Een magische ontsnapping aan het lot

Juhani Karila komt van het Finse platteland en schreef een volkomen origineel en absurd boek dat nu over de hele wereld wordt bejubeld: De Jacht op het Snoekje. In het verhaal, vergeven van de muggen en mysterieuze personages, gaat de stoere Elina op zoek naar een formidabele snoek die op magische wijze is verbonden aan haar lot. Tijdens het verhaal verschijnen steeds meer vreemde wezens. Toch zijn ze niet écht vreemd, want in dit dorp zijn 'nixen' net zo normaal als een beschuitje op zondagochtend. En daardoor is dit allesbehalve een sprookje.

Karila gaat in gesprek met Kirsten van Santen, journaliste, zwemmer en schrijver van Water pakken, een boek waar ­aan­vankelijk zonder dat ze het zelf door had ­ ook zomaar een schim in zwom. Finland en Fryslân lijken elkaar te kennen. Hebben we het hier over magie? Of over een extra zintuig waarvan wij mensen vergeten zijn hoe het te gebruiken? 

Juhani Karila - De Jacht op het Snoekje wordt gepresenteerd i.s.m. Leeuwarden City of Literature

Over Juhani Karila
Juhani Karila (1985) is een journalist met een master in communicatiewetenschappen. Karila won in 2010 de J.H. Erkko Award met een tekst die de jury ‘wow!’ noemde. De jacht op het snoekje (2019) werd bekroond met de Kalevi Jäntti-prijs en de Tähtifantasia-prijs en genomineerd voor de Jarkko Laine-prijs. De roman is verschenen in negen landen.