Deze keer hebben we weer een gevarieerde lijst namen voor je samengesteld. Zo kun je tijdens ons festival niet alleen genieten van groovy discofunk maar ook van Arabische elektromuziek met analoge film. Of van theater over zorgdilemma’s en een boekperformance over een geïsoleerde eilandgemeenschap. En dat is maar een greep uit de variëteit die je in oktober in Leeuwarden kunt beleven.

Dit zijn de nieuwe namen: Billie Marten, Bnnyhunna, Muxingye Chen en Rik van den Heuvel, Corinne Heyrman, YĪN YĪN, Jerusalem In My Heart, Syds Wiersma, Merlijn Huntjens, Julia Reidy, Jonge Schrijvers en Controversiële diersoort.

Tijdens ons festivalweekend ga je dus zowel heupwiegen bij een feestje, als de grenzen van de poëzie opzoeken, of duiken in het leven van een Friese palingvisser en wegdromen bij een ode aan de natuur in de vorm van folkmuziek. Je wordt getransporteerd naar vele plaatsen, en dat allemaal lekker vanuit de binnenstad van Leeuwarden.

Later deze zomer kun je nog meer programma van ons verwachten!

Koop nu nog je extra goedkope tickets! *Vroege Vogel-korting verlengd*

Nog tot en met 19 augustus koop je onze Vroege Vogel-tickets voor het lage tarief van € 39,50. Daarmee kun je een heel weekend dwalen door de Leeuwarder binnenstad en je laten verrassen door de mooiste optredens en verhalen!

(Vanaf 20 augustus kun je onze tickets voor de reguliere tarieven kopen. Weekendtickets koop je dan voor € 49,50. Vanaf dan zullen ook dagtickets beschikbaar zijn: € 22,50 voor vrijdag, € 29,50 voor zaterdag en € 22,50 voor zondag.)

Koop hier je tickets. De inluisterpret mag dan weer beginnen!

Nieuwe namen festival Explore the North 2022

Wil je meer weten? Hieronder hebben we ze alle elf voor je op een rijtje gezet en vertellen we er meer over.

Billie Marten

Als natuurliefhebber pur sang, opgegroeid in de valleien van Noord-Engeland, verhuisde singer-songwriter Billie Marten naar de overbevolkte metropool Londen. Al snel verlangde ze terug naar de bossen, beekjes, heuvels en landerijen. Dat gevoel vind je terug in haar muziek. De akoestische folkmuziek die Marten als kind vormde en waarmee ze nu zelf bekend werd heeft plaatsgemaakt voor een voller bandgeluid. Ze ruilde haar akoestische gitaar in voor een basgitaar. Deze verandering in haar muziek hangt samen met haar persoonlijke groei, wat het centrale thema van haar nieuwste album Flora Fauna is. Je wordt in haar optreden dan ook van harte uitgenodigd om te delen in dit verlangen naar de natuur.

Bnnyhunna

Warm, ritmisch en jazzy, zo laat de muziek van Bnnyhunna zich misschien wel het meest omschrijven. Als Ghanees kind in Amsterdam Zuidoost ontdekt Benjamin ‘Bnnyhunna’ Ankomah hoe hij zich via muziek kan onderscheiden en zijn eigen identiteit kan verkennen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat hij songs produceert voor onder meer Gaidaa, Rimon en Dolapo, en wereldwijd toert met Jose James, Arp Frique en Yung Nnelg.
Op het podium en in zijn muziek experimenteert hij met fotografie, video, audiofragmenten en poëzie, om zoveel mogelijk zintuigen te stimuleren. Zo ontstaat een boeiende luisterervaring, met invloeden van jazz, soul, afro, hiphop en geïnspireerd door legendes als Pharrell en John Coltrane.

