Als kind in een vluchtelingengezin had NAAZ met haar roots veel tegenzitten in de kunsten. Vol moed echter sloeg ze nieuwe wegen in en schopte het tot een van de meest authentieke songwriters van onze tijd. Met haar dit jaar verschenen album Never Have I Ever toont ze opnieuw de kracht van haar gelaagde songwriting die, toen ze piepjong was, al geprezen werd bij Holland’s Got Talent en waar zelfs Elton John en Bono aan verslingerd raakten. Haar werk is perfect verpakt in een stevige laag hoop, waardoor je met een glimlach en een confronterende gedachte achterblijft. Wie weet is je leven op Explore the North al een nieuwe, hoopvolle wending ingeslagen dankzij de authentieke songs van een zeldzame kwaliteit die alleen NAAZ kan leveren.

De muziek van abracadabra brengt kleur in een wereld die soms een beetje verloren kan lijken. Een optimistische roep om onszelf eraan te herinneren dat we ondanks de valkuilen van moderne technologie het vermogen hebben om in diep contact te treden met onze omgeving. abracadabra weet dansen en zelfreflectie te combineren tot een 80’s popconcert, vol Latin-georiënteerde percussie en dub-invloeden, waarvan je niet wist dat je het nodig had.

Ão is een jong en veelbelovend Belgisch viertal dat een mix brengt van saudade, indiepop en subtiele elektronica, aangevuld met de fenomenale stem van frontvrouw Brenda Corijn. Corijn put uit haar Mozambikaans-Portugese roots voor de Portugese en Engelse zanglijnen die verstrengelen met de zuiderse gitaar van Siebe Chau, de ambientklanken en productie van Jolan Decaestecker en de eclectische percussie van Bert Peyffers.

Cantenac Dagar belichaamt het heden, het verleden en de toekomst. Het duo is gewapend met niets meer en niets minder dan een mond, een banjo, bellen, een cassettespeler en twee lichamen. Ze maken musique brute, doordrenkt met een onbekende folklore, doorkruist door een oceaan van punk-energie. Cantenac Dagar vertrekt, en neemt iedereen mee die ze op hun pad tegenkomen.

De Amsterdammers van jazzband Chai Masters vieren in hun muziek de verhalende verbeelding. Hun composities zijn geïnspireerd op een van de meest unieke literaire stromingen van de vorige eeuw: Magisch Realisme. Net als een verhaal dat de grens tussen werkelijkheid en fantasie doet vervagen, is hun repertoire een kader waarin flamenco, filmmuziek en hedendaagse jazz zich vermengen.

In de Collectief MAMM productie Something Else onderzoeken vijf dansers de sociale druk om al op jonge leeftijd snel succes te behalen. Hoe verhouden we ons tot anderen in een wereld waar het onmogelijk lijkt om te stoppen en vertragen? Kunnen we samenwerken of zijn wij, als generatie, voorbestemd voor een eindeloze en eenzame race? Een acrobatische dansvoorstelling over de twintiger van nu.

Elia Lombardini is een Fins-Italiaanse componist, producer en violist. Door te experimenteren met de combinatie van klassiek en elektronisch heeft Lombardini’s éénmans-ensemble in zijn gelaagde werk de grenzen verlegd tussen het oude en het nieuwe. Zijn volledig zelf geschreven, gearrangeerde en geproduceerde debuutalbum In Death and the Hunger for a Thousand Lives geeft je een sonisch verwonderde blik naar de wereld om ons heen, een buitengewoon nieuwe klankwereld waarvan je niet wist dat een viool dit in zich had.

Hands Off staat voor veel meer dan alleen een band. Naast een punk-duo dat onrecht veracht en met duidelijke taal het podium opstapt zijn Tim Daniël Stienstra en Janneke de Boer ook de breinen achter The Hands Off Project, het terugkerende evenement in Vera Groningen waar je unieke underground performances ziet. Hands Off Plays Kilo+++ is het nieuwste concept van de onafhankelijke punkorganisatie. Hands Off stapt af van de hardware drums om met analoge synths en elektrische gitaar een hommage aan de obscure Kilo+++ brengen.

Scherp, verbluffend, krachtig, lyrisch, spiritueel, poëtisch, politiek, vrij... Le Cri du Caire blijft overal waar de groep naartoe gaat de aandacht trekken. Zodra je de eerste noten van de stem van Abdullah Miniawy hoort, zit je als een blok aan je stoel gekluisterd. Het werk van deze groep is een ultiem muzikaal gesprek tussen het saxofoonspel van Peter Corser, het barock-geluid van Karsten Hochapfels cello en Miniawys aangrijpende stem.

Johnny Loves Me heeft je nogal wat te vertellen. Zingend, rappend, spelend, sprekend en beeldend deelt hij wat hem raakt gedurende zijn verkenning van het leven. Op 13 oktober 2023 komt zijn debuutalbum ‘Johnny loves me, écht?’ uit, over zijn zoektocht naar wie hij nou écht is. Het beschrijft hoe hij als jonge Sjonnie zei dat er nooit iets met hem aan de hand was, maar naarmate er meer pijn, verlies, schaamte, schuld en onzekerheid opstapelde realiseerde hij zich dat hij met blinde positiviteit niet ver zou komen. Hij moest zichzelf confronteren en leren om ook de pijnlijke emoties met liefde te omarmen.

Mud Grief zal je laten weten waar ze mee zitten, maar zitten zelf is geen optie tijdens de explosieve performance. Met een mix van sluwe noise rock waarin oog blijft voor detail nemen ze je mee in nummers over onder meer onrechtvaardigheid en de hiërarchische samenleving.  Kortom, de beste muziek om in de donkerte van de kelder van het Z-Gebouw te ervaren.

De muziek van de Groningse band The Skypainters is als een muzikale schildering van verschillende gevoelens tijdens de kostbare momenten. Ze nemen je mee op een reis in de tijd, ergens tussen verleden, heden en toekomst. Door hedendaagse jazz te combineren met invloeden uit de klassieke muziek van het begin van de 20e eeuw, houdt de band deze momenten net even wat langer voor je vast. Op Explore the North vindt het releaseconcert van hun debuutplaat Elusive Moments (2023) plaats. 

In zijn (voorlopig) eeuwige zoektocht naar het vinden van het Verhaal der Verhalen, bestormt oerverteller Thomas Dudkiewicz het podium met zijn never ending story. Deze nieuwe solo The Last Chapters is een existentiële, immersieve ervaring waarin de verhalenverteller in het hoofd duikt van de comateuze acteur ‘Thomas', om hem in een laatste wanhoopspoging weer bij bewustzijn te brengen. Reis mee langs de rafelranden van de verbeelding en het Zelf. Met een soundscape die op een binauraal geluidssysteem wordt afgespeeld dompelt URLAND je onder in nieuwe manieren om ontelbare en oneindige werelden op te roepen en uiteindelijk het ultieme verhaal tot leven te brengen.

Wolfskers is een plant met hallucinerende effecten die bij teveel gebruik zeer giftig kan zijn. In Nederland is de plant zeldzaam en dat toont meteen aan wat je kunt verwachten van de show van dit collectief bestaande uit Maya Maria, QBeast, Alexander Moto & Arie. De groep deinst er niet voor terug belangrijke levensvragen te beantwoorden en neemt je mee op een ontdekkingstocht langs mystieke ervaringen en confronterende realiteit.

Koop hier je kaarten