Foto: De Oergong in de Sint Bonifatiuskerk door Xanne Vera Wijkamp

Het festivalweekend vormde de afsluiter van onze festivalperiode, die naast het festivalweekend van 14-16 oktober, bestond uit het vrij toegankelijke Stadskasprogramma van 1-13 oktober. Hiervoor werd op het Hofplein in Leeuwarden speciaal een grote glazen kas, De Stadskas, als festivalhart gebouwd. Ontzettend veel mensen bezochten dit Stadskasprogramma, dat we samen met diverse culturele partners organiseerden. Het uiteenlopende programma bestond onder andere uit een closet sale, een verhalenavond in samenwerking met De Moanne en een clubavond met queercollectief Zuperstition en er kwamen veel verschillende mensen op af!

Hoogtepunten festivalweekend

Het festivalweekend startte op de vrijdag meteen met een aantal grote namen en producties, waaronder saxofonist Alabaster dePlume die een afgeladen Westerkerk betoverde met zijn magische jazz en bezwerende spoken word. De Oergong, een muziekvoorstelling van fanfarekorps De Bazuin en Sytze Pruiksma, was zowel op vrijdag als zaterdag te zien in de geweldige akoestiek van de sfeervol belichte Sint Bonifatiuskerk. De absurdistische voorstelling EISFØGL van Joost Oomen, De Poezieboys en Willie Darktrousers trok op verschillende momenten op de zaterdag veel publiek. Amaro Freitas, BCUC en Manu van Kersbergen ft. .Multibeat zorgden met hun energieke optredens voor de waardering van het publiek.

Literaire producties

De combinatie van muziek met theater, wetenschap en literatuur, bij voorkeur in mengvormen, is een belangrijk onderdeel van de artistieke signatuur van ons festival. Deze editie was de literatuur onder andere vertegenwoordigd in producties als Frontaal, met Jaap Robben, Jante Wortel, Marrit Jellema en Raymond Muller, De Verwonderkamer met Friese en Vlaamse schrijvers en Pussynight van De Poezieboys.

Daarnaast speelt meertaligheid een belangrijke rol binnen de programmering. Onder andere in festivalopener Pidgin X, een talenproject in diverse steden van ons eigen productiehuis. Maar ook in Catalunya x Fryslân, met de Catalaanse dichter Guim Valls en de Friese schrijfster Anne-Goaitske Breteler en producties als Eenzamens/Iensuminske, Achterdyk van DOT WIER’UM (met dichter Syds Wiersma), Tagelyk van Nyk de Vries en Artvark Saxophone Quartet en de hierboven genoemde De Verwonderkamer.

Festival Explore the North heeft plek voor Noordelijk talent met onder andere de Station Noord Hub

Binnen het festivalprogramma was een bijzondere plek ingeruimd voor makers van Noordelijk talentontwikkelingstraject Station Noord, een samenwerkingsverband van de grote podiumkunstorganisaties in het Noorden, waaronder ons eigen productiehuis. Zowel in het hoofdprogramma als in de drukbezochte expedities waren makers van Station Noord terug te vinden. Choreograaf Gaja Caruso maakte indruk met haar multidisciplinaire dansvoorstelling THE LAMB, THE FLY, THE TIGER, die zij samen met haar peuterdochter opvoerde. Ook BART, Chantalla Pleiter en Joost Oomen presenteerden werk in het hoofdprogramma. Daarnaast verrasten diverse Station Noord-makers met optredens in de expedities, waarin bezoekers met een gids van A Guide To Leeuwarden op expeditie door de Leeuwarder binnenstad gingen. Hier zagen zij op bijzondere locaties kleine intieme optredens.

Naast Gaja Caruso, BART en Chantalla Pleiter waren ook Station Noord-makers Philipp Cahrpit, Antiklimax en Joost Oomen te zien binnen het festivalprogramma.

Festival 2022 vormt hernieuwde start na lastige jaren

Ons festival vond dit jaar plaats in oktober, nadat het als gevolg van de corona epidemie twee jaar achtereen geen doorgang heeft kunnen vinden in november. Voor ons als organisatie voelt deze editie als een hernieuwde start.

Onze algemeen directeur Mark Hospers: “We zien we dat steeds meer jongeren ons weten te vinden, onder andere in De Stadskas. Daarmee ontstaat er een prachtige mix van bezoekers voor ons festival, waarin verschillende generaties samen ons diverse programma ontdekken en met nieuwe ervaringen naar huis gaan.” Het festival wordt door professionals steeds meer gezien als een plek om kennis te maken met vernieuwend en experimenteel programma, dat niet eerder op andere plekken te zien was. Mark Hospers: “De kracht van ons festival is dat we het samen maken. Er zijn tientallen culturele partners, kunstenaars, vrijwilligers… honderden mooie mensen bij betrokken en makers krijgen de ruimte te creëren en te experimenteren. Dat ‘samengevoel’ zit echt in het DNA van ons festival, van organisatie tot vrijwilligers en dat ervaar je ook als bezoeker. We zijn ontzettend blij dat we weer terug zijn.
Overigens heeft het productiehuis van Explore the North in het afgelopen jaar op volle toeren gedraaid. Binnen en buiten de provincie Fryslân trokken de activiteiten van Explore the North buiten het festival al meer dan 12.500 bezoekers op festivals en podia als De Parade, Noorderzon, Oerol, Lowlands, Zaal 3 van het Nationale Theater, maar ook in tientallen kleine kerkjes, schuren en andere intieme locaties in de provincie. Explore vliegt meer en meer uit.”

Meer Explore the North programma is te zien tijdens The Sessions.

Naast het festival heeft Explore the North ook ander programma. Van mei tot en met december organiseren we Explore the North - The Sessions. Een jaarrond programma vol verhalen in het ‘eigen huis’ De Westerkerk. En soms daarbuiten.

The Sessions zitten vol prikkelende producties, nieuwe inzichten en vreemde vormen. Na het festival in oktober kunnen bezoekers nagenieten van een nieuwe serie The Sessions: met De Poezieboys, Lucky Fonz III, STORMRAM en Alstublieft, Zawadi. Tickets en info vind je hier.