Joost Oomen (literatuur programma & speciale projecten Explore) tipt: De IJskoude Sombrero - Richard Brautigan.

Richard Brautigan is de meest speelse, meest originele schrijver die ik ken. Zijn boeken getuigen van een enorm taalplezier en dito fantasievermogen. Niet voor niks was hij een belangrijke inspiratiebron voor zowel The Beatles als voor Haruki Murakami. In 'De ijskoude sombrero' vertelt Brautigan het verhaal van een slapende Japanse en haar zwarte kat, een neurotische komiek die nadenkt over zijn liefdesverdriet en een broodje tonijn, en een op hol geslagen prairiestadje waar een ijskoude sombrero is neergedaald. Op het eerste gezicht klinkt dit volstrekt idioot, maar het is wel de meest verrukkelijke idioterie die je in tijden zult lezen. Voor fans van Michaux, Campert en Harmsen van Beek.”

Eva van Netten (programma producent Explore) tipt: Grief is the Thing with Feathers – Max Porter

Met het ritme van zijn boek maak je de onstuimige ontwikkeling van een rouwproces door. Hij doet dit op zo'n manier dat het nooit te zwaar wordt. Van sneller snelst tot vertraging en stilte. Het is deels verhalend deels poëzie. Een van de mooiste boekjes die ik afgelopen jaar gelezen heb.” Het boek belandde op de longlist van de book award van the Guardian in 2015.

Mathé Többen (marketing Explore) tipt: De Ondergrondse Spoorweg – Colson Whitehead

In dit boek volg je de ontsnapping van Cora. Ze is slaaf op een katoenplantage in Georgia en probeert, mede naar aanleiding van het plan van een ander, op de vlucht te gaan. Samen proberen ze de donkere Ondergrondse Spoorweg te nemen naar het ‘veilige’ Noorden van Amerika. Het intens spannende en zielige verhaal van Cora greep me vanaf de eerste pagina’s bij de keel. Zo zit ze bijvoorbeeld ondergedoken op een zolder waarop ze door een klein gaatje in het dak naar de activiteiten op het dorpsplein kijkt, verliest ze haar mede-vluchtelingen onderweg al gauw en ontdekt ze dat de stad waar ze in eerste instantie beland in tegenstelling tot haar verwachting toch bol staat van racisme.”