Explore the North

Onvermoed: in gesprek met artistiek leider Sjoerd Bootsma

In de serie Onvermoed blikken we samen met artiesten, bezoeker en maker vooruit op de vijfde editie van Explore the North. In de historische binnenstad van Leeuwarden liggen de prachtige locaties die tijdens het festival worden benut als podium. Onze artistiek leider Sjoerd Bootsma legt in dit eerste deel, voor de ingang van de Westerkerk, uit wat jou eind november te wachten staat.

Onvermoed: in gesprek met artistiek leider Sjoerd Bootsma

Wat roept de Westerkerk bij je op?

Als ik terugkijk naar ons programma van afgelopen jaar, dan staan twee van de drie beste optredens van het weekend in de Westerkerk. Een optreden komt het best tot haar recht als de context goed is. Denk maar aan het concert van Chantal Acda, zo’n concert kon hier ademen. De artiest voelt zich op z’n gemak, het publiek voelt zich fijn en er is interactie. Publiek en artiest staan er letterlijk op gelijke hoogte. Bij Lambert bijvoorbeeld: het publiek zat daar bijna in de piano.

Het gave aan Explore the North vind ik, dat we podia zoeken die de drempel laten vervagen tussen artiest en publiek. Waar je als bezoeker dicht aan kan schurken tegen de muzikanten of uitvoerende dichters. De Westerkerk is voor ons een magisch podium. Het is wel een plek waar we specifieke acts bij zoeken. Niet alles kan daar, we zoeken daar juist naar acts waar je kippenvel van krijgt.

Wat gaat er bijzonder zijn aan de vijfde editie van Explore the North?

De bezoeker zal steeds vaker bijzondere projecten van muzikanten, kunstenaars en dichters horen en zien. Dit kan dan nieuw werk zijn, maar er zal ook meer programma komen waarbij we publiek gaan betrekken. Niet per se in een concert, maar we zullen in gesprek gaan met onze bezoekers.

Eén van de uitgangspunten van het festival zal altijd blijven dat we het podium geven aan Leeuwarden. Het gaat om de verhalen van de stad. We nemen bezoekers mee achter de gevels van mooie plekken waar we concerten neerzetten. We bevragen artiesten om werk te maken in de stad en provincie.”  

Waar kijk je zelf het meest naar uit?
JAMBINAI! Die zag ik op Womex in Wales een paar jaar terug. Dat was echt te gek. Hoewel ik ook wel erg uitkijk naar Mew. Eén keer eerder gezien op Roskilde, op het hoofdveld. Dat hield echt goed stand op het enorme veld en ze hebben natuurlijk al een tijdje niet meer in Nederland gespeeld. Ik kijk ook uit naar de nieuwe samenwerking met het Noorderlijk Film Festival (NFF). “

Kom naar Explore the North op 24 en 25 november en ontdek muziek en literatuur op onvermoede plekken in de binnenstad van Leeuwarden. Je hebt nog drie dagen om te profiteren van de Vroege Vogel korting!

Foto: Xanne Wijkamp

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie