De essentie van ons bestaan in feit en fictie

Hoe is onze planeet ontstaan? Wat gebeurt er na de dood? De mensheid denkt al eeuwenlang na over dergelijke ‘grote vragen’. Volgens de christelijke leer schiep God de aarde in één week. In het oude Griekenland kregen doden een muntje mee voor hun overtocht naar het dodenrijk van Hades. In de zestiende eeuw ontstaat de moderne wetenschap, die onderbouwde antwoorden biedt op deze grote vragen. Volgens de hedendaagse wetenschap is de Aarde ontstaan uit een wolk stof en gas en is er niets na de dood. De wetenschap biedt dus antwoorden, maar doet dat niet in verhaalvorm. En dat is jammer, vinden Peter Mooij en Joke van Leeuwen, want juist verhalen hebben de kracht om je een leven lang bij te blijven. Hun boek Onze hersenen van sterrenstof biedt daarom zowel wetenschappelijke als fictieve antwoorden op de grote vragen die iedereen zich stelt. Samen met De Linkse Mannen (Bram Douwes en Wilbert van de Kamp) zoeken ze in dit programma naar diepgaande inzichten en misschien zelfs nieuwe verhalen die ons een leven lang bijblijven. Of De Linkse Mannen het deze keer op gaan lossen is maar de vraag, want Joke van Leeuwen en Peter Mooij stellen negen LEVENSGROTE levensvragen in hun nieuwe boek. Samen met de schrijvers en het publiek gaan de Linkse Mannen de uitdaging aan. En weet: de antwoorden hoeven misschien helemaal niet te kloppen! Kunnen we ze ook verzinnen.

‘Er zijn ontelbare verhalen geschreven over families, relaties, vriendschap, liefde en de valkuilen van het leven, maar weinigen doen het zo inventief, prikkelend, grappig, ontroerend en stilistisch fijnzinnig als Joke van Leeuwen in ‘Mijn leven als mens’. (Het Nieuwsblad *****)

Over Joke van Leeuwen
Joke van Leeuwen schrijft romans, poëzie, kinderboeken, ze tekenJokt en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Ze werd geboren in Den Haag (1952), bracht haar jonge jeugd door in Amsterdam en Zetten en verhuisde op haar dertiende met het ouderlijk gezin naar Brussel. Momenteel woont ze in het centrum van Antwerpen. Haar laatste romans zijn Feest van het begin (AKO Literatuurprijs 2013), De onervarenen (shortlist Librisprijs 2016) en Hier (longlist Bookspotprijs en Librisprijs, door diverse boekwinkels gekozen in top drie of als boek van het jaar 2018, ‘meesterwerk’ NRC) en Mijn leven als mens.

Over Peter Mooij
Peter Mooij (1985) is gepromoveerd algenonderzoeker aan de TU Delft. Hij is verbonden aan het Faces of Science-programma van het KNAW, en schrijft daarvoor een populair blog. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij BNR, Radio 1 en het TV Lab-programma Tr3nding, en was hij in 2015 een van de sprekers op TEDxDelft.

Over de Linkse Mannen lossen het op
De Linkse Mannen, Bram Douwes en Wilbert van de Kamp, lossen het op. In hun talkshows nemen ze de wereld onder de loep. Hard nodig, want: grote problemen. Klimaat, rechtsstaat, asiel en zo verder. Niet gratuit, geen opinies. Wekelijks. En liefst nog vaker. Moedig voorwaarts!