Foto: De Poezieboys - Gordon Meuleman


Heb je je tickets al binnen?

Voor € 49,50 ben je er een heel weekend bij. Ook is het mogelijk om één dag te komen, de prijs van een dagticket is € 22,50 voor vrijdag, € 29,50 voor zaterdag en € 22,50 voor zondag.

Je koopt je tickets hier.


Nieuwe namen voor het festivalprogramma op 14, 15 en 16 oktober:

Alabaster dePlume

Liefde en pure energie via spoken word en saxofoon

Angus Fairbairn, aka Alabaster dePlume, komt van oorsprong uit Manchester, maar is tegenwoordig invloedrijk exponent van de jazz-scene in Oost-Londen. De saxofonist zet met bezwerende spoken word, dat soms klinkt als een combinatie van Tom Waits en het latere werk van Leonard Cohen, de mens centraal: “Don’t forget you’re precious.” Zijn nieuwste album Gold is één grote ode aan de vindingrijkheid van een groep mensen.

The Guardian beschreef zijn shows als “Een van de meest opwindende performances die je zult zien; een vriendelijke herinnering aan het levenslustige avontuur dat muziek kan zijn.” En dat avontuur beleef je nu in Leeuwarden.


Tuut Tuut Kwantumschuim - Joost Oomen & Kruidkoek

Eigenzinnige futuristische voorstelling over ontaarding

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is. Over ongeveer 5 miljard jaar is het waterstof in de kern van de zon op en als gevolg daarvan zal de zon zover opzwellen dat de aarde verzwolgen wordt. Als mens hebben we de keuze om samen met de aarde ten onder gaan of om voor dit moment ons zonnestelsel te verlaten. Zeker is in ieder geval dat de mens zich over 5 miljard jaar niet meer hier bevindt. Dat verlaten zonnestelsel is het startpunt van deze voorstelling.


Junodream

De gouden jaren van de Britpop zijn terug!

De vijf bandleden van het Britse Junodream zijn al vrienden sinds de middelbare school. En dat hoor je in hun indierock-geluid, waarmee ze de druk van het alledaagse leven beschrijven, maar ook van zich af spelen. De band is vernoemd naar een nummer van Pink Floyd, waarmee ze al een beetje voorsorteren op de vergelijking met de legendarische Britse band. Ook invloeden van het vroegere werk van Radiohead en Blur hoor je terug. Junodream combineert dwalende gitaarmelodieën met een psychedelische sound en een vleugje humor.


Matthijs van Boxsel

Ben je slim genoeg om je eigen domheid te begrijpen?

In zijn stoomcursussen toont Matthijs van Boxsel, schrijver en domgeer, op feestelijke wijze dat domheid de motor vormt van onze beschaving. De domheid manifesteert zich op elk gebied, bij ieder mens, te allen tijde. Ieder onderzoek naar de domheid krijgt zodoende als vanzelf iets encyclopedisch. Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen. En als je dan toch faalt, faal dan op het hoogst mogelijke niveau. Maak van domheid ook jouw sterkste kant!


Matthijs van Boxsel

De wetenschap van denkbeeldige oplossingen

Heb je ooit van ’Patafysica gehoord? Het is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen. De patafysicus berekent bijvoorbeeld de zijwindgevoeligheid van de optelsom, de oppervlakte van God, de maten van zijn fiets (velosofie); hij stelt een atlas van witte kaarten samen, werkt aan een kadaster van de leegte of aan een geografie van het niets. Matthijs van Boxsel houdt zich bezig met deze wetenschap der wetenschappen en deelt dat graag met jou als publiek. Hij exploreert het universum dat parallel loopt aan de ‘normale’ wereld. Hij huldigt de gelijkwaardigheid van alle zaken en personen en voelt daarom ook niet de behoefte aan humor, polemiek of satire.


Pussynight - De Poezieboys

Rock & Roll & Poëzie van de bovenste plank

In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Zo’n theatertempel uitverkocht voor poëzie ondenkbaar? De Poezieboys vinden van niet. De Poezieboys, dat zijn Jos Nargy en Joep Hendrikx. Samen brengen zij tijdens Pussynight de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966. Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. Iedere Pussynight nodigen zij verschillende dichters uit met als doel: dampende, joelende en stijfuitverkochte zalen voor de poëzie! Tijdens Explore the North zul je een unieke Pussynight beleven, vol met gasten uit het festivalprogramma.


Fixdit - met Sanneke van Hassel, Shantie Singh, Marleen Stoelwinder en Lisa Weeda

Deze vrouwen spellen het voor je uit

Kwestie van tijd, hoor je vaak als het gaat om gendergelijkheid in de literatuur. Vrouwelijke auteurs zijn overal. Maar anno 2022 is de literaire canon nog altijd overwegend mannelijk (en wit), winnen vrouwen minder literaire prijzen en worden leeslijsten op scholen nog altijd gedomineerd door boeken van mannen. Schrijverscollectief Fixdit wil dit veranderen. Fixen. Vanuit optimistische woede en bondgenootschap. In een zinderend manifest geven elf Fixdit-auteurs hun visie op gender(on)gelijkheid en vastgeroeste aannames over schrijverschap en literatuur. Kunstenaar Marleen Stoelwinder, samen met Esther Kloosterman oprichter van FFataal, voegt hier een Fries perspectief aan toe.

Fixdit brengt een programma met literatuur van vrouwen, prikkelende statements en vragen over ongelijkheid in de literatuur en de kunstenwereld.


Wayne Snow

Warme Nigeriaanse soul en jazz met beats uit Berlijn

Als je opgegroeid bent met Nigeriaanse muziek en voorbeelden als Marvin Gaye en Fela Kuti, dan laat je dat niet zomaar los. En waarom zou je? Vanuit Berlijn toont Wayne Snow aan hoe je allerlei muzikale invloeden moeiteloos vangt in muziek, waar de termen afro-futurisme en neo-soul voor lijken te zijn uitgevonden. Je waant je onmiddellijk in een heerlijk warme gloed door de jazz-beats met baslijnen en drums die rechtstreeks uit het Nigeriaanse canon lijken te komen. Met eerdere verschijningen op Boiler Room en Dekmantel, bleek Wayne Snow al een werelds publiek aan te spreken. En dat zul je ook in Leeuwarden gaan voelen.


Alle woorden die ik nog niet kende - Ahilan Ratnamohan

Een monoloog met 840 ‘verplichte’ woorden

Choreograaf Ahilan Ratnamohan is een Australiër met roots in Sri Lanka. Hij kwam naar Europa met een grote voetbaldroom, maar rolde de theaterwereld binnen. Tijdens zijn eerste jaren in België verzamelde hij een lijst van 840 Nederlandse woorden die hij nog niet kende. Woorden die hij tegenkwam in boeken, artikelen en brochures die circuleerden in de kunstensector. De lijst sluimerde lang in Ahilans achterhoofd, tot hij op een dag in 2020 de drang voelde om zich weer op het Nederlands te storten.

In Alle woorden die ik nog niet kende, probeert Ahilan om alle 840 woorden van zijn lijst te gebruiken in een monoloog. Daarbij ontstaan verschillende vragen rondom taal; letterlijke vragen, maar ook vragen op maatschappelijk en politiek niveau. Want waarom wil hij zijn Nederlands net op dit moment verbeteren? Wat betekent het om een woord van Thierry Baudet te erven? Is het wel echt een compliment als iemand je feliciteert met je Nederlands? En zal deze monoloog überhaupt begrijpelijk zijn voor Ahilans ‘mede-migranten’?

Voor het schrijven van deze voorstelling ontving Ahilan Ratnamohan het TheaterTekstTalent Stipendium. Een belangrijke stimuleringsprijs voor vernieuwende theaterauteurs.


Corinne Heyrman en Anne-Goaitske Breteler

Een gesprek over waanzin en ontregeling

Schrijvers Corinne Heyrman en Anne-Goaitske Breteler houden zich los van elkaar bezig met thema’s rondom gekte en psychische kwetsbaarheid. De Vlaamse Heyrman schreef haar debuutroman Het begin en zijn oneindigheid (ook als voorstelling te zien op het festival) en de Friese Breteler het nog te verschijnen De laatste dagen van de dorpsgek. Het tweetal loodst je mee over de fascinerende, soms liefdevolle, soms grillige wegen van de waanzin. Een gesprek over de angst voor ontregeling, de maatschappelijke kijk op psychische problematiek en erfelijkheid. Als je (groot)vader psychotisch was, word jij dat dan ook? Wil je dat weten?


Jessica Moss

Instrumentaal vioolspel dat je uit de waan van de dag haalt

Met drie versterkers, een groot aantal effectpedalen, een microfoon en een viool speelt de Canadese Jessica Moss met ons voorstellingsvermogen. Moss is bekend van haar rol op Funeral van Arcade Fire en haar deelname aan de tourband van Feist en was vijftien jaar lang bandlid van Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra. Haar arrangementen hebben een kenmerkende stijl: verhalende en uitgestrekte stukken die veelal instrumentaal zijn en beïnvloed zijn door muziek uit de Balkan en het Midden-Oosten. Haar muziek is soms onheilspellend, soms geruststellend en haalt je uit de waan van de dag. Zet haar jongste plaat Phosphenes maar eens op, je staart binnen een mum van tijd bezinnend uit je raam.


aya ft. Sweatmother

Audiovisuele liveshow van experimenteel elektronisch duo

Desoriënterend en onvoorspelbaar, maar ook prikkelend en meeslepend zijn ze: de liveshows van videokunstenaar Sweatmother en elektronisch muzikant aya. Het ene moment stuiter je energiek op experimentele beats en grime, het andere moment beleef je een intieme bekentenis van flarden spoken word met synthesizers. Gecombineerd met indringende videobeelden van Sweatmother, die er voor zorgen dat je beeld op gendernormen, objectificatie en misschien wel de maatschappij als geheel kantelt. Dat alles onder beats die nog wel even prettig nadreunen.


Eerder aangekondigd programma

We voegen bovenstaande namen toe aan dit al aangekondigde festivalprogramma:

Billie Marten, Bnnyhunna, Amaro Freitas, Marina Herlop, Pitou, Joost Oomen, Willie Darktrousers & de Poezieboys, YĪN YĪN, Muxingye Chen en Rik van den Heuvel, Carmen Villain, Corinne Heyrman, Jerusalem In My Heart, Maria W Horn, Maya Shenfeld, Eydís Evensen, Nyk de Vries & Artvark Saxophone Quartet, Manu van Kersbergen ft. .multibeat, DOT WIER’UM, Bram van Helden, Merlijn Huntjens, Julia Reidy, Jonge Schrijvers, controversiële diersoort: Han van der Vegt, Monique Hendriks, Anne Broeksma, Alexis de Roode, Arnoud Rigter en sieger baljon.

En er komt nog meer bij!


Meer programma in De Stadskas van 1 tot en met 16 oktober

Van 1 tot en met 16 oktober vindt je op het Hofplein ons festivalhart De Stadskas. Hier presenteren we een gratis, veelkleurig en meerstemmig cultureel programma samen met culturele partners. We vertellen je er graag binnenkort meer over!