Foto: Zuperstition verzorgt Dinershow - fotograaf: Bart Lindenhovius

De naam Westerkas is een knipoog naar de Stadskas die in eerdere jaren op het Oldehoofsterkerkhof te vinden was, maar dit jaar vanwege coronaonzekerheden niet terugkeert. De Westerkas is gratis toegankelijk - op een enkele uitzondering na - en het programma is voor iedereen: je hoeft niet in het bezit te zijn van een festivalticket. Wél moet je even een kaartje reserveren (of kopen).


Tickets voor De Westerkas reserveer je hierKom dineren in De Westerkas (Westerkerk)


Tijdens de festivalperiode van Explore the North 5 t/m 21 november is er elke donderdag t/m zondag van 12.00 - 21.00 uur een sfeervol pop-up restaurant in De Westerkerk. Geniet voor je Westerkas-programma van een heerlijk 3-gangendiner (€ 25) of de daghap (€ 15).

Reserveer daarvoor nu je plekje, dan weet je zeker dat er een tafeltje voor je vrij is:

Dinertickets tijdens De Westerkas
Dinertickets tijdens Explore the North 19-21 nov
Westerkas-programma (programma dat geweest is, staat niet meer in dit overzicht)GEANNULEERD | Za 13 nov 19:30 | KLUP DE KAS
Kledingstore KLUP DE DAG tovert het Westerkas-café om tot KAFÉ. Begin je zaterdagavond met de KNUTSELKLUP en doe mee met een wedstrijdje bouw-de-mooiste-raket-van-papier-en-tape, en win hele toffe prijzen! Ga daarna als een raket en kom dansen tussen de sterren met het KLUPDJ-TEAM.


19:30 - 21:00 KNUTSELKLUP | 21:00 - 0:00 KLUPDJ-TEAMZo 14 nov 11:00 | Kindervoorstelling KLOEK van Maskermeiden (4+) (try-out)
Een muzikale maskervoorstelling over het vinden van jouw KLOEK. Voor het hele gezin: de première van de kindervoorstelling KLOEK van figurentheatergezelschap Maskermeiden.
KLOEK is kracht. De kracht om te vinden wie je bent en vast te houden aan hetgeen waar jij in gelooft. Maar hoe houd je deze kracht vast wanneer, als je eenmaal geworden ben wie je bent, de buitenwereld er nog niet klaar voor is? Hoe blijf jij schijnen als het om je heen nog donker is? Wat is jouw KLOEK?


KLOEK is kracht, de kracht om te zijn wie je bent. Het is de basis voor vastberadenheid en bravoure. Het is de nachtmerrie van iedere tiran. Maar hoe houd je je jouw KLOEK vast in een wereld die bij voorbaat een diepgewortelde afkeer heeft tegen jouw identiteit? Hoe blijft dit innerlijke vuur branden in een kille wereld? Hoe blijf jij schijnen in een wereld waar het licht al enige tijd lijkt te doven?


KLOEK vertelt de verhalen van mensen die voor hun tijdsgeest uit durfden te lopen met opgeheven kin. In deze gloednieuwe voorstelling leer je deze dappere figuren op een haast sprookjesachtige wijze kennen. Geniet van een dynamische verweving van klassiek gitaar, soundscapes, zang en masker performance in deze gloednieuwe voorstelling.

Over Maskermeiden
Maskermeiden is een figurentheatergezelschap uit Noord Nederland bestaande uit Sarah van der Meere en Valerie van de Ridder. Samen maken ze jeugdtheatervoorstellingen met expressieve maskers en verzorgen educatieprojecten met maskers op maat voor verschillende soorten doelgroepen. Hun missie is om fantasiewerelden te creëren waar íedereen zich in kan verwonderen, van de allerkleinsten tot de alleroudsten! 

Over Huub Vosmeijer
Huub Vosmeijer is afgestudeerd aan Artez Conservatorium Zwolle in de richting klassieke gitaar en werkt naast uitvoerend musici als gitaardocent. 


