Geniet tijdens ons festival van de literaire projecten Frontaal (met Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller, Jaap Robben), Eenzamens/Iensuminske (met Sytse Jansma, Nicole van den Berg, Remco Kuiper en Raymond Muller) en De Verwonderkamer (met Friezen Sannemaj Betten, Mees van Rijswijk en Vlamingen Marieke Ornelis en Johannes Lievens).

Ook op het gebied van muziek kun je je hart ophalen: met de talentvolle Ierse singer-songwriter SOAK, het Zuid-Afrikaanse BCUC waarin activisme en jazz hand in hand gaat, de hypermoderne muziek vol traditionele invloeden van Lucrecia Dalt, de elektronische popmuziek met bijzondere lichttechnologie van Chagall, de expressieve electro van BART en de gelaagde droompop van KUOKO. 

Daarnaast laat maker Chantalla Pleiter je in Biodiversiteit in augmented reality kennismaken met de wondere wereld van inheemse planten- en insectensoorten. En choreografe Gaja Caruso treedt in The Lamb, The Fly, The Tiger samen met haar peuterdochter (!) op in een bijzondere dansvoorstelling waarin onze levenscyclus centraal staat. Met de poëtisch-theatrale verhalen van Acht korte composities over het leven van Oekraïners voor een westers publiek van Liza Bukina en Ivan Zbaraski krijg je een indruk hoe het (niet altijd) alledaagse leven van Oekraïners is.


Festivalweekend wordt geopend met Pidgin X

We openen het festivalweekend op vrijdag met Pidgin X, het talenproject van ons productiehuis Explore the North. Tijdens dit project zijn nieuwe Pidgin-talen voor verschillende steden ontwikkeld, die een afspiegeling vormen van de bewoners van de stad. Je kunt hier je eerste woordjes Pidgin Leeuwarden, Groningen of Zwolle leren, luisteren naar een speciaal optreden in Pidgin-taal en je afvragen: Kun je heimwee hebben naar een taal?


Dit zijn de nieuwe namen voor ons festival:

SOAK, Frontaal met Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller en Jaap Robben, BCUC, Acht korte composities over het leven van Oekraïners voor een westers publiek van Liza Bukina en Ivan Zbaraski, Lucrecia Dalt, Chantalla Pleiter, Gaja Caruso, Pidgin X, Eenzamens/Iensuminske met Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper en Sytse Jansma, BART, De Verwonderkamer: Oera Linda met Sannemaj Betten, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en Mees van Rijswijk, Chagall en KUOKO.


Heb je je tickets al binnen?

Voor € 49,50 ben je er een heel weekend bij. Ook is het mogelijk om één dag te komen, de prijs van een dagticket is € 22,50 voor vrijdag, € 29,50 voor zaterdag en € 22,50 voor zondag.

Je koopt je tickets hier.


Nieuwe namen voor het festivalprogramma op 14, 15 en 16 oktober:

SOAK

Talentvolle Ierse singer-songwriter met kwetsbare songs

Het debuutalbum Before we forgot how to dream van het piepjonge SOAK sloeg in 2015 in als een bom. Het werd, met recht, door de Ierse Choice Music Prize uitgeroepen tot album van het jaar. Afgelopen mei bracht de singer-songwriter Bridie Monds-Watson onder de naam SOAK hun derde album uit. If I never know you like this again staat vol prachtige, kwetsbare nummers, over de zoektocht naar identiteit. 

‘This brilliant album sets them up for a thrilling future, where anything is possible’, schreef The Irish Times - en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. SOAK maakt heerlijke muziek in een fijne mix van indie met hier en daar wat postpunk-invloeden. Hen is weinig te zien op podia in Nederland, wat SOAK’s komst naar ons festival extra speciaal maakt.


Frontaal - Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller en Jaap Robben

Mijn boek jouw boek of geen boek

Literair podium Frontaal is hét schrijverspodium van nu! Met optredens, interviews, prijsvragen en een eigenzinnige swing presenteert Frontaal de tofste aanstormende én gevestigde schrijvers in één programma. Sinds 2015 neemt Frontaal maandelijks bezit van diverse podia in Nederland en dit keer zie je ze bij ons! Voor de speciale Explore-editie zijn schrijvers & performers Jante Wortel, Marrit Jellema, Raymond Muller en Jaap Robben te gast. Zij dragen voor én hebben een wervelend rondetafelgesprek over woorden en woordkunst en ongetwijfeld nog veel meer, onder leiding van organisator en moderator Robbert Meijntjes.


