Foto: Valerie Trouet, fotograaf Geoff Notkin


Wetenschappers over bos, boom en hout

Vier topwetenschappers - Valerie Trouet, Marta Domínguez-Delmás, Ute Sass-Klaassen en Paul Borghaerts - geven tijdens De taal van bomen lezingen over bos, boom, hout en de wereld die daarmee in verband staat. En voor slechts € 5 per lezing ben je daarbij.
Door hun onderzoek naar hout en jaarringen kunnen zij ons meer vertellen over klimaat, (cultuur)geschiedenis en de lessen die we daaruit kunnen leren voor onze toekomst. 

In 2020 kreeg dendroklimatoloog Valerie Trouet (hoogleraar aan de Universiteit van Arizona) de Jan Wolkers-prijs voor haar boek Wat bomen ons vertellen – een geschiedenis van de wereld in jaarringen. Een werk dat volgens De Volkskrant glashelder beschrijft hoe jaarringonderzoek bijdraagt aan de kennis over klimaatverandering. Na het lezen van dit boek kijk je nooit meer hetzelfde naar bomen. Op 27 mei verzorgt Valerie Trouet een keynote speech voorafgaand aan de voorstelling PLANT van Nynke Laverman, de openingsvoorstelling van het podiumkunstenfestival PAFFF. Na de voorstelling gaat Trouet live in gesprek met Laverman. Al eerder maakten Laverman en Trouet samen een podcast in het kader van PLANT, in samenwerking met Explore the North.

Dendro-archeologe Marta Domínguez-Delmás (9 juni) vertelt hoe toegepast hout in gebruiksobjecten als muziekinstrumenten, scheepswrakken of lijsten en panelen van beroemde schilderijen ons meer vertellen over deze objecten zelf en de wereld van onze voorouders.

Dendrochronologe Ute Sass-Klaassen (10 juni) kijkt terug in de tijd als zij de jaarringen van de bomen bestudeert. Ze kan nagaan wanneer de boom een droog jaar meemaakte en hoe vaak dat voorkwam. Met deze informatie kijkt ze naar het bos van de toekomst: hoe ziet dat eruit en moeten we onze omgang met bomen en bos aanpassen?

De veel in Friesland werkende Paul Borghaerts (17 juni) onderzocht al van honderden Friese kerken, stadspanden en boerderijen de herkomst van het hout waarmee ze gebouwd zijn. Tijdens Arcadia onderzoekt hij het hout van de constructie van De Westerkerk in Leeuwarden – onder andere podium én thuisbasis van Explore the North. In zijn lezing vertelt hij over dit onderzoek, dat een stuk verborgen geschiedenis van De Westerkerk en de wereld waarin onze voorouders leefden onthult.


Jonge schrijvers

Jonge schrijvers (verbonden aan de Jonge Schrijvers-opleiding van Explore the North en Meeuw jonge theatermakers) ontwikkelen voor De taal van bomen nieuw werk en een literaire podcast op basis van Bosk en de verhalen van de wetenschappers.

Dit werk dragen ze voor tijdens een dubbelprogramma met de lezing van dendrochronologe Ute Sass-Klaassen op vrijdag 10 juni in De Westerkerk. Ook ontwikkelen de Jonge Schrijvers een literaire podcast, die ze samen met ons zullen uitbrengen.


Kinderprogramma Binnenwoud

In samenwerking met Arcadia organiseert Explore the North in de weekenden van 16-17 en 23-24 juli het kinderprogramma Binnenwoud, met een familievoorstelling én een gratis natuur-kleur-lab.

In de familievoorstelling Binnenwoud in De Westerkerk worden kinderen meegenomen op ontdekkingstocht door de natuur. Performer Loes Schaap laat ze in een zintuiglijk-muzikale voorstelling kennismaken met de wereld achter de bomen, bossen, planten en wortels die ze nooit eerder hebben ontdekt. In het boslaboratorium van Binnenwoud Natuur-Kleur-Lab ontdekken kinderen -én hun ouders- met eigen ogen en handen welke kleuren en geuren er diep in planten en bomen verstopt zitten en hoe je ze kunt gebruiken.

Het Natuur-Kleur-Lab is er voor iedereen vanaf 2 jaar en is op inschrijving gratis toegankelijk. De voorstelling Binnenwoud is geschikt voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 6 jaar.


 

Meer weten? Of tickets bestellen?

De taal van bomen van Explore the North is een programma rondom Bosk voor jong en oud. We hopen je bij een van de lezingen, voorstellingen of performances te zien.

Meer informatie over de verschillende programma-onderdelen vind je hier.


Bestel hier je tickets

(Ook voor het gratis Natuur-Kleur-Lab)