Foto: De Stadskas op de eerdere locatie, Tess Janssen

Kom binnen voor het gratis & vrij toegankelijke programma. Of praat even bij onder het genot van een hapje en een drankje.

Hieronder vind je het programma van De Stadskas tijdens de festivalperiode van Explore the North. Het gehele programma is vrij toegankelijk*, je hebt hiervoor geen ticket of festivalbandje nodig. Kom gewoon gezellig langs en geniet van ons aanbod van muziek, theater, poëzie en nog veel meer.

Gedurende de gehele festivalperiode van 1 - 16 oktober kun je hier ook terecht voor een hapje, drankje en taartje tijdens openingstijden. Dit verzorgen we in samenwerking met de ondernemers van het Gouverneursplein en het Hofplein, die verenigd zijn in de Stichting Uit in Leeuwarden.

*Er zijn twee uitzonderingen: De Broeikas en de Kutzooibingo. Je leest er hieronder meer over.


Informatie- en ticketpunt van ons Festival

Daarnaast kun je in De Stadskas terecht voor al je vragen over het festival, voor tickets, reserveringen voor de expedities en nog veel meer. En De Stadskas vormt de start van je festivalweekend: hier kun je je ticket op 14,15 of 16 oktober omruilen voor je festivalbandje, waarmee je toegang hebt tot alle locaties.


Programma in De Stadskas van 1 oktober tot en met 13 oktober

za 1 okt / 14:00 - 00:00 uur
De Broeikas

We starten De Stadskas als onderdeel van kunstfestival De Broeikas, hét multidisciplinaire festival voor jonge makers in Noord-Nederland. Wat broeit er onder de nieuwe lichting kunstenaars, muzikanten, theatermakers en schrijvers?

Met onder andere: The Resurrection, Liza Dries en Johnny Loves Me.

De Broeikas vindt plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Leeuwarden, waaronder De Stadskas.

Tickets haal je bij De Broeikas.

zo 2 okt  | 12:00 - 17:00
Closet sale

Deze zondag toveren we De Stadskas om tot de grootste garderobe van de stad. Hier shop jij de perfecte tweedehands parels, vintage pronkstukken of de niet-meer-verkrijgbare items waar je altijd van droomde. Zo geven we kledingstukken een tweede kans!
 

zo 2 okt | 19:00 - 23:00
FFataal

Meer vrouwen, meer podium! Dat is de boodschap van FFataal, een showcase voor vrouwelijk talent. Dans in De Stadskas mee op dikke beats van Coco Coquelicot en Queens of The Rodeo. Deze zondag blazen we het glazen plafond eraf!
Meer weten?
 

ma 3 okt | 20:00 - 23:00
De Rummiklub

Bij De Rummiklub houden ze van bordspellen. Veel bordspellen. Daarom organiseren ze spellenmiddagen en -avonden. Iedereen is daarbij welkom, want hoe meer mensen, hoe meer vreugd! Kom je ook voor een spelletje Exploding Kittens, Twister, Rummikub, Weerwolven? De Rummiklub zorgt voor de spellen, jij brengt je A-game mee! Bordspellen zijn het nieuwe Tinder (mocht je op zoek zijn)!
 

di 4 okt | 20:00 - 22:00
De Moanne presenteert: De Kloof

Check ​​fris, Fries fictietalent in de kas! Nadat zes Friese talenten de afgelopen zomer de papieren podia van Leeuwarder Courant en de Moanne beklommen, zijn ze nu te zien en te horen in De Stadskas. In hun korte verhalen, liedteksten en gedichten buigen ze zich over het thema De Kloof. Gapende gaten, tussen tja, van alles. Het ik en de ander, hier en daar, realiteit en verlangen, toen en nu, leven en dood. Deze avond brengen ze - een deel van - hun publicaties ten gehore. Met onder anderen schrijftalent Nicole van den Berg en illustrator Sietske Harkema.
 

wo 5 okt / 20:00 - 22:00
Leen een Fries

Leen een Fries goes Stadskas. Achter elke Fries schuilt een bijzonder verhaal. Een verhaal over de zoektocht naar identiteit, beweegredenen achter activisme of het schoonhouden van de Friese wateren. Op het platform Leen een Fries (leeneenfries.nl) delen twintig Friezen hun openhartige verhaal met podcasts, portretten, interviews en evenementen. In een boeiend Stadskasprogramma maak je kennis met een aantal van hen.
 

do 6 okt | 20:00 - 23:00
Explore the Playground IV

Explore the Playground is het platform voor jonge makers van Explore the North. Iedere editie nodigen we een jonge maker uit om met het Playground-team, een avondvullend programma vol jong talent samen te stellen.
Deze vierde editie is dit videograaf en fotograaf Lariza Zaldy. Tijdens deze avond is zijn werk te zien en zijn er optredens van Quinny, LEMU en Louis Pedro.
 

vr 7 okt | 20:00 - 00:00
Zuperstition

Inmiddels veroveren ze vanuit WORM in Rotterdam de Nederlandse nacht. Maar met hun komst naar De Stadskas in Leeuwarden zijn ze voor even terug in de stad waar het allemaal begon: de dj’s van het creatieve queer-collectief Zuperstition. Maak je op voor een onvergetelijke, stomende danstrip. Laat je meevoeren naar old school Chicago, de bakermat van de house, om via ballroom-beats te belanden bij de rauwe techno uit Detroit.
 

za 8 okt | 15:00 - 00:00
KLUP DE KAS

KLUP DE DAG tovert De Stadskas om tot een KNUTSELKLUP voor jong en oud. Doe mee met een wedstrijdje bouw-de-mooiste-raket-van-papier-en-tape en win de mooiste prijzen! Wanneer we klaar zijn met knutselen gaan we in de avond als een raket door op de dansvloer met het KLUP DE DAG dj-team.
 

Lezing Pablo Allison
zo 9 okt | 16:00 - 17:00 uur | Meer info

zo 9 okt | 20:00 - 23:00
Explore the Playground special edition

Na vier eerdere edities van Explore the Playground, hét platform voor jonge makers, is het tijd voor een special edition. Eerder nodigden we Teodóra Róka, Blondeau en Zuen Records uit om een editie van The Playground te cureren, en met succes! Dit keer slaan zij de handen ineen voor deze speciale editie van Explore the Playground. Verwacht een avondvullend programma met een mix van muziekstijlen, beeldende kunst, video en nog veel meer!
 

ma 10 okt | 20:00 - 23:00
Kutzooibingo [bingokaart € 1]

Bingo is natuurlijk ouderwets gezellig! Zingen bij een valse bingo, op het puntje van je stoel zitten in afwachting op bal nummer 69 en naar huis met leuke prijzen. Bij Kutzooibingo gaat alles nét even een tikje anders.
Neem het lelijkste ding dat je hebt, mee naar De Stadskas en de Kutzooibingo zorgt voor een nieuwe (on)gelukkige eigenaar. Met een drankje binnen handbereik en een bingokaartje voor een euro wordt het een gezellige avond!
 

di 11 okt | 20:00 - 23:00
Het Clubhuis in de kas

Het Clubhuis, van Welcome to the Village, is een vrijplaats voor muziek, kunst, een stadstuin, werkruimtes, skate en meer. Vanaf de Zwettestraat in Leeuwarden organiseren ze feestjes, workshops en tentoonstellingen. Speciaal voor vanavond verruilt Het Clubhuis haar plek op het industrieterrein voor ons festivalhart op het Hofplein. Met natuurlijk de lekkerste muziek op het programma!
 

wo 12 okt | 20:00 - 23:00
Dichter bij Leeuwarden: Ongevraagd

We dagen de woordkunstenaars van Dichter bij Leeuwarden uit om de wetenschap te bevragen! Antwoorden zul je vanavond niet krijgen. Sterker nog: je zult met meer vragen naar huis gaan, dan toen je binnen stapte. En dat is precies de bedoeling! Verwonder je tijdens een absurde, poëtische avond vol intergalactische paarse zebra-katten (en meer).
 

do 13 okt | 20:00 - 22:30
BOSK x ETN

BoskLab x Lezing Paul Borghaerts x Jonge schrijvers
Tijdens Bosk x ETN hebben we een programma rondom Bosk in samenwerking met Arcadia voor je. In de zomer van  2022 vond de eerste editie van Arcadia plaats: een 100 dagen durend cultureel programma in de provincie Fryslân dat makers en bezoekers uitdaagde om na te denken over de toekomst en goed voorouderschap: in welke wereld wil jij leven?Meer informatie én info over De Stadskas
 

Op onze Stadskas-pagina vertellen we je graag meer over het programma & vind je de laatste updates.