Een gezamelijke duik in het literair werk van een auteur.

ZA 25 NOV
14:00-15:00: Teksten van Tiemen Hiemstra
17:30-18:30: Teksten van JUHANI KARILA

ZO 26 NOV
14:00-15:00: Teksten van ANNE-GOAITSKE BRETELER
16:00-17:00 UUR: WALT WHITMAN - LEAVES OF GRASS met Preston Losack en Tsead Bruinja

Aan het eind van de sessies schuiven de schrijvers zelf ook even aan.

Reserveer hier je plekje, want voor dit programma is voor een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Je kunt heel wat schrijvers en dichters zien en horen tijdens Explore the North festival. Maar wat schrijven ze en waar gaat het eigenlijk over? Wil jij je een uurtje verdiepen in hun werk of eens fijn een stuk literair uitpluizen, kom dan naar de samenlees-sessies! Met een compact groepje duik je ter plekke in mooie fragmenten en gedichten. Onder leiding van een leesbegeleider ga je met elkaar praten over wat de teksten zoal oproepen: Wat staat er precies? Wat doet dat met je? Herken je het? De sessies vinden plaats in het prachtige Jugendstil-gebouw De Utrecht. Er is geen voorbereiding nodig en het is geschikt voor iedereen. Per sessie is er maar beperkt plek, dus wees op tijd met aanmelden!

In een samenleesgroep gaat het samen genieten van literatuur hand in hand met ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen. Een samenleesgroep is geen klassieke leesclub. Iedereen kan meedoen en voorbereiding of voorkennis is niet nodig. De teksten worden ter plekke uitgedeeld en hardop voorgelezen. De methodiek samenlezen, of shared reading, is ontwikkeld in Engeland. De Culturele Apotheek heeft deze naar Nederland gehaald. Inmiddels zijn er o.a. samenleesgroepen in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Uden. En vanaf begin 2024 dus ook in Fryslân!

De sessies zijn een opmaat naar Mei-inoar lêze: samenleesgroepen die Leeuwarden City of Literature en Culturele Apotheek begin 2024 in heel Fryslân starten.

Als UNESCO City of Literature investeren Leeuwarden en Fryslân in een professioneel literair klimaat, een internationaal netwerk en het zo toegankelijk mogelijk maken van literatuur. Leeuwarden UNESCO City of Literature organiseert in het kader van het Fries Leesoffensief leesactiviteiten in heel Friesland en werkt daarvoor onder andere samen met de Culturele Apotheek. Ook de apothekers hebben de missie om de leeslust te bevorderen!

Kijk voor meer informatie op leeuwardencityofliterature.nl