Chapbookpresentaties in samenwerking met Wintertuin

Een Chapbook is voor een schrijver wat een EP is voor een muzikant. Op de zaterdag van ons festival presenteren we samen met Wintertuin twee performances van Uschi Cop en Steff Geelen. De kersverse chapbooks vormen hierbij de basis voor de performances. 

In een monoloog, begeleid door een soundscape, vertelt Uschi Cop over het ontstaansproces van de verhalenbundel en hoe het is om te schrijven. Ze laat hierbij als het ware de personages uit Zwaktebod (november, 2023) aan het woord. In het chapbook bundelt Uschi zes verhalen over mensen die vastzitten tussen het narratief dat ze wordt opgedrongen en een toekomst waarin ze het zelf voor het zeggen hebben. De personages verlangen naar zingeving. Ze proberen hun eenzaamheid en de scheve machtsverhoudingen waaronder ze gebukt gaan te doorbreken.

Uschi Cop (1988) is schrijver en literair curator. In 2014 verhuisde ze naar Brussel en werd ze verliefd op de stad. Een jaar later behaalde ze haar doctoraat in de taalpsychologie aan de UGent. In 2018 werd ze geselecteerd voor de Parijse schrijfresidentie van deBuren. Begin 2021 richtte ze Hyster-x op, een feministisch Belgisch schrijverscollectief voor vrouwen en non-binaire personen. Ze cureert literaire podia en teksten voor dit collectief. Uschi’s proza is zintuiglijk en scherp en belicht thema’s zoals macht in intimiteit, rouw, feminisme, en menselijke creatie. Ze brengt regelmatig poëtische tekst op verschillende podia. Ze schreef reeds columns voor De Morgen en Bruzz en publiceerde korte verhalen en poëzie in onder andere Kluger Hans en Deus Ex Machina. Uschi zetelt in de jury van de Herman De Coninckprijs en zit in het  talentontwikkelingstraject van Wintertuin.