Programma 2020: Ontdek het onvoorstelbare
Aankomende november nodigt Explore the North je uit om het onvoorstelbare te ontdekken. In een expeditie langs muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en wetenschap gaan bezoekers op zoek naar de kracht van verbeelding als motivator voor verandering, als voedingsbodem voor empathie en als beginpunt van wederzijds begrip. De contouren van deze bijzondere ontdekkingstocht krijgen vorm met de eerste bevestigingen voor 2020:

Bas Heijne
In Mens/Onmens onderzoekt gelauwerd essayist en columnist Bas Heijne de twee grote obsessies van onze tijd: waarheid en identiteit. In een heldere stijl stelt hij de vragen waar het om gaat: hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar iets groters en het algemeen belang het zo vaak aflegt tegen het eigenbelang? Mens/Onmens is een scherp, persoonlijk essay over hoe je mens kunt zijn in een gepolariseerde wereld en het startpunt van Bas Heijne’s verhaal op Explore the North.

Lyra Pramuk
Lyra Pramuk mixt klassieke vocalen, pop, performance en hedendaagse clubcultuur tot iets wat volgens haar het beste kan worden omschreven als futuristische folk. Vorig jaar was de in Berlijn woonachtige zangeres op het Poolse festival voor elektronische fijnproevers Unsound een van de absolute hoogtepunten. Moeiteloos vermengt en vergroot ze uitleenlopende genres, waarbij ze er doorlopend vanuit gaat dat verhalen vertellen een lied is, en een lied vastliggende structuren in de wereld kan doorbreken.

Nynke Laverman - Plant (albumpresentatie en live onderzoek)
Het album Plant laat een nieuwe Nynke Laverman horen. Ze kruipt in het fluisterregister van haar stem en wisselt kwetsbare, ijle soundscapes af met spoken word. De gedempte pianoklanken en explosieve, vulkanische drumsessies van Sytze Pruiksma trekken je moeiteloos mee in de filmische wereld die deze twee muzikanten samen schetsen. Juist door minder te doen, het soms niet te weten en zachter te zingen, is Nynke’s oproep luider dan ooit: wie willen we zijn als mens?

Op Explore the North verwelkomen Nynke en Lex Bohlmeijer daarnaast cultuursocioloog Ruben Jacobs. Hij onderzoekt hoe de kunst zich verhoudt tot onze nieuwe ecologische realiteit en hoe kunstenaars daarvoor wetenschap en techniek inzetten. Wat betekent het om kunstenaar te zijn in deze tijd? En is de rol van verbeeldingskracht veranderd?

Chagall
Hoe maak je het digitale menselijk en het elektronische emotioneel? Chagall van den Berg - beter bekend als Chagall - heeft het antwoord. Ze is een internationaal geprezen Nederlandse muzikant-technologe, vernieuwer, entrepreneur, componist, songwriter, producer en performer. In november presenteert ze op Explore the North een multidisciplinaire beleving waarin elektronische popmuziek menselijker, visueler en meeslepender wordt.

Alma Mathijsen
Alma Mathijsen (1984) begon op haar achttiende met schrijven en in 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken. In november 2019 verscheen Ik wil geen hond zijn. Alma Mathijsen schrijft voor Explore the North een literaire fanfictie over haar favoriete fandom.

Willie Darktrousers, Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen - Poetic Resistance
Een vurige kruisbestuiving en een poëtische aanklacht van vier jonge, getalenteerde makers. Muzikant en kunstenaar Willie Darktrousers en schrijvers/performers Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen steken de koppen bij elkaar voor splinternieuw werk over woede en verzet. Een productie van Explore the North.

Samenwerking met Liet
Explore the North werkt in 2020 voor het eerst samen met Liet, dat zich ontwikkelt van Fries Songfestival naar een grotere platformfunctie voor Friestalige muziek. Drie duo’s, Iris Kroes en Wander Kars, Huub Prins en Bobby Choco en Zea met DINA, maken nieuwe Friestalige muziek, die ook op Explore gepresenteerd wordt.

Festival 2020: aangepaste vorm en Westerkasprogramma in plaats van de Stadskas
De bijzondere ontdekkingstocht door Leeuwarden die Explore the North is, gaat dit jaar langs een kleiner aantal locaties. Het festivalweekend van 20 t/m 22 november vindt grotendeels plaats op vier prachtige plekken, waaronder De Westerkerk, Zalen Schaaf en de Bonifatiuskerk. De ontdekkingstocht gaat ook buiten deze vier locaties verder, met verschillende doorlopende producties in de binnenstad.

Voorafgaand aan het festivalweekend is vrijwel geheel november het Westerkasprogramma te bezoeken: een afwisselend programma in De Westerkerk, elke dag gemaakt in samenwerking met andere lokale makers en initiatieven. ‘Westerkas’ is een samenvoeging van De Westerkerk en de Stadskas. De glazen Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof zelf keert in 2020 niet terug; het is vanwege de huidige coronamaatregelen helaas niet mogelijk een festivalhart te creëren waar honderden mensen samenkomen.

Kaartverkoop en route samenstellen
Explore Everything Weekendtickets en losse dagkaarten zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl.

Na het kopen van kaart(en) vragen we je begin november via een online systeem een eigen route samen te stellen uit de verschillende programmaonderdelen. Daar rolt voor iedere bezoeker dan een persoonlijke expeditie door het programma uit, van optreden naar optreden en van locatie naar locatie. Op deze manier zijn er nooit te veel bezoekers op één plek, en kan de Explore-organisatie overal de dan geldende regelgeving in acht nemen om bezoekers een veilige en toch echte Explore-ervaring mee te geven.