Explore the North

Onvermoed: Neerploffen, meekijken en genieten bij 2 Meter Sessies

In de serie Onvermoed blikken we samen met maker, artiest en bezoeker vooruit op de vijfde editie van Explore the North. In de historische binnenstad van Leeuwarden zie je tijdens het festival optredens op onvermoede plekken. We spraken Jan Douwe Kroeske over 2 Meter Sessies, de moeder aller sessieprogramma’s dat in 2017 zijn dertig jarig bestaan viert. Dit jaar zijn de sessies tijdens Explore the North op vrijdag- en zaterdagmiddag te zien in de Bald’r (bij de Beurs) en bovendien gratis te bezoeken (ook zonder festivalpolsbandje).  

Onvermoed: Neerploffen, meekijken en genieten bij 2 Meter Sessies
Wat is het bijzondere aan 2 Meter Sessies?

“Wat ik zelf heel mooi vind, algemeen gesproken, is dat we met de sessies de muzikanten naar de stad trekken. De artiesten worden in die stad zelf ondergedompeld in de mooie omgeving. Zo ontvingen we artiesten op voorgaande edities van Explore the North in de Statenzaal en de Doopsgezinde Kerk. ” 

Wat staat je bij van de afgelopen edities?

"Rebekka Karijord kan ik me herinneren, dat was bijzonder. Ze oogt als een flamboyante vrouw, maar zij zat ineens in haar eentje te spelen in de Statenzaal. Dat is er eentje die ik onthoud. Wat ik ook niet snel zal vergeten, is dat we een ode deden aan platenlabel Snowstar in het kader van het tienjarig bestaan van dat label. Ik voelde dat Cedric (eigenaar van het label) het een bijzonder feestje vond, dat was goed om te zien. Afgelopen jaar hadden we onder anderen Jerry Hormone op de Bald’r te gast, dat was lachen. Legendarisch vond ik ook Het Zesde Metaal. Bijzonder om een artiest in een half jaar tijd op zo’n schip, maar ook in een de operazaal van Gent te zien spelen.

Ik merk dat waar ik kom met 2 Meter Sessies, dat daar de hospitality, de ontvangst van de ‘ huurbazen’ groots is. Dat is heel fijn om zo je werk te kunnen doen. Ik hou van werken in een omgeving waarin ik me welkom voel. Als ik me welkom voel, dan kan ik mijn gasten ook een warm welkom bieden, hoop ik. Dat is nodig om muzikanten goed te laten zijn. Als deze elementen goed zitten, dan gaat het publiek zich gewenst voelen en dat willen we dit jaar natuurlijk weer." 

Is er in de loop van dertig jaar 2 Meter Sessies iets veranderd aan de formule?

"Ik kijk in eerste instantie naar de luisteraars, zij maken de beleving van de 2 Meter Sessies. Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Jarenlang is 2 Meter Sessies in relatieve stilte ontwikkeld, waarbij er nooit toeschouwers aanwezig waren. De aanwezigheid van bezoekers is iets van de laatste twee, drie jaar.

Als je publiek bij een optreden hebt, dan is concentratie voor de artiest moeilijker. Het is natuurlijk anders dan in een stille setting. De laatste jaren zijn we de live opnames met publiek erbij veel meer gaan waarderen, met de beperking dat we direct live gaan en de spanning hierdoor bij de band ligt. Zo hebben we dit jaar met Kim Janssen (solo) een muzikant te gast die beter wordt als hij in volstrekte concentratie zijn muziek kan maken.

Bij 2 Meter Sessies kun je neerploffen en je laten meestromen in de sfeer van de muziek. Het is neerploffen, meekijken en genieten."

De volgende artiesten komen op Explore the North langs bij 2 Meter Sessies

Vrijdag 24 november

14:00 - 14:45: 2 Meter Sessie: Winterdagen (solo)
15:30 - 16:15: 2 Meter Sessie: Meindert Talma
17:30 - 18:15: 2 Meter Sessie: Kim Janssen (solo)

Zaterdag 25 november

14:00 - 14:45: 2 Meter Sessie: Baptiste W. Hamon
15:15 - 16:00: 2 Meter Sessie: Hilbrandt
16:30 - 17:15: 2 Meter Sessie: Mew
17:45 - 18:30: 2 Meter Sessie: Moon Diagrams

De sessies zijn gratis te bezoeken, maar er is een beperkt aantal plekken. Kom dus op tijd als je jouw favoriete artiest in deze intieme setting wilt zien. Deze artiesten in een grotere setting zien? Haal je kaartje hier

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Festivalfoto's

Festivalfoto's

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

De laatste praktische informatie

De laatste praktische informatie