Festivalweekend in aangepaste vorm
Onze bijzondere ontdekkingstocht door Leeuwarden gaat dit jaar langs een kleiner aantal locaties. Het festivalweekend van 20 t/m 22 november vindt grotendeels plaats op vier prachtige plekken, waaronder De Westerkerk, Zalen Schaaf en de Bonifatiuskerk. De ontdekkingstocht gaat ook buiten deze vier locaties verder, met verschillende doorlopende producties in de binnenstad.

Om te zorgen voor een coronaproof én herkenbaar Explore the North festival vragen we je begin november om een eigen route samen te stellen uit de verschillende programma-onderdelen via een online systeem. Daar rolt voor iedereen dan een persoonlijke expeditie door het programma uit, van optreden naar optreden en van locatie naar locatie.

Op deze manier zijn er nooit te veel bezoekers op één plek, en kunnen we overal de dan geldende regelgeving in acht nemen om je een veilige en toch echte Explore-ervaring mee te geven.

Thema: ontdek het onvoorstelbare
Elk jaar werken we met een festivalthema. Dit jaar nemen we je mee op een ontdekkingstocht naar het onvoorstelbare. Is het mogelijk om het onvoorstelbare voorstelbaar te maken? En hoe dan? Heeft het onvoorstelbare dit jaar misschien al plaatsgevonden?

In een expeditie langs muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en wetenschap gaan we op zoek naar de kracht van verbeelding als motivator voor verandering, als voedingsbodem voor empathie en als beginpunt van wederzijds begrip.

Geen Stadskas maar Westerkas
Voorafgaand aan het festivalweekend is vrijwel geheel november het Westerkasprogramma te bezoeken: een afwisselend programma in De Westerkerk, elke dag gemaakt in samenwerking met andere lokale makers en initiatieven.

‘Westerkas’ is een samenvoeging van De Westerkerk en de Stadskas. De glazen Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof zelf keert in 2020 niet terug; het is vanwege de huidige coronamaatregelen helaas niet mogelijk een festivalhart te creëren waar honderden mensen samenkomen. Het programma verhuist dit jaar dus naar De Westerkerk.