US, TRANSLUCENT MODELS - Muxingye Chen en Rik van den Heuvel

Plant-aardige performance en installatie
Hoe zet je de staat van planten en relaties met hun omgeving om naar een performance en installatie met beeld en geluid? Animator en videokunstenaar Muxingye Chen en componist en producer Rik van den Heuvel doen het.
US, TRANSLUCENT MODELS is een interactieve geluids- en videoinstallatie en een performance, waarin planten een passieve hoofdrol spelen. Hierin staat onze omgang met planten en de terugloop van diverse plantsoorten in de Nederlandse natuur centraal. Met behulp van elektroden bevestigd aan bladeren van planten maken Muxingye Chen en Rik van den Heuvel de interactie van de plant met zijn omgeving zichtbaar en hoorbaar. Uiteraard is daarbij een rol voor ons als mens weggelegd in deze bijzondere prikkelende live ervaring.

Het begin en zijn oneindigheid - Corinne Heyrman

In Het begin en zijn oneindigheid laat Corinne Heyrman je de zorgkwesties uit haar gelijknamige debuutroman zelf beleven. Samen met improviserend trompettist Milan Mes en in een decor van Niki Sophia Kleverlaan, neemt Heyrman je op theatrale en muzikale manier mee in de dilemma’s en overpeinzingen die komen kijken bij ziekte.
Met een stevige dosis inlevingsvermogen laat Heyrman je haar verkenning van onze samenleving zien, hoe we naar psychische ziekten kijken. Tegelijkertijd toont ze een bijzonder persoonlijk verhaal over erfenissen, familie en zelfbeeld. Een relevante en urgente voorstelling die je eigen blik op zorg een opkikker geeft.

YĪN YĪN

De Maastrichtse formatie YĪN YĪN stuurt je heupwiegend de dansvloer op met een combinatie van funk, disco en elektronische muziek. En dat alles met invloeden van Zuidoost-Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70. Op onder andere Best Kept Secret en Wildeburg eerder dit jaar, bewezen ze al elke locatie om te kunnen toveren tot een kosmisch feestje. De nieuwe plaat The Age of Aquarius is ruimschoots bejubeld door binnen- en buitenlandse pers. Het touren brengt ze dan ook tot aan de Europese grenzen en daarbuiten. Een wereldse band van eigen bodem die je feest garandeert, wat wil je nog meer?

Jerusalem In My Heart

Als een muzikant je vraagt het grootst mogelijke scherm denkbaar op het podium te plaatsen, dan weet je vaak al één ding zeker: dit wordt een heftige avond. Een optreden van het Libanees-Canadese duo Jerusalem in My Heart is precies zo’n multimediale ervaring met een bak van licht en geluid waar je je volledig in kunt onderdompelen. Soms in een explosie van geluid, begeleid door Arabische keelklanken met rauwe analoge filmbeelden. Soms in getokkel op een bouzouk met een elektronische ondertoon.

Eerder op Rewire en Le Guess Who? bleek al dat het duo Radwan Ghazi Moumneh en Erin Weisgerber uitstekend in staat zijn het publiek volledig mee te krijgen in hun engagerende set.

Achterdyk - DOT WIER'UM

In 2020 ging dichter Syds Wiersma in gesprek met Tsjerk Visser, de oudste nog actieve garnalenvisser uit Wierum. Visser is inmiddels 94 jaar oud en vist nog elke week met zijn zoon Monte op het Wad. Zo ontstond de gedichtencyclus Achterdyk op basis van de verhalen van Tsjerk Visser én zijn bijzondere vissersidioom. De uitstervende woorden uit een grotendeels verdwenen wereld van de Friese garnalenvisserij krijgen in Syds’ poëzie tijdelijk even een nieuw bestaan.
In de voorstelling Achterdyk draagt Syds zijn gedichten voor. Sjoukje Visser en Ruben Bus vormen met hem de band DOT WIER'UM en begeleiden de gedichten muzikaal. Prachtig detail: De muziek en verschillende soundscapes zijn gecomponeerd door Tsjerk Vissers jongste dochter Sjoukje Visser.
 

