Een Harry Potter-halsketting, een Lord of the Rings-quilt, of een zelfgeschreven Star Trek-verhaalvariant, alles gemaakt door fans. Onderzoekster Welmoed Wagenaar kijkt er niet vreemd van op. Sterker nog, zelf heeft ze naar eigen zeggen ‘nog steeds een obsessie voor Harry Potter’. Als tiener bracht ze uren door op forumwebsites en ontdekte ze ‘fanfictie’: fictie geschreven door fans, waarbij personages en andere elementen van bestaande verhaalwerelden worden geleend om een eigen verhaal te maken.

Welmoed Wagenaar neemt je mee in de wereld van de fanfictie. Schrijvers Alma Mathijsen en Munganyende Hélène Christelle gooien speciaal voor jou de poorten van het fanfictiekasteel van binnenuit open: beiden schrijven voor dit programma een literaire fanfictie over hun eigen favoriete fandom. Daan Doesborgh treedt op als presentator en neemt je mee in dit bijzondere genre. 

Met intermezzo's van leden van Poetry Circle 058.

Speeltijden en overige info
Do 17 juni - 20:30 uur
Westerkerk | Prijs: € 7,50 | Taal: Nederlands


Koop hier je tickets.

Over Welmoed Wagenaar
Welmoed Wagenaar, junior onderzoeker in het HERILIGION-project van het Meertens Instituut, en PHD-kandidaat aan de Rijksuniversiteit Groningen met als onderzoeksgebied rituelen, online fandom en het dagelijks leven, heeft in 2019 de Cornelis Tiele MA Thesis Award van het Nederlands Genootschap voor Godsdienstwetenschap (NGG) gewonnen. De winnende scriptie, getiteld Framing the Fictional: Making sense of Tumblr media fandom in everyday life, gaat over de rituele dimensies van online fanpraktijken en hoe deze verbonden zijn met het dagelijks leven van fans.

Over Munganyende Hélène Christelle
Munganyende Hélène Christelle is auteur en New Age Publisher. Ze creëerde het podcastplatform FUFU&DADELS en maakte indruk met haar maatschappijkritische essays. Zo werd ze opgenomen in de NRC 101 cultuurlijst, ELLE magazine's 30 Gretas of now en en ontving ze de CCS Crone oorkonde voor beloftevolle auteurs. Munganyende's werk beweegt zich tussen popcultuur en millenialfeminisme. Daarover ontwikkelt ze het vak Beyoncéology aan ArtEZ academie voor de kunsten. Munganyende’s pen werpt een heldere blik op urgente maatschappelijke thema’s. Ze vormt zo een onmisbare stem van haar generatie. Haar debuutroman Vreemd Fruit verschijnt dit najaar bij uitgeverij Pluim.

Over Alma Mathijsen
Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en ze was onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans. Mathijsen schrijft essays voor NRC Handelsblad. In 2011 verscheen haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een integere en lichte roman waarin ze afscheid neemt van haar legendarische vader. In 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken. In oktober 2020 verscheen Bewaar de zomer.

Naar een concept van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam.