Explore the North

Noord Nederlands Orkest, Smetvis, Het Zesde Metaal en meer bevestigd voor Explore the North

Explore the North maakt negen nieuwe namen bekend voor het festival, dat op 25 en 26 november plaatsvindt in de prachtige binnenstad van Leeuwarden. Het Noord Nederlands Orkest presenteert: In C van Terry Riley, Smutfish presents: Smetvis met A.H.J. Dautzenberg & Levi Weemoedt, The Fire Harvest + Paul Hoek, Het Zesde Metaal (duoshow met Tom Pintens), A Fugitive, 2manykofferdjs, Erik Jan Harmens, Joris van Casteren, Jiddisch Waves presenteert: Lucette van den Berg en Tsead Bruinja.

Noord Nederlands Orkest, Smetvis, Het Zesde Metaal en meer bevestigd voor Explore the North

Het Noord Nederlands Orkest presenteert: In C van Terry Riley
Speciaal voor Explore the North speelt het Noord Nederlands Orkest een eigen versie van Terry Riley’s minimalistische meesterwerk In C. Dertien musici staan tijdens het festival verspreid opgesteld over de ruimte van de Westerkerk, het publiek zit deels tussen de orkestleden in, terwijl het orkest dit weergaloze en altijd verrassende stuk speelt. In C bestaat uit 53 verschillende fragmenten van elk ongeveer 1 maat lengte die elk in C staan. De spelers spelen de fragmenten naar eigen inzicht aan de hand van een paar losse aanwijzingen. De fragmenten combineren hierbij op steeds nieuwe manieren, waardoor een uitvoering vrijwel nooit hetzelfde is. Het is waarschijnlijk onder meer vanwege In C dat Riley een van de bekendste minimal music componisten van de 20e eeuw werd.

De songs van Het Zesde Metaal graven dieper dan ooit en de zinderende elektronica is een verrijking voor de sterke muzikale verhalen. Voor Explore the North neemt zanger Wannes Cappelle zijn goede vriend Tom Pintens mee, bekend van Zita Swoon. A Fugitive (Rosan Rozema, voormalig The Future's Dust) combineert invloeden uit trip-hop, ambient, post-rock en R&B met intense vocalen. 2manykofferdjs bestaat uit visualmagiër Richard Toepoel (Beun&Haas) en DJ Rick Klap (Klapf). Beide zijn al jaren fan van de grote 2manydjs, en besloten de eerste dj-cover-act ooit op te tuigen. De slowcoreband The Fire Harvest was eerder al aangekondigd, nu is bekend dat ze voor Explore the North een uniek experiment aangaan met blazers en muzikant Paul Hoek.

De Nederlandse band Smutfish komt begin november met een Nederlandstalig album, waarvoor zanger Melle de band omdoopt tot Smetvis. Er werken tal van schrijvers mee, op Explore the North leveren Anton Dautzenberg en Lévi Weemoedt live een bijdrage. Lévi Weemoedt draagt tijdens het festival eveneens voor uit eigen werk. Schrijver/dichter Erik Jan Harmens publiceerde vier dichtbundels en schreef met Hallo muur een bestseller. Momenteel werkt hij aan Pauwl, een geestige en hartverscheurende roman over een volwassen man met autisme. Joris van Casteren reisde drie jaar de wereld rond om alles te weten te komen over de menselijke obsessie voor Mars. Het boek dat hij erover schreef (Mensen op Mars) leert ons opvallend veel over de hoogmoed van aardbewoners.

Jiddisch waves presenteert: Lucette van den Berg en Tsead Bruinja
Vos iz geblibn/ Wat is der oerbleaun/ Wat is er overgebleven - Jiddische liederen en Friese gedichten komen samen in een zinderende performance van zangeres Lucette van den Berg en dichter Tsead Bruinja die afgelopen zomer gedichten en muziek hebben uitgewisseld over 'wat er overgebleven is van de liefde', over 'het grote verlangen' en over 'uitgeteld naast elkaar liggen en langzaam elkaars handen weer opzoeken'.

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Festivalfoto's

Festivalfoto's

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

De laatste praktische informatie

De laatste praktische informatie