Nieuws

Friese festivals presenteren manifest

Friese festivals presenteren manifest

De Friese festivals hebben een gezamenlijk manifest opgesteld die wordt gepresenteerd aan de Gedeputeerde en provinciale Staten provinsje Fryslân, College van B&W en raad gemeente Leeuwarden, beleidsambtenaren, Fonds Podiumkunsten, Nederlands Letterenfonds, Filmfonds, Ministerie van OC&W en diverse media. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de rol en positie van de kunstenfestivals binnen het regionale en landelijke kunst- en cultuurbeleid.

Samen met de andere Friese festivals maakt Explore the North zich hard voor een duurzame culturele infrastructuur in Friesland. Hieronder lees je het volledige manifest.

> Lees meer

Citybooks: Hassan Blasim schrijft uniek stadsportret over Leeuwarden

Citybooks: Hassan Blasim schrijft uniek stadsportret over Leeuwarden

Citybooks, een initiatief van Vlaams-Nederlands huis deBuren, portretteert steden aan de hand van korte verhalen en series van 24 foto’s. Samen met deBuren, Lân fan taal en Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018 nodigen we een viertal schrijvers uit om een stadsportret van Leeuwarden te maken. Het werk van deze schrijvers over Leeuwarden wordt gepresenteerd in een citybook. De Irakese schrijver en filmmaker Hassan Blasim trapt de reeks af. Hij is sinds zijn voordrachten op Explore the North in Leeuwarden gebleven en werkt op het moment aan verschillende verhalen en gedichten. Aanstaande donderdag gaan we met Hassan in gesprek over zijn indruk van de stad, kom je ook?

> Lees meer

Bedankt voor een onvergetelijke vijfde editie!

Bedankt voor een onvergetelijke vijfde editie!

Lieve explorers, dát was Explore the North 2017! Met betoverende optredens van Lisa Hannigan & The Colorist, Tamino, Chassol, drie topsolisten van het Noord Nederlands Orkest, vele voordrachten en projecten als Rechtbankproza en Poëtische Profetieën kijken we met trots terug op de meest avontuurlijke editie tot nu toe. Bezoekers, vrijwilligers en artiesten, enorm bedankt voor dit onvergetelijke weekend! We zijn ontzettend blij met jullie komst naar onze stad. 

> Lees meer

Dag 2 van start!

Dag 2 van start!

We hopen dat je een fijne festivalvrijdag had! Met onder andere de opening van Vera Mulder (De Correspondent), Chassol die zijn plaat Indiamore speelde, jonge schrijvers die je tijdens Poëtische Profetieën meenamen naar het verleden én heden tegelijk en de geïmproviseerde set van Martin Kohlstedt was het een schurende eerste Explore-dag. 

> Lees meer

Explore the North 2017 is gestart!

Explore the North 2017 is gestart!

Vanaf festivalhart De Blokhuispoort begint jouw Explore-tocht. En ja, we weten 't: je moet een beetje moeite doen om er te komen vanwege de werkzaamheden. Je avontuur door Leeuwarden begint dus al direct. :-) In De Blokhuispoort haal je jouw polsbandje, warm je je aan een vuur onder een tipi, eet je een hapje bij Proefverlof en zie je optredens in Podium Asteriks. In het expositieschip De Eestroom, aangemeerd naast Proefverlof, bezoek je het Alfabetproject van 'de Moanne'. Heb je nog geen ticket? Ze zijn nog beschikbaar op de ticketpagina of aan de kassa in het ticketcentrum. 

> Lees meer

Onvermoed: Neerploffen, meekijken en genieten bij 2 Meter Sessies

Onvermoed: Neerploffen, meekijken en genieten bij 2 Meter Sessies

In de serie Onvermoed blikken we samen met maker, artiest en bezoeker vooruit op de vijfde editie van Explore the North. In de historische binnenstad van Leeuwarden zie je tijdens het festival optredens op onvermoede plekken. We spraken Jan Douwe Kroeske over 2 Meter Sessies, de moeder aller sessieprogramma’s dat in 2017 zijn dertig jarig bestaan viert. Dit jaar zijn de sessies tijdens Explore the North op vrijdag- en zaterdagmiddag te zien in de Bald’r (bij de Beurs) en bovendien gratis te bezoeken (ook zonder festivalpolsbandje).  

> Lees meer

Franse alleskunner Chassol geeft masterclass op Explore the North!

Franse alleskunner Chassol geeft masterclass op Explore the North!

In samenwerking met de Academie voor Popcultuur presenteren we op zaterdagmiddag een masterclass door multi-talent Chassol. Deze Franse multi-getalenteerde pianist, filmmuziek-componist én audiovisuele experimentalist maakt albums met geluid van zelfgeproduceerde filmbeelden. Op Explore the North neemt Chassol je op zaterdagmiddag 25 november mee in zijn creatieve proces. Een unieke kans voor iedereen die zich bezighoudt met muziek(maken).

> Lees meer
Dwaal

Dwaal
door onontdekt Leeuwarden

etn-logo

24 & 25 november 2017, Leeuwarden