Twee Friese en twee Vlaamse auteurs proberen vat te krijgen op (on)eindigheid

Twee Friese en twee Vlaamse auteurs gaan op uitnodiging van Explore the North en Vlaams-Nederlands huis deBuren op onderzoek uit. Voorafgaand aan Festival Explore the North op 24 – 26 november 2023 gaan zij in residentie in Leeuwarden. Daarbij buigen ze zich over het planetarium van Eise Eisinga.

Eise Eisinga was een Friese eigenaar van een wolkammerij, die zich in zijn vrije tijd verdiepte in wiskunde, astronomie en zonnewijzers. Toen een predikant destijds hem vertelde dat de wereld zou vergaan op 8 mei 1774, was Eise daar sceptisch over. Op basis van theoretische geschriften bedacht hij toen een astronomisch planetarium, een constructie van houten schijven die hij op het plafond van zijn eigen woonkamer uitwerkte. Met deze constructie kon hij bewijzen dat de wereld gelukkig (nog) niet zou eindigen.

Tegenwoordig is Het Planetarium van Eise Eisinga een wetenschapsmuseum in de stad Franeker in de provincie Friesland. Het model van de zon met de 6 planeten die hij in 1781 afmaakte hangt daar tot de dag van vandaag nog aan het plafond en is steeds nog functioneel. 
Op Festival Explore the North presenteren de vier makers de uitkomsten van hun inspirerende verblijf. 

Over de Vlaamse makers:
Ka(a)te Dejonckheere (°2019) schrijft poëzie, proza, podium- en visuele teksten. Haar werk verscheen onder andere in en op De Internet Gids, Het Liegend Konijn, Tirade en Hard//Hoofd. Daarnaast onderzoekt ze de ruimtes tussen literatuur en beeld, zoals in het mediacollectief STERKAT met Ester Bosschaert Devroe. Ka(a)te Dejonckheere mag niet verward worden met haar non-fictieve alter ego Kate Dejonckheere (°2000), die Kunstwetenschappen en Vergelijkende Moderne Letterkunde studeerde aan de UGent. 

Shimanto Reza is een Leuvense schrijver en vertaler. Hij schippert tussen zijn twee talen, Nederlands en Engels, en begint zich stilletjesaan in die beweging thuis te voelen. Zijn werk verscheen onder andere in DWB en De Revisor.

Over de Friese makers:
Gabrielle Terpstra (1990) is een schrijver en performer met een passie voor poëzie en optredens. Ze is Cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in 2023 en oprichter van het collectief Pauper Poëzie, waar ze ongepolijste werken uitbrengt met een boodschap van hoop. Tevens is ze journalist voor It Nijs en presentator en productieleider van de podcast "Gabrielle en Arjan bedoele it net Ferkeard." Ervaren in optredens, onder andere in Antwerpen, op Ruigoord, bij de VPRO en op verschillende plekken in Friesland, waar ze ook woont. Ze werkt graag samen met muzikanten om haar poëzie een extra dimensie te geven.

Fardau Nijboer is achttien jaar en begon op haar vijftiende met het volgen van schrijfcursussen. Daarvoor was ze al volop aan het theatermaken en bezig met beeldende kunst. In haar werk komt vaak subtiel verdriet naar voren. (Oerol, het Grote Onbekende / Jonge Schrijvers project) (MEEUW)

De Verwonderkamer is een project van Explore the North en Vlaams-Nederlands huis deBuren.