Tickets | 5 euroGEWIJZIGDE AANVANGSTIJD | Zo 14 nov 19:00 | Sunday Sounds
Muziekprogramma met Moonloops.


Moonloops
De 21-jarige singer-songwriter Sarah Dekker maakt met een oude gitaar en een hoofd vol verhalen harmonieuze bedroompop en vertelt verhalen over dromen, wensen en hoop.


Tickets | GRATISGEANNULEEERD | Di 16 nov 20:00 | Station Noord Teaser Night
Maak kennis met nieuwe theatermakers in het Noorden en krijg een uniek kijkje in hun maakproces. Tijdens de ‘Station Noord Teaser Night’ presenteren makers van talentontwikkelingsprogramma Station Noord op verschillende manieren waar ze mee bezig zijn. In een intieme setting krijgen zowel makers als publiek de kans om te zien hoe nieuwe ideeën in de praktijk uitpakken. Je ziet teasers van:


Bart Bruinsma - Tender (then punch me)
Tender (then punch me) is een kunstproject van de Nederlandse componist Bart Bruinsma en de IJslandse Ragnheiður Erla Björnsdóttir. Samen spelen ze met het samensmelten van geluid, visuele kunst en poëzie tot muzikale composities. Deze composities worden over de komende jaren in verschillende vormen tot uiting gebracht als één groot project: audio installaties, live-performances met visuals en een album. Tijdens hun performance op Explore the North onderzoeken de componisten wat deze tijden van ongekende (non-)verandering met de mens doet. Of specifieker wat het met henzelf doet. Muziek en geabstraheerde poëzie worden gebruikt om deze onduidbare emoties ‘onder woorden’ te brengen. Juist omdat zulke gevoelens moeilijk in woorden te vatten zijn.

Philipp Cahrpit - You Till I Die
You Till I Die is een kwetsbaar rouwritueel over een gebroken hart. Een poging een ander los te weken en het vloeibare zelf opnieuw vorm te geven. In rauwe, soms humorvolle beelden flirt het met de pathetiek van het leven, geboren uit de illusie van het oneindig samenzijn.Chantalla Pleiter - Buraanbur/Buur-aan-Buur!
Buraanbur/Buur-aan-Buur! is een interactieve Virtual Reality-voorstelling waarin Chantalla Pleiter op zoek is naar een nieuwe performatieve vorm van virtual reality; Een theatrale vorm van een afhankelijke, interactieve virtual reality waarbij publiek zelf in verschillende perspectieven kan stappen maar ook de perspectieven van de ander kan vormgeven.. Parallel aan het technisch onderzoek, loopt een inhoudelijk onderzoek naar verborgen gemeenschappen in Groningen. De verhalen en perspectieven van Somalische vrouwen uit de wijk Lewenborg zijn naar de oppervlakte gebracht en te ervaren met deze nieuwe media. Zo maken we kennis met werelden die we misschien nog niet kennen, maar die eigenlijk heel dichtbij zijn. foto: Anouk Hulsebosch


JÓRMA - THIS IS NÓT A CONCERT
In THIS IS NÓT A CONCERT blikt muziekmaker Jonathan Bonny terug op het eerste levensjaar van zijn artpop alter-ego JÓRMA. Met live uitgevoerde muziek als rode draad, nodigt die alle aanwezigen uit om stil te staan bij de frictie tussen wie ze zijn en wie ze willen zijn. THIS IS NÓT A CONCERT is een eerste stap in het onderzoek naar een muziektheatraal voorstellingsformat dat een impactvolle en oprechte verbinding met het publiek vooropstelt.
GEWIJZIGDE AANVANGSTIJD | Wo 17 nov 20:00 | Ivgi & Greben - Nice to meet you!

We sluiten De Westerkas af met de dansvoorstelling Nice to meet you! van Ivgi&Greben. In Nice to meet you! presenteren de choreografen Uri Ivgi en Johan Greben hun nieuwe (Friese) dansgezelschap met Europese dansers. Nice to meet you! is een speelse en intieme choreografie opgebouwd uit een reeks solo’s en duetten. Tickets | GRATISTickets voor De Westerkas reserveer je hier