BCUC: Bantu Continua Uhuru Consciousness

Jazzband met de energie van punkrockers

De zeven jazzmusici van Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) uit Soweto, Zuid-Afrika, staan voor een inheemse traditie van Afro-jazz met een rauwe psychedelische energie die eeuwenoud lijkt. BCUC speelt met een activistische insteek en bewijst dat Afrika niet arm is, maar juist rijk. Rijk aan tradities, rituelen, geloof en geschiedenis. De muziek van BCUC is een vreedzaam wapen in de strijd om politieke en spirituele vrijheid. En hun ster is rijzende. Met bezwerende, dansbare funk speelden ze grote festivals als Glastonbury, Roskilde en Sziget plat. Ook zijn er samenwerkingen met levende legendes als Femi Kuti en Saul Williams, maar onlangs ook met Haarlemmer DJ Gregor Salto. De live sensatie van BCUC, dat is er een waar iedereen deel van wil zijn.


Acht korte composities over het leven van Oekraïners voor een westers publiek - Liza Bukina en Ivan Zbaraski

… say the city is gone but the sea is still there…

Het leven van de meeste Oekraïners is veranderd in een rauwe, nauwelijks te bevatten chaos. In acht poëtische composities van schrijfster Anastasia Kosodiy laten de gevluchte Oekraïense theatermakers Liza Bukina en Ivan Zbaraski je met hen en die chaos kennismaken. Deze theatrale presentatie met muziek en TikTok-beelden brengt de dagelijkse realiteit van de oorlog op indringende wijze heel dichtbij.

Dit project maakt deel uit van Untitled Documents, een theaterreeks over de oorlog in Oekraïne van Jam Factory Art Center in Lviv. Het is voor Nederlands publiek ontwikkeld in opdracht van Arcadia, in samenwerking met City of Literature. Leeuwarden en Lviv zijn beide UNESCO City of Literature. Na de voorstelling is er een gesprek met de makers.


Lucrecia Dalt

Colombiaanse geluidskunstenaar transformeert traditionele muziek

De van oorsprong Colombiaanse componist en geluidskunstenaar Lucrecia Dalt is opgegroeid met de tropische klanken van bolero, mambo, salsa en merengue. Dalt absorbeert deze traditionele invloeden en geeft ze eigenhandig een hypermoderne en avontuurlijke impuls. Soms transformeert ze deze in muziek die je direct in een science fiction-film doet wanen. Lucrecia Dalt komt de dag na de release van haar nieuwe album ¡Ay! optreden en presenteert daarmee meteen deze nieuwe plaat op Explore the North. Subtiele percussie, bongo’s, conga’s met zachte blazers; de muziek van Dalt is als een heerlijke duik in een kosmisch zwembad.


Biodiversiteit in augmented reality - Chantalla Pleiter

Een andere blik op inheemse planten en insecten

Stel je voor dat de natuur uit geluid bestond, hoe zou het dan klinken? Geen chaotische kakofonie, maar een weelderige symfonie. Ieder onderdeel van de natuur is namelijk tot in het kleinste detail op elkaar ingespeeld. Juist deze samenklank van alle verschillende flora en fauna maakt de Nederlandse natuur zo mooi.

In Biodiversiteit in augmented reality stap je in de wereld van inheemse planten en insecten en beleef de natuur op een geheel nieuwe manier. Met behulp van een tablet en koptelefoon ontdek je de geluiden en verhalen van de Nederlandse biodiversiteit.

Chantalla Pleiter wordt ondersteund vanuit Noordelijk talentontwikkelingsprogramma Station Noord.


