De verhalen en projecten die tijdens Oerol ontstaan, hebben een sterke verbinding met hun thuisbasisschelling. Maar vaak overdenken ze ook grotere thema’s die de grenzen van het eiland overstijgen. Oerol brengt deze thema’s dit jaar voor het eerst naar Explore the North. Zo confronteert Studio Maarten Kolk en Guus Kusters je met een groep vliegers je op het Oldehoofsterkerkhof met de snel groeiende ganzenpopulatie op Terschelling. Deze installatie genaamd Silent Messengers is tijdens het festival tussen 12:00 en 16:00 gratis te bezoeken. Op de zaterdag volg je daarnaast een Oerol College over de invloed van klimaatverandering op het gedrag van trekvogels.

In Natuurmuseum Fryslân nemen kunstenaars Babette Rijkhoff en Eva Koopmans je in hun audio-installatie Stemmen uit de Nacht mee in de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. In het bijbehorende Oerol College gaan Babette en Eva op de vrijdag met Marijke Gordijn (chronobioloog aan de RUG) in gesprek gaan over slaap, de nacht en hoe ons brein en bioritme functioneren.

Tot slot volg je op de festivalzondag een college over constructief activisme. Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest bezoekt het project Nieuwe Werelden en gaat in gesprek met een kunstenaar van dit project. Tijdens het college komen kunst, wetenschap én publiek bij elkaar in het denken over een positief verzet.

Alle projecten zijn mede mogelijk gemaakt door Natuurmuseum Fryslân, het Creative Europe programme of the European Union, LAND-project, het BankGiro Loterij Fonds en Leeuwarden-Fryslân 2028. Daarnaast is De Waddenacademie als partner betrokken bij de Oerol-Colleges op Explore the North.