Zoveel mogelijk programma mee naar andere momenten
We werken aan het zoveel mogelijk verplaatsen van eerder aangekondigde projecten naar een ander moment. Het programma stond - nog meer dan eerdere jaren - bomvol eigen producties en door Explore the North en partners geïnitieerde projecten, waardoor de organisatie gezamenlijk met de kunstenaars op zoek kan gaan naar momenten of oplossingen die het gemaakte werk tot zijn recht doen komen. Hierover volgt later meer informatie, dus houd deze website en onze socialmediakanalen in de gaten.

Programma ‘Westerkas’ en innovatieweek DORP vervallen ook
Dat de glazen Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof in 2020 niet terug kon keren op Explore the North was al eerder duidelijk. De toenmalige coronamaatregelen lieten het al niet toe een festivalhart te creëren waarin honderden mensen samenkomen. Het programma dat daar plaats zou vinden vanaf 5 november werd verplaatst naar De Westerkerk onder de noemer ‘Westerkas’. De aangescherpte maatregelen maken nu dat ook hier een streep door moet. Ditzelfde geldt voor innovatieweek DORP, dat normaliter voorafgaand aan Welcome to the Village in juli plaatsvindt, en dit jaar zou aanhaken bij Explore the North.

Restitutie tickets
Bezoekers die al een ticket gekocht hebben voor een of meerdere festivaldagen, krijgen persoonlijk bericht. Daarbij kunnen zij kiezen tussen restitutie van de ticketprijs of het (gedeeltelijk) doneren daarvan aan Explore the North en de artiesten.

Explore the North zit niet stil
Hoewel het een flinke klap is dat het festival niet kan doorgaan, zitten we niet stil. Nog dit jaar wordt gestart met een aantal mooie projecten zoals Pidgin X, Jonge Schrijvers en Poetry Circle 058. Daarnaast draait het Explore the North-productiehuis gewoon door en worden er op dit moment diverse nieuwe interdisciplinaire, vaak meertalige projecten ontwikkeld op verschillende locaties. Hiermee hoopt Explore the North het maakklimaat voor Friese en noordelijke kunstenaars in de komende jaren een stevige boost te geven en Fryslân op de kaart te zetten als exotisch alternatief voor (internationale) makers die de ruimte zoeken. 2021 wordt dan ook - uiteraard onder voorbehoud van de ontwikkelingen rond het virus - een bomvol jaar vol talentontwikkeling, producties, presentaties en expedities. Met in november 2021 hopelijk gewoon weer een groot stadsfestival in het prachtige Leeuwarden.

Het festivalweekend van Explore the North 2021 vindt plaats van 19 tot en met 21 november.

Veel liefs, zorg voor jezelf en elkaar.

Team Explore

Foto: Xanne Vera