Ontdek het tijdloze werk van Walt Whitman

Wat is er zo bijzonder aan het werk van de Amerikaanse dichter en grootheid Walt Whitman (1819 - 1892), ook wel ‘De Nationale Dichter van De Verenigde Staten’ genoemd? En hoe vormt zijn literatuur een antwoord op ingewikkelde vraagstukken? In deze speciale live editie van Preston’s Poetry Podcast ontvangt dichter en schrijver Preston Losack (afkomstig uit Dallas, Texas) dichter Tsead Bruinja en duiken ze samen met jou in de wereld van de poëzie terwijl ze zijn monumentale werk Leaves of Grass (Grasbladen) verkennen. Je hoeft niet bekend te zijn met de tekst om van dit boeiende gesprek te genieten. Tsead en Preston zullen fragmenten voorlezen uit dit tijdloze meesterwerk, hun openbaringen delen en Tseads ervaring met het vertalen van America's Bard bespreken. Laat je onderdompelen in een zintuiglijke reis die vandaag de dag net zo boeiend, sensueel en inspirerend is als in 1855.

Over de schrijvers

Preston Losack schrijft lyrische gedichten met surrealistische invloeden in een combinatie van Engels, Nederlands en Fries. Hij komt oorspronkelijk uit Dallas, Texas. Onderwerpen als vissen, seksualiteit, klimaatverandering en vriendschap keren vaak in zijn gedichten terug, online en offline. Preston publiceerde onder meer in de Leeuwarder Courant, de Moanne en in publicaties van Leeuwarden City of Literature.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Van 1994 tot en met 2003 woonde hij in Groningen waar hij Engels en Fries studeerde en het festival Dichters in de Prinsentuin oprichtte samen met Frans Geubel. In 2019 en 2020 was Bruinja Dichter des Vaderlands. In die functie was hij ambassadeur voor de poëzie en schreef hij gedichten bij actuele nationale gebeurtenissen, o.a. voor NRC Handelsblad en voor Met het Oog op Morgen op Radio 1. Daarnaast publiceerde hij de gelegenheidsbundel Springtij – gedichten over het leven met TBS (Querido) en werkte hij met ouderen in woonzorginstellingen in Friese dorpen voor het project Portretten in Poëzie. Dat laatste project en de bloemlezing De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie – 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu (Querido) waren de twee laatste DdV-projecten die hij, door vertraging wegens corona, in 2022 wist af te ronden. Bruinja nam zich voor een inclusieve bloemlezing samen te stellen die ruimte bood aan zo veel mogelijk talen, streektalen en dialecten. Zijn selectie begint in 1945 en beperkt zich tot poëzie die geschreven is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat er poëzie te lezen is uit Indonesië en Suriname en van de Antillen, maar ook dat er gedichten zijn opgenomen van nieuwe Nederlanders uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.