Festivalperiode

Onze festivalperiode in november bestaat uit drie delen: De Broeikas, De Stadskas en ons festivalweekend (22 - 24 november 2024).

De Broeikas
De Broeikas is hét kunstenfestival van en voor jonge makers in Noord-Nederland. Wat broeit er onder de nieuwe lichting kunstenaars, muzikanten, theatermakers, schrijvers en spoken word artiesten? Je ontdekt het op De Broeikas, waar we broeien, zaaien, ontkiemen en oogsten.

De Stadskas
In ons gratis toegankelijke festivalhart - een grote glazen kas - presenteren we samen met talloze partners uit Friesland een gevarieerd programma. In De Stadskas vind je ook een pop-up restaurant waar je zowel kunt lunchen als avondeten. Bezoekers zagen in 2023 onder andere een gratis editie van spoken word podium Hoge Woorden, een presentatie van de Jonge Schrijvers, Kutzooibingo, De Linkse Mannen Lossen Het Op, een Pussynight met Joost Oomen en Jos Nargy en nog veel meer!

Festivalweekend | 22 - 24 november 2024
Onze festivalperiode eindigt met een weekend vol onontdekte kunst: van horror-hip-hop tot moderne smartlappen, Explore the North-producties, literatuur vol glitters en rookmachines en nog heel veel meer. Je wandelt door de historische binnenstad van Leeuwarden en ziet shows op bijzondere locaties zoals de kelder van het Z-Gebouw, de Waalse Kerk en De Utrecht. In 2023 zagen bezoekers o.a. Sophie Straat, Kleine Crack & Slagter, NAAZ, Rachika Nayar, Coby Sey, Juhani Karila, Joke van Leeuwen en Nynke Laverman.

Nog even terugblikken op onze vorige edities? Dat doe je in ons archief.

Productiehuis

Explore the North is een interdisciplinair productiehuis. We slaan onze handen ineen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid.

Als productiehuis willen wij (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Daarnaast geeft Explore the North - als legacy van Lân fan taal - voor de lange termijn een impuls aan het productieklimaat in Friesland. Onze producties krijgen plek binnen het festival in november, maar toeren ook door het hele land (en zelfs internationaal!). Zo toerde in 2023 de surrealistische voorstelling LORCA van Joost Oomen & De Poezieboys door het land tijdens Theaterfestival De Parade, de voorstelling was ook op Oerol Terschelling te zien.

Podium Explore (voorheen De Westerkerk)

Vanaf 1 januari 2024 kwam het beheer van Podium Explore (voorheen De Westerkerk) volledig in handen van Explore the North. Hiermee volgt de organisatie Anne Madrid y Lopez en Johan de Vries op, die de plek in de afgelopen jaren enorm hebben ontwikkeld. Explore the North hield al kantoor in de kerk en de opening van Podium Explore is daarmee een logische vervolgstap in de ontwikkeling van de organisatie. De unieke locatie - een 17e eeuws gebouw en een van de mooiste zalen van het land - was al sinds jaar en dag een van de meest prachtige locaties van Explore the North Festival in november. De afgelopen jaren werd de plek steeds frequenter benut voor verschillende doeleinden vanuit Explore the North als productiehuis: van residenties door makers die aan Explore the North zijn verbonden tot lessentrajecten, workshops en verschillende formaten aan voorstellingen. De benedenzaal biedt mogelijkheid tot iets grotere producties en voorstellingen en andere plekken in het pand zoals het café en het atelier zijn geschikt voor kleinschaliger programma. Jonge, veelbelovende kunstenaars en hun diverse achterbannen krijgen binnen Podium Explore een plek in Leeuwarden en worden via hun eigen interesses bij de activiteiten betrokken. Van onderop wordt er op deze manier gebouwd aan een nieuwe, levendige plek in Leeuwarden met literatuur als rode draad. Deze levendige plek in komt hiermee nog verder tot bloei en wordt in de komende jaren verder ontwikkeld.

Als productiehuis benutten we deze locatie onder andere als residentieplek voor makers (zo ontwikkelden Joost Oomen en Kruidkoek hier hun poëtische voorstelling Vruchtjes eten). Wij presenteren hier door het jaar heen lokale en (inter)nationale projecten – altijd met literatuur, taal of meertaligheid als leidraad.

LEEUWARDEN - UNESCO CITY OF LITERATURE

Eind 2019 ontving Leeuwarden de titel UNESCO City of Literature, als tweede stad in Nederland na Utrecht. Daarmee is Leeuwarden onderdeel van een internationaal netwerk dat moderne literatuur en literair erfgoed deelt, promoot en koestert. Explore the North is kernpartner van Leeuwarden UNESCO City of Literature, samen met Afûk. Vanaf 2020 werken we nauw samen om een inclusieve literaire infrastructuur in Fryslân te realiseren. Met de activiteiten van het productiehuis kunnen we Leeuwarden als City of Literature ook in de toekomst een reden geven om fier te zijn op een grote poel aan diverse en vooruitstrevende schrijvers en andere makers die de taal, de literatuur en het Frysk in kapitalen op de kaart zet. Lees hier meer over City of Literature Leeuwarden.

 

ANBI en verantwoording