The Lamb, The Fly, The Tiger - Gaja Caruso

Moeder en dochter dansen in sprookje over de levenscyclus

In de multidisciplinaire dansvoorstelling THE LAMB, THE FLY, THE TIGER bewegen choreograaf Gaja Caruso en haar peuterdochter in een driedelig sprookje. De drie delen symboliseren het opdoen van ervaring en het verlies van onschuld. In de fysieke taal van het stuk wordt een balans gezocht tussen controle en het omgaan met het onbekende. Beweeg mee met de gevoelens en emoties en word onderdeel van een van de grootste persoonlijke transformaties in het leven: het worden van een ouder en het worden van een kind.

Gaja Caruso wordt ondersteund vanuit Noordelijk talentontwikkelingsprogramma Station Noord.


Pidgin X - Ahilan Ratnamohan/ROBIN i.s.m. Explore the North

Heimwee naar een taal

Kun je heimwee hebben naar een taal? Dat is de grote vraag achter het project Pidgin X, waarin theatermaker Ahilan Ratnamohan samen met tientallen bewoners van Leeuwarden, Groningen en Zwolle op zoek ging naar woorden, gezegdes en grammatica die mensen missen als ze een andere taal dan hun moedertaal spreken. Voor Pidgin X verenigen zij zich als Oprichters van een nieuwe Pidgin-taal in de stad waarin ze wonen, een taal gebaseerd op alle verschillende moedertalen die daar gesproken worden. In de afgelopen twee jaar zijn er zo Pidgins ontstaan in de steden Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Tijdens Explore the North komen de Oprichters van de drie Pidgintalen bij elkaar om samen het festival feestelijk te openen. Dit wordt een vrolijke viering van verschillen en overeenkomsten, waar taal geen obstakel maar een grote kracht is. En ook jij kunt in een mum van tijd zelf leren spreken in Pidgin, want zoals we zeggen: In Pidgin zijn er geen fouten. 

Pidgin X is een project van de kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van het Brusselse collectief ROBIN) en Explore the North, Leeuwarden UNESCO City of Literature en Afûk, in samenwerking met De Nieuwe Oost | Wintertuin, Noorderzon Festival of Performing Arts & Society. Dit project is ondersteund vanuit de Proeftuin Meertaligheid van We the North. Met dank aan De Brakke Grond. 


Eenzamens/Iensuminske - Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper en Sytse Jansma

Verhalen over eenzaamheid

Hoe ruikt, klinkt, voelt eenzaamheid? Eenzamens/Iensuminske is een meertalige, literaire performance over de eenzame mens. De schrijvers Nicole van den Berg, Raymond Muller, Remco Kuiper en Sytse Jansma gingen voor het project Sprekende Stenen in gesprek met mensen die door zeer verschillende oorzaken worstelen met eenzaamheid. Wat doe je als zoiets je overkomt? Dat heeft een aantal innemende verhalen opgeleverd. Nicole, Raymond, Remco en Sytse dragen hun geschreven verhalen voor tijdens deze performance die de vraag stelt of we eigenlijk niet allemaal wel eens eenzaam zijn.

Eenzamens/Iensuminske komt voort uit het literaire project Sprekende Stenen van Studio Sytse Jansma, Over de Drempel en Leeuwarden UNESCO City of Literature.
 


BART

Presentatie van nieuwe EP met expressieve electro

Doelloos ‘doemscrollen’ op je telefoon, velen van ons doen het. Het dagelijkse onderdompelen in oneindige stromen aan content gebeurt misschien zonder dat je het echt doorhebt. Maar hoe ga je ermee om? Elektronisch muzikant Bart Bruinsma presenteert onder de noemer BART zijn spiksplinternieuwe EP waarin hij op onderzoek uitgaat. Met inventieve geluidstechnieken en sonische klanken reflecteert hij het gevoel van overprikkeld raken. Katatonie, het constante gevoel dat je je wil terugtrekken en repetitief gedrag gaat vertonen, is gevangen in de soms mystieke, vaak atmosferische geluiden. In de experimentele elektro van de van oorsprong Leeuwarder muzikant zijn duidelijk de noordelijke invloeden uit zijn huidige woonplaats Reykjavík te horen. Het geluid van de nieuwe EP van BART is van een kaliber dat het je misschien wel eindelijk van je volgende doemscroll weerhoudt.

BART wordt ondersteund vanuit Noordelijk talentontwikkelingsprogramma Station Noord.


Unlocked – Chagall

Popmuziek in een synergetische lichtinstallatie

Zangeres en producer Chagall maakt elektronische popmuziek met een bijzondere technologische show. Een echte live-ervaring, waarin ze met behulp van bewegingen en sensoren haar installatie B.A.B.Y. bedient. In haar muziek en ook door haar unieke, intieme en organische gebruik van technologie toont Chagall haar kwetsbaarheid als mens. Haar installatie B.A.B.Y. is soms een comfortabele cocon, een veilige ruimte, volledig reactief op Chagall en op andere momenten neemt B.A.B.Y. de leiding en confronteert haar met haar kwetsbaarheden. Unlocked is samensmelting van kunstvormen en de verschillende talenten van Chagall en haar team, een beleving die je niet wilt missen.

Unlocked is een coproductie van Paradiso Melkweg Productiehuis en Explore the North. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amarte fonds en het Dioraphte fonds.


KUOKO

Gelaagde pop met sterke boodschap

Onder de naam KUOKO maakt multimedia-artiest Jasmina Quach uit Hamburg muziek met een krachtige boodschap. Zoals het nummer Yellow Fever Dream op haar nieuwste album, waarin de benadeelde positie van de Aziatische vrouw in de Westerse cultuur wordt bezongen. Met gelaagde popmelodieën, ondersteund door een drummachine, maakt KUOKO dromerige muziek die herinneringen oproept aan het werk van Björk en Lykke Li. Haar verbeeldingskracht en veelzijdigheid komen terug in het feit dat alles zelfgemaakt is: de grafische vormgeving, de kostuums, de muziekvideo’s, de decors, alles. Ze maakt droompop met een sterke identiteit die je nog lang zal bijblijven.


De Verwonderkamer: Oera Linda

Friese en Vlaamse auteurs (her)schrijven geschiedenis

Twee Friese en twee Vlaamse makers gaan op uitnodiging van Explore the North en Vlaams-Nederlands huis deBuren op onderzoek uit. Voorafgaand aan ons festival gaan zij in residentie in Leeuwarden. Daarbij buigen ze zich over de Oera Linda, een beroemde maar ook compleet verzonnen mythe, waarin beschreven wordt hoe de West-Europese samenleving is ontstaan uit een Friese, matriarchale samenleving. Sannemaj Betten, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en Mees van Rijswijk schrijven geïnspireerd op de Oera Linda hun eigen nieuwe mythe. Het resultaat hoor je tijdens ons festival.

De Verwonderkamer is een project van Explore the North en Vlaams-Nederlands huis deBuren. 


Eerder aangekondigd programma

De namen zijn een aanvulling op het programma van het festivalweekend van Explore the North dat we al eerder aankondigden:

Billie Marten, Bnnyhunna, Amaro Freitas, Marina Herlop, Pitou, Joost Oomen, Willie Darktrousers & de Poezieboys, Kruidkoek, YĪN YĪN, Muxingye Chen en Rik van den Heuvel, Carmen Villain, Corinne Heyrman, Anne-Goaitske Breteler, Jerusalem In My Heart, Maria W Horn, Maya Shenfeld, Eydís Evensen, Nyk de Vries & Artvark Saxophone Quartet, Manu van Kersbergen ft. .multibeat, DOT WIER’UM, Bram van Helden, Merlijn Huntjens, Julia Reidy, Jonge Schrijvers, controversiële diersoort: Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon, Alabaster dePlume, Junodream, aya ft. Sweatmother, Jessica Moss, Matthijs van Boxsel, Wayne Snow, Ahilan Ratnamohan en Fixdit met Sanneke van Hassel, Shantie Singh, Marleen Stoelwinder en Lisa Weeda.

Je vindt er alles over op onze festivalpagina.


Meer programma in De Stadskas van 1 tot en met 16 oktober

Van 1 tot en met 16 oktober vindt je op het Hofplein ons festivalhart De Stadskas. Hier presenteren we een gratis, veelkleurig en meerstemmig cultureel programma samen met culturele partners. Je leest er hier meer over.