Foto: De Oergong bij Koehool aan het Wad

Afgelopen zomer zagen duizenden bezoekers midzomerwadconcert De Oergong bij Koehool in Fryslân, een project van componist Sytze Pruiksma en fanfarekorps De Bazuin uit Tzummarum onder leiding van dirigent Marten Miedema. Tijdens ons festivalweekend is deze muziekvoorstelling op vrijdag 14 oktober en zaterdag 15 oktober te zien in een speciale uitvoering. Dit keer in de St. Bonifatiuskerk in Leeuwarden met organist Reitze Smits op het nieuwe Adema-orgel.

In juni was de muziekvoorstelling De Oergong als midzomerwadconcert buitendijks te zien bij Koehool in Fryslân. Bezoekers luisterden hier naar de compositie Images of a Sea uitgevoerd door onder meer componist Sytze Pruiksma en fanfarekorps De Bazuin uit Tzummarum, onder leiding van dirigent Marten Miedema. De Oergong speelt met het ritme van de tijd, de seizoenen en het komen en gaan van eb en vloed, van zout naar zoet, warmte en kou, dood en nieuw leven: in maatsoorten en klankkleuren. De muzikanten gaan het samen met je aan, verbinden en laten weer los. Sa is it libben.


Speciale editie De Oergong op indrukwekkende plek
Onze directeur Mark Hospers over De Oergong op ons festival: “De Oergong is een geweldig project dat heel goed past bij ons festival, zowel in uitvoering als thematiek.” We werken vaker met unieke samenwerkingen tussen lokale musici / orkesten en andere makers, zoals De Domela Passie van Meindert Talma (2019), het Pasveerkorps met Pete Lockett (2019) en Eartheater met een noordelijk klassiek ensemble (2021). Mark vertelt hierover: “Dit soort multidisciplinaire projecten met verschillende makers zien we graag op ons festival, geplaatst op een van onze prachtige locaties in de Leeuwarder binnenstad, die bijdragen aan de bijzondere sfeer. Al voordat De Oergong op het Wad te zien was, waren we met Sytze Pruiksma op zoek naar een plek voor dit project. Die hebben we gevonden in de indrukwekkende Sint Bonifatiuskerk met zijn nieuwe Adema-orgel. In de Bonifatiuskerk gaat deze uitvoering helemaal tot zijn recht komen; het wordt prachtig, zowel muzikaal als visueel.”

Je ziet De Oergong op de volgende momenten tijdens ons festivalweekend:
vrijdag 14 oktober 20:30 - 21:45
zaterdag 15 oktober 16:30 - 17:45 & 20:00 - 21:15
Bonifatiuskerk