Explore the North

Explore the North presenteert... Ziekenhuisproza en Wie is de Chinees?

Tijdens Explore the North worden ook de verhalen van thuishaven Leeuwarden verteld. Dit gebeurt onder andere in de vorm van een tweetal bijzondere literaire projecten - Ziekenhuisproza en Wie is de Chinees? - die op even zo bijzondere locaties worden gepresenteerd. Met deze projecten gaat Explore the North op zoek naar de universele schoonheid van het alledaagse.

 

Explore the North presenteert... Ziekenhuisproza en Wie is de Chinees?

Met het project Wie is de Chinees? nemen jonge schrijvers een kijkje achter de schermen bij een aantal bekende restaurants in Leeuwarden en met Ziekenhuisproza gaan weer andere schrijvers het gesprek aan met personeelsleden van het Medisch Centrum Leeuwarden. Met als resultaat twee verhalenprogramma’s die op zaterdag 26 november tijdens Explore the North worden gepresenteerd in de prachtige Biljartzaal van De Friesche Club aan het Ruiterskwartier. Uiteraard vindt het project Wie is de Chinees? deels ook plaats in de betreffende restaurants.

Wie is de Chinees?
In de Leeuwarder binnenstad zijn verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd in het restaurantwezen. Hoewel veel mensen in deze exotische etablissementen uit eten gaan, zijn de mensen achter de schermen vrijwel onbekend. Rond poppodium Neushoorn (festivalcentrum van Explore the North) zitten zelfs verschillende zaken naast elkaar, waaronder een Chinees, een Argentijn en een Turk. Explore the North vraagt Jori Stam, Esmé van den Boom en Lilian Zielstra om een tijdje mee te lopen in deze restaurants, om daar een reportage over te schrijven. Op de zaterdag van het festival dragen de schrijvers deze stukken voor in de restaurants zelf. Later op de avond volgt een compilatie van de stukken in de Friesche Club.

Restaurants: Chinees: Kota Radja, Argentijn: El Toro, Turks: Dunya Döner

Schrijvers: Esmé van den Boom, Lilian Zielstra, Jori Stam

Ziekenhuisproza
Ziekenhuisproza is het vervolg op Middenstandsproza. Dit keer staat het MCL centraal, het ziekenhuis in Leeuwarden. Vier jonge schrijvers gaan in gesprek met vier personeelsleden van het MCL. Dit kunnen zowel telefonisten als artsen zijn, zowel verpleegkundigen, als koks. De jonge schrijvers schrijven met de opgedane verhalen en anekdotes uit het ziekenhuis een nieuw, fictief verhaal. Op de zaterdagavond van Explore the North (in de Friesche Club) wordt het verhaal niet voorgedragen door de schrijvers, maar door de geïnterviewde personeelsleden.

De schrijvers: Marc van der Holst, Lisa Weeda, Helena Hoogenkamp, Wout Waanders

Locatie De Friesche Club
Dit gebouw uit 1801 aan het Ruiterskwartier was vroeger een particuliere schouwburg gesticht door muziekmeester Johannes Posthumus. De plek was al gauw te klein, want het theater werd een groot succes. Zo’n groot succes dat het gemeentebestuur bedacht dat er een grote Stadsschouwburg moest komen. Schouwburg De Harmonie werd halverwege de 19e eeuw recht tegenover het gebouw van Posthumus gezet, wat de ondergang werd van dit veel kleinere theater. Het theater werd een koffiehuis en in 1915 kwam het pand in handen van De Friesche Billard Club. In 2016 gunt het bestuur van De Friesche Club de bezoekers van Explore the North een zeldzaam inkijkje in hun prachtige clubhuis.

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Jong theatertalent naar de prachtige Westerkerk

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Tsead Bruinja de nieuwe Dichter des Vaderlands

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Dubbele landelijke erkenning voor Explore the North

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie