Explore the North

Hanne Hukkelberg, Bert Wagendorp en meer op Explore the North!

Explore the North verrijkt de line-up van het festival op 24 en 25 november met een nieuwe reeks namen: Hanne Hukkelberg (NO), Derya Yildirim & Grup Şimşek (TR), Champagne Superchillin (USA), Roman Helinski (NL), Boi Akih Duo & Joost Baars, Bert Wagendorp en Renzo Spiteri (Malta), die Quintessence_2 naar Leeuwarden brengt.

Hanne Hukkelberg, Bert Wagendorp en meer op Explore the North!
Noorse muzikante vindt zichzelf elk album opnieuw uit

Opgegroeid als dochter van een koor-dirigent en kerk-organist kwam de Noorse Hanne Hukkelberg al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. In haar jeugd speelde ze in verschillende bands, van doom metal tot jazz ensembles. Hukkelberg staat bekend om haar persoonlijke platen en de wil om haar folky pop voortdurend opnieuw uit te vinden door onder andere creatief gebruik van elektronica en jazzy elementen. Op de singles die ze dit jaar uitbracht, in aanloop naar een nieuwe plaat, is weer een frisse golf aan elektronische invloeden te horen.

Psych-pop en Franstalige grooves

Met de toevoeging van Derya Yıldırım & Grup Şimşek zie je op Explore the North een mengeling van Turkse folk, grooves en psychedelia. Hun dit jaar uitgebrachte EP Nem Kaldi werd goed ontvangen, beluister zelf een paar nummers in onze Spotify-lijst! Champagne Superchillin brengt je een bruisende mix van Franstalige pop, new-wavey jams en synthesizer grooves. Juliet, Ben en Charlie begonnen de band met als doel: naar Frankrijk. Als je Juliets stem hoort, waan je je dan ook in de straten van Parijs.

Onvoorspelbare clash tussen jazz en poëzie

Een wereld aan klanken ontmoet elkaar in de samenwerking tussen het Boi Akih duo en dichter Joost Baars. De zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer betreden op Explore the North samen met dichter Joost Baars het podium. Hij draagt voor uit zijn dit jaar verschenen bundel Binnenplaats, maar er komt ook nieuw werk voorbij. Het resulteert in een avontuurlijke, onvoorspelbare clash tussen jazz en poëzie.

Fictie vs. Non-fictie

Op Explore the North komt Roman Helinski je vertellen hoe de markante personages in zijn nieuwste boek De Wafelfabriek zijn geboren en op welke plekken de verbeelding gaten knaagt in de werkelijkheid. Zijn nieuwste werk gaat over het verdraaien van de werkelijkheid en het manipuleren van groepen mensen. Daarnaast komt Bert Wagendorp, columnist bij De Volkskrant en schrijver, vertellen over de dilemma’s van de hedendaagse journalist. Dit jaar verscheen van zijn hand het boek Masser Brock waarin ‘waarheid in de journalistiek’ centraal staat. Zijn werk bevindt zich op het uiterst kwetsbare snijvlak van interpretatie en objectiviteit.

Geluiden uit Leeuwarden in Maltese versie

Naast muziek en literatuur staan er een aantal multi-disciplinaire projecten op Explore the North, waaronder Quintessence_2. In Quintessence_2 betrekt de Maltese geluidskunstenaar en muzikant Renzo Spiteri het publiek bij een eigenzinnig geluidsexperiment. In het experiment staat ‘besef’ door middel van geluid en ruimte centraal. Op Explore the North zal Renzo Spiteri een performance neerzetten met in Leeuwarden opgenomen samples en live elektronische geluidsmanipulaties. Spiteri is een internationaal erkende artiest. Hij staat bekend om zijn artistieke veelzijdigheid en creatief gebruik van geluid, video en unieke bundelingen van deze verschillende disciplines.

Quintessence is een Valletta 2018 & #EngageCREATIVES samenwerking en is onderdeel van het Valletta – European Capital of Culture 2018 Programme.

Lees meer over de bevestigingen op de programma-pagina!

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Festivalfoto's

Festivalfoto's

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

De laatste praktische informatie

De laatste praktische informatie