Intieme, poëtische teksten vormen de basis van de muziek van ZEA, artiestennaam van de in Friesland geboren Amsterdammer Arnold de Boer. Daarnaast is taal en taligheid een terugkerend thema op het album, net als in het leven van de De Boer zelf. In het bijbehorende songbook zijn alle songteksten daarom vertaald naar vier talen: het Fries, Nederlands, Engels én een bij het nummer passende vierde taal (zoals bijvoorbeeld Sranan, Gullah of Frans).  De muziek is veelal akoestisch, minimaal en intiem, met persoonlijke en poëtische teksten.

Bij het album hoort een tournee, waarbij op diverse podia het nieuwe werk gepresenteerd wordt. De albumrelease vindt plaats tijdens festival Explore the North op 19 november 2021 in Leeuwarden met daarna shows in Amsterdam en Rotterdam. Het album en de tour zijn een coproductie van ZEA met Explore the North en Popfabryk.

ZEA is het solo-project van de in Amsterdam wonende Fries Arnold de Boer (Makkum, 1974). In het twintigjarige bestaan van de band speelde De Boer in veertig landen, verdeeld over zes continenten, hoofdzakelijk in het Fries. 


Releaseshows op 19, 20 en 21 november

De albumpresentatie van Witst noch dat d'r neat wie vindt plaats in het weekend van 19 tot en met 21 november 2021. Op vrijdag 19 november speelt ZEA op ons festival Explore the North. Gevolgd door een releaseshow in Worm Rotterdam op 20 november en een show in de Willem de Zwijgerkerk in samenwerking met OCCII op 21 november. De tour wordt vervolgd in het voorjaar van 2022 op intieme plekken in Friesland en diverse locaties in binnen- en buitenland. 


ZEA gaat op tour met bevriende muzikanten

Een aantal van de vertalingen in het songbook van Witst noch dat d’r neat wie is gemaakt door bevriende muzikanten. Tijdens de releasetour zal een deel van hen optreden, waarbij zij naast eigen muziek ook samen met Zea zullen spelen. Zo zullen er tijdens de tour ook nummers van het album in het Vietnamees, het Schots en het Sranantongo te horen zijn.


Het album en de tour van Witst noch dat d'r neat wie zijn een coproductie van ZEA met Explore the North, De Popfabryk en Subroutine Records. Met steun van Emmaplein Foundation, Boersma-Adema Stichting en P.W. Janssen's Friesche Stichting.