De zee zwaait terug - Merlijn Huntjens

Op basis van zijn in september te verschijnen bundel De zee zwaait terug, neemt Merlijn Huntjens je in deze boekperformance mee naar een afgelegen, geïsoleerde eilandgemeenschap waar de moderne wereld op het punt staat te infiltreren. Met voordrachten, muziek en idyllische vakantiekiekjes laat hij je kennismaken met een gesloten groep eilandbewoners die door technologische vooruitgang verandert en oude rituelen achter zich moet laten. Als dat nog niet genoeg is, lijkt de zee ook steeds dichterbij te komen. De zee zwaait terug is een feest van vervreemding, maar juist ook van traditie en herkenning, waarmee je de veranderingen in de samenleving ter plekke ziet gebeuren.

Julia Reidy

De muziek van Julia Reidy balanceert tussen een dromerige sereniteit en donkere duisternis. In hun werk mixt hen elektronische geluiden met natuurlijke veldopnames en tokkelende fingerstyle gitaarmelodieën die nog lang naklinken.
Dit jaar bracht Julia Reidy World in World uit, hun derde album na In Real Life in 2019 en Vanish in 2020. Een album vol adembenemend gitaarspel met af en toe fluisterzachte vocals, die je ook live in trance achterlaten. Pitchfork hierover: “Just as the sound of an orchestra tuning reassures an audience of quality control, Reidy’s strums and plucks offer warranties of intrigue, a promise you’ve rarely heard a guitar sound quite like this.”

Het Grote Onbekende - Jonge Schrijvers en verschillende muzikanten

Wat denk jij terwijl je naar iemand kijkt die je niet kent? Wat voor inschatting maak je? Kijk je naar uiterlijk, of probeer je ook voorbij huid en haar te kijken? En hoe geef je een onbekende  een verhaal? Op basis van een portretfoto van een jonge Terschellinger die zij niet kennen, schrijven jonge schrijvers een verhaal. Ook geven jonge muzikanten hun interpretatie van de foto. Welk verhaal gaat er volgens hen schuil achter de foto van een onbekende?
Op Explore the North staan de schrijvers en muzikanten oog in oog met de persoon achter de foto. Herkent de geportretteerde zich in de verhalen waarvoor hij of zij de inspiratie vormt?

Controversiële diersoort

Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon

Is in de poëzie alles, maar dan ook alles, toegestaan? Precies in die gedachtegang verkeren de zes dichters die je de podiumversie van de bundel Controversiële diersoort brengen. Gedichten van gevestigde auteurs worden verknipt en tot een onvoorspelbare, nieuwe compositie gevormd. Wiens werk hoor je dan eigenlijk? En hoe belangrijk is dat dan eigenlijk?
Tijdens Explore the North kruipen dichters Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon in elkaars huid en lezen ze alles behalve hun eigen werk. Zo’n heerlijke bloemlezing vol schuring en spel, waarin je ontdekt dat je de antwoorden op de voorgaande vragen allang wist.

Eerder maakte we al een hele groep namen bekend. Hier zijn alle namen tot nu toe in een rijtje:

Amaro Freitas | Maria W Horn | Carmen Villain | Marina Herlop | Maya Shenfeld | Eydís Evensen | Pitou | Nyk de Vries met Artvark Saxophone Quartet | Manu van Kersbergen ft. .multibeat | Bram van Helden | Joost Oomen, Willie Darktrousers en de Poezieboys | Billie Marten | Bnnyhunna | Muxingye Chen en Rik van den Heuvel | Corinne Heyrman | YĪN YĪN | Jerusalem In My Heart | Syds Wiersma | Merlijn Huntjens | Julia Reidy | Jonge Schrijvers | Controversiële diersoort

Dat waren ze. Binnenkort kun je nog meer verwachten!
Zien we je 14, 15 en 16 oktober?