Explore the North

Exclusieve projecten, Fries talent en meer naar Explore the North 2017!

Nog een maand te gaan tot de vijfde editie van Explore the North! Heb je nog geen tickets? Wacht dan niet te lang meer, want met de volgende acts op het programma is de verwachting dat het festival gezellig vol raakt: een exclusief optreden van drie topsolisten van het Noord Nederlands Orkest, Asteriks in Residence: Jack Bottleneck, de Q&A Hoe schrijf ik een boek?, Will Samson (UK), Ssing Ssing (KOR), Kim Janssen, Lloyd Williams (UK), SUMIE (ZWE), La Jungle (BE), Fenster (DE), Statue, Elmar Kuiper, Kasper Peters, Nhung Dam: Duizend Vaders en de Friese acts BlackboxRed vs. Frankfurd, Hilbrandt feat. Roelie Vuitton, Woe Blind Birds en Willie Darktrousers & De Splinters.

Exclusieve projecten, Fries talent en meer naar Explore the North 2017!
Exclusief project van het Noord Nederlands Orkest

Speciaal voor Explore the North brengt het Noord Nederlands Orkest drie topsolisten naar de Westerkerk met Metamorphoses. Het zijn vijf karakteristieke solowerken die weinig uitgevoerd worden door de extreme moeilijkheid: de componisten ervan forceren de solisten om het uiterste uit hun instrument te halen.  De stukken die de solisten spelen zijn:

Soft Song van Ton Bruynel, gespeeld door Justine Gerretsen, hobo
3 Metamorphoses (uit: 6 Metamorphoses) van Benjamin Britten, gespeeld door Justine Gerretsen
Ballade uit Sonate no.3 van Eugène Ysaÿe, gespeeld door Eeva Koskinen, viool
Chaconne van Johann Sebastian Bach, gespeeld door Eeva Koskinen, viool
In Freundschaft van Karl Heinz Stockhausen, gespeeld door Hanka Clout, klarinet

Asteriks in Residence: Jack Bottleneck

Leeuwarden meets Liverpool! De Friese Jack Bottleneck speelt blues, roots, folk en Americana. Wanneer je hem, vergezeld door zijn kompaan Johan Keus, live hoort spelen, waan je je in luttele seconden in een krakende leunstoel op een veranda, smachtend naar een glas whiskey. Bottleneck verblijft voorafgaand aan Explore the North een aantal dagen in de oude gevangenis de Blokhuispoort, samen met een artiest uit Liverpool. Het resultaat dat uit deze residentie voortkomt is voor het eerst én voor het laatst te bewonderen op Explore the North. Asteriks in Residence wordt georganiseerd door Podium Asteriks, in samenwerking met De Popfabryk, en verbindt lokale en internationale artiesten met elkaar.

Hoe schrijf ik een boek?

De schrijvers Joost Baars, Sander Kok en Esther Sprikkelman vertellen in de Q&A Hoe schrijf ik een boek? over het schrijverschap, inspiratiebronnen, struikelblokken en meer. Dit project is in samenwerking met het Letterenfonds speciaal voor Explore the North geproduceerd.

Van Koreaanse glamrock tot intense kraut

Met de komst van het Koreaanse Ssing Ssing staat je glamrockfolk in drag te wachten:  traditionele, Koreaanse zangharmonieën, ballads, popmuziek en sjamanistische rituelen. Will Samson speelt samen met visual artist Yann (bekend van samenwerkingen met Jamie Lidell en Illuminine) speciaal voor Explore the North een audiovisuele show. Daarnaast zijn ook Kim Janssen, Lloyd Williams, La Jungle, Fenster en Statue toegevoegd aan het programma.

Elmar Kuiper, Kasper Peters, Nhung Dam: Duizend Vaders

Elmar Kuiper draagt voor met een verbluffend gevoel voor klank en ritme. Kasper Peters komt naar Explore the North met een speciaal voor het festival geproduceerde voorstelling Dozen vol woorden, dat als thema ‘nieuwe spreekwoorden’ heeft. De voorstelling is op de zaterdag van het festival toegankelijk voor zowel kinderen als volwassenen en is geproduceerd door Explore the North. Schrijver Nhung Dam komt naar Explore the North met haar theatervoorstelling (geregisseerd door Koos Terpstra) over Duizend Vaders. In de voorstelling komt de ontstaansgeschiedenis van het gelijknamige boek en haar leven in Groningen aan het licht.

Fries talent op de planken

Explore the North stimuleert lokaal talent. Er zijn speciaal voor het festival een aantal shows ontwikkeld zo staat het grungeduo BlackboxRed samen met ambient/techno duo Frankfurd samen op het podium. Hilbrandt werkt voor Explore the North samen met de Groningse rapper, zanger en ontwerper Roelie Vuitton. Ook Woe Blind Birds en Willie Darktrousers & De Splinters spelen een speciaal voor het festival ontwikkelde show. Zie op de programmapagina meer informatie over deze shows.

Muziek en literatuur op prachtige locaties in Leeuwarden

Explore the North benut de binnenstad van Leeuwarden als podium voor schrijvers, muzikanten en andere performers uit alle windstreken. Bezoekers dwalen tijdens dit winterse weekend door de Noordelijke stad, met concerten en gedichten als gids. De vijfde editie van het festival vindt plaats op 24 en 25 november.

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Zesde editie Explore the North transformeert binnenstad Leeuwarden tot winterse festivallocatie

Festivalfoto's

Festivalfoto's

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

De laatste praktische informatie

De laatste praktische informatie