​​It is in ferhaal dêr't op `e nij / oerhinne skildere wurde kin

Een melancholische schaatstocht, stappen in een omgebouwde boerderij, een drol op de duikplank van buitenzwembad ’t Paradyske in de Friese Wouden. It is in ferhaal dêr't op `e nij / oerhinne skildere wurde kin (het is een verhaal waar opnieuw / overheen kan worden geschilderd). In deze presentatie wisselt de Friestalige poëzie van Tsead Bruinja af met poëtische filmfragmenten van filmmaker Ester Eva Damen. De band Tigers fan Greonterp doet daar nog een schepje bovenop en speelt, samen met zanger en dichter Elmar Kuiper, nieuw repertoire. Bij de presentatie - gebaseerd op Damens eerder dit jaar verschenen FryslânDOK-serie Rûzje Wyn - komt een boekje uit met gedichten van Tsead Bruinja, Elmar Kuiper en Nynke Laverman (FR/EN/NL) ontworpen door de avontuurlijke vormgever Melle Hammer.

Het boekje is hier gratis online in te zien. (Tijdens het festival voor €5 verkrijgbaar).

Met dank aan Fogelsangh State, Het Fries Film Archief, Het Lage Noorden, Stichting la Jetée,  Speelpark Sybrandy, Tresoar

Dit project is mogelijk gemaakt met steun van Douwe Kalmastifting, Explore the North, Feitsmafûns, Fonds 21, de Gemeente Leeuwarden, het Nederlands Filmfonds, Omrop Fryslân, Stifting Arjen Witteveen Fûns, Stifting FLMD


Over de makers

Ester Eva Damen volgde opleidingen aan de Rietveld Academie en Nederlandse Film en TV Academie, gevolgd door een werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten en een master in Art Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2007 is ze actief betrokken bij de Stichting la Jetée, die cross-over projecten bevordert.

Damen's werk bevindt zich vaak in het domein van de beeldende kunst. Haar samenwerking met dans en nieuwe muziek is opvallend. Ze werkte samen met choreografen zoals Angela Köhnlein, Suzan Tunca, Marta Reig Torres en componist Yannis Kyriakides en Christina Viola Oorebeek. Haar films en installaties zijn op verschillende locaties vertoond, waaronder in verschillende galleries, musea en op festivals.

Daarnaast schrijft Damen freelance over film en heeft ze enkele korte films en dramascenario's op haar naam staan. Momenteel heeft ze zojuist een filmproject met Friese dichters afgerond, genaamd Ruzje Wyn/ Fluister Wind, dat wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds. Ze werkte voor de korte film As de Fisken samen met Nynke Laverman, Sytze Pruiksma en danseres Sabrina Huth. Met Elmar Kuiper, Rienk Nicolai en Tigers fan Greonterp maakte ze Minskewolf (tevens podiumpresentatie tijdens Explore the North in 2021). Met dichter Tsead Bruinja presenteert ze nu Een sloot die droomde van oceanen op diverse festivals, waaronder Explore the North en Meet me at the Lighthouse in 2023.

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is dichter en woonachtig te Amsterdam. Van 1994 tot en met 2003 woonde hij in Groningen waar hij Engels en Fries studeerde en het festival Dichters in de Prinsentuin oprichtte samen met Frans Geubel. In 2019 en 2020 was Bruinja Dichter des Vaderlands. In die functie was hij ambassadeur voor de poëzie en schreef hij gedichten bij actuele nationale gebeurtenissen, o.a. voor NRC Handelsblad en voor Met het Oog op Morgen op Radio 1. Daarnaast publiceerde hij de gelegenheidsbundel Springtij – gedichten over het leven met TBS (Querido) en werkte hij met ouderen in woonzorginstellingen in Friese dorpen voor het project Portretten in Poëzie. Dat laatste project en de bloemlezing De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie – 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu (Querido) waren de twee laatste DdV-projecten die hij, door vertraging wegens corona, in 2022 wist af te ronden. Bruinja nam zich voor een inclusieve bloemlezing samen te stellen die ruimte bood aan zo veel mogelijk talen, streektalen en dialecten. Zijn selectie begint in 1945 en beperkt zich tot poëzie die geschreven is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat er poëzie te lezen is uit Indonesië en Suriname en van de Antillen, maar ook dat er gedichten zijn opgenomen van nieuwe Nederlanders uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Bruinja debuteerde in het Fries in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Bornmeer) en in het Nederlands in 2003 met Dat het zo hoorde (Contact). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland (o.a. in Peru, Oekraïne en Zimbabwe). Daarnaast werkt hij regelmatig samen met beeldend kunstenaars, typografen en vormgevers. Zijn werk is niet alleen in boeken maar ook op gebouwen, pleinen en in winkels te lezen. Van 2008 tot 2013 schreef Bruinja gedichten voor het actualiteitenprogramma Dit is de dag (Radio 1) en van 2014 tot 2016 schreef hij een wekelijkse column voor de cultuurbijlage van de Leeuwarder Courant. Vanaf 2012 is Bruinja werkzaam als docent aan de opleiding Creative Writing te Arnhem en van 2017 t/m begin 2019 was hij 'Dongeradichter' van de gemeente Dongeradeel. Bruinja's bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis.

Tigers van Greonterp

In de wereld van de Tigers fan Greonterp begeef je je in duisternis, eenzaamheid, onvervulde dromen en het verlangen om daar uit te klimmen. Je wordt meegenomen door de persoonlijke kwellingen van de zanger/dichter Elmar Kuiper.
De songs vallen op door hun pakkende, melodische gitaarlijnen, waarbij de bas en drums stuwend en ritmisch zijn in een hypnotiserende cadans. De band beleefde zijn debuut tijdens het Greidhoekfestival 2015. De Tigers fan Greonterp maakten furore op o.a. het Freezefestifal, Explore the North en Eurosonic. In mei 2023 verscheen hun tweede cd “Myn Geast”, die geproduceerd werd door Joop van der Linden, bij platenmaatschappij Marista.
 
Gerben Gerbrandy : gitaar, synthesizer en theremin
Elmar Kuiper : zang en synthesizer Leo Smit : bas en zang
Arnold Strikwerda: drums
Hedser Tijtsma : gitaar en zang