Waar halen schrijvers hun brandstof vandaan?
 

De wereld staat in brand – of was dat altijd al zo? In ieder geval blijven schrijvers zoeken naar manieren om een antwoord te bieden op maatschappelijke veranderingen en eigen vraagstukken. Waar halen ze hun brandstof vandaan? In deze reeks ontmoeten Tiemen Hiemstra, Tülin Erkan, Uschi Cop, Steff Geelen en Tialda Hoogeveen elkaar voor het eerst. Ze brengen performances, voordrachten en gaan in gesprek met elkaar en een moderator.

De Vlaamse Tülin Erkan debuteerde met het experimentele Honingeter en prijkte meteen op de shortlist van de Boon Literatuurprijs. Tialda Hoogeveen schrijft verhalen en gedichten. Zij is Kinderboekenambassadeur van Friesland en in het najaar verschijnt haar nieuwe jeugdroman Woorden van Timo. Uschi Cop en Steff Geelen publiceren in november 2023 beiden een chapbook bij Wintertuinen maakten daarvoor speciale performances (die beide ook op ons festival te zien zijn). Uschi Cop brengt een existentiële monoloog over de illusie van het narratief en het innerlijke vuur van de schrijver. Steff Geelen werkte voor hun performance samen met beeldmaker Abel Enklaar en componist Marc Alberto om één van de verhalen uit hun chapbook tot leven te wekken. Van Tiemen Hiemstra zijn hand verscheen in mei dit jaar verscheen zijn eerste roman, W., bij uitgeverij Das Mag. Hij staat ook op Explore the North met de performance De Miniatuurtuin.

Deze tournee is een samenwerking tussen vier partners uit alle hoeken van Vlaanderen en Nederland, die elkaar vonden in de missie een podium te geven aan aanstormend talent: deBuren, Frontaal, Wintertuin en Explore the North.

Over de schrijvers

Tiemen Hiemstra (1991) is schrijver en performer. Hij werd in Groningen geboren en groeide daar ook op. In Antwerpen studeerde hij Woordkunst. Na zijn studie verhuisde hij naar Leipzig waar hij schreef en postbode was. Inmiddels woont hij weer in Antwerpen. In mei dit jaar verscheen zijn eerste roman, W., bij uitgeverij Das Mag.

Tülin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Haar debuut Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Iedereen is in transit. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen.

Tialda Hoogeveen (1974) is schrijver en journalist en schrijft in verschillende genres voor zowel kinderen als volwassenen, in het Nederlands én in het Fries. In 2020 verscheen van haar het nog altijd actuele De geur van hooi dat aan de hand van het leven van een bijzondere boer het verhaal vertelt van honderd jaar landbouw in Europa. In december verschijnt haar eerste young adult Woorden van Timo. En as we speak leggen vormgever en illustrator de laatste hand aan haar kinderboek Oermensen, de wonderbaarlijk reis van aap tot mens, verhalende non-fictie over het ontstaan van de mens en een kennismaking met de dertig eerdere mensensoorten.

Uschi Cop (1988) is schrijver en literair curator. In 2014 verhuisde ze naar Brussel en werd ze verliefd op de stad. Een jaar later behaalde ze haar doctoraat in de taalpsychologie aan de UGent. In 2018 werd ze geselecteerd voor de Parijse schrijfresidentie van deBuren. Begin 2021 richtte ze Hyster-x op, een feministisch Belgisch schrijverscollectief voor vrouwen en non-binaire personen. Ze cureert literaire podia en teksten voor dit collectief. Uschi’s proza is zintuiglijk en scherp en belicht thema’s zoals macht in intimiteit, rouw, feminisme, en menselijke creatie. Ze brengt regelmatig poëtische tekst op verschillende podia. Ze schreef reeds columns voor De Morgen en Bruzz en publiceerde korte verhalen en poëzie in onder andere Kluger Hans en Deus Ex Machina. Uschi zetelt in de jury van de Herman De Coninckprijs en zit in het  talentontwikkelingstraject van Wintertuin.

Steff Geelen (1995) is schrijver en maker met een achtergrond in sociologie. Hen schrijft proza, poëzie, non-fictie en theater. Daarnaast maakt Steff interdisciplinair werk en performances. Vervreemding van het eigen lichaam en de omgeving, metamorfose en het fantastische spelen een belangrijke rol in hun werk. Steff maakte voorstellingen voor Likeminds, Over het IJ Festival & Amsterdam Fringe en publiceerde eerder o.a. in Tirade en de Revisor. Steff zit in het talentontwikkeltraject van Wintertuin.

Over de partners

Vlaams- Nederlands Huis deBuren bevordert de culturele en maatschappelijke samenwerking en uitwisseling tussen Vlaanderen en Nederland door te presenteren, te produceren, te inspireren en te verbinden. deBuren is Vlaams-Nederlands in alles wat het doet en streeft naar inclusie, duurzaamheid en het stimuleren van talentontwikkeling.

Frontaal is hét literair podium van Rotterdam met maandelijks een actueel programma. Frontaal programmeert maandelijks Literaire Superhelden (aanstormende beroepsschrijvers met publicaties/prijswinnaars) en Grote Gasten (gevestigde auteurs) samen in één literair programma, waardoor de meest spraakmakende auteurs worden gepresenteerd die de Benelux te bieden heeft.

Wintertuin organiseert festivals, literatuurprogramma’s en workshops waarin fictie als gids wordt gebruikt om door deze tijd te navigeren. Wintertuin biedt daarnaast schrijvers ruimte om te experimenteren en een platform om elkaar te ontmoeten. Zij worden  gecoacht ze bij de ontwikkeling van een zelfstandige beroepspraktijk.