Explore the North

Onvermoed: in gesprek met de bezoeker

In de serie Onvermoed blikken we samen met maker, artiest en bezoeker vooruit op de vijfde editie van Explore the North. In de historische binnenstad van Leeuwarden zie je tijdens het festival optredens op onvermoede plekken. Samen met Nynke, bezoekster van het festival, bezochten we de Doopsgezinde Kerk: één van de locaties op 24 en 25 november.

Onvermoed: in gesprek met de bezoeker

Wat zijn je verwachtingen van Explore the North 2017?

"Ik ben met name heel nieuwsgierig, maar ik heb geen ticket gekocht voor één specifieke act. Ik wil juist nieuwe dingen zien, dat doe ik ook bij theater: gewoon heengaan terwijl ik het helemaal niet ken. Dan laat ik me verrassen en dat lijkt mij ook het leuke aan Explore the North. Gewoon ergens gaan zitten zonder dat je teveel bedenkt hoe het gaat worden. Het verrassings-effect en de combinatie van even door de stad wandelen en weer een onverwachts optreden zien.

Vaak ben ik vooral op muziek georiënteerd, maar ik ben bij Explore the North ook benieuwd naar de dichters. De beleving om onderdeel te zijn van die optredens, met een select groepje, spreekt me aan. Daarnaast zijn de plekken natuurlijk ook net even anders. In een kerk als deze naar een concert gaan, is ook weer een nieuwe ervaring voor mij.

Eigenlijk wilden we al heel lang heen, maar het kwam net niet uit. We zijn wel al vanaf het begin vaste gasten op bijvoorbeeld Welcome to the Village. Dit jaar zeiden we tegen elkaar nu willen we ook echt bij Explore the North zijn."

Tussen de winkels aan de Wirdumerdijk zit de Doopsgezinde Kerk, een stenen zaalkerk uit 1760, verscholen. Voor de lezer die vaak door de Wirdumerdijk fietst, maar de Doopsgezinde Kerk nog over het hoofd zag: dat is niet heel gek. Kerken aan de openbare weg waren vroeger verboden. Ondanks een verbod van de overheid bouwden de doopsgezinden in 1631 een houten gebouw als vaste ‘vermaanplaats’. Waar je nu aan de straatkant een hek en een open plaats voor de ingang vindt, stond vroeger een woonhuis. De kerk was hierdoor niet makkelijk te vinden. Tijdens ons bezoek vult Appie van de Doopsgezinde Kerk aan: “Een Doopsgezinde Kerk is eigenlijk juist herkenbaar door zijn onherkenbaarheid”.

Tijdens Explore the North zie je op deze locatie onder andere de exclusieve show van de Fransman Chassol die op de vrijdag en zaterdag twee platen (Indiamore en Big Sun) integraal speelt.

Foto: Xanne Wijkamp

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie