Explore the North

Talentuinfestival

i.s.m. Lân fan taal

Op vrijdag 13 april gaat de Libbensgrutte projeksje / Torenhoge projectie op de Oldehove #2: "Weagen/Waves/Wellen" in première. De perfecte aanleiding voor een weekend lang Talentuinfestival! Samen met Lân fan taal zetten we op 13, 14 en 15 april een fijn, gratis toegakelijk, programma neer. In de Prinsentuin loop je verschillende schrijvers, muzikanten en andere artiesten tegen het lijf.

Of doe je dat liever liggend? Neem dan plaats in de hangmatten van de Relaxerette, een ronddraaiende installatie die je perspectief zal laten kantelen. Ontspan, sluit je ogen, pak een koptelefoon en luister naar verhalen die je wereld - voor even - stilzetten. Je luistert naar de wervelende woordenstroom van Marc van der Holst, de melancholie van Marieke Lucas Rijneveld of voor één van de andere verhalen, geschreven door Jamila Faber, Heksenhamer en Pieter van der Sman. Jolle Roelofs maakte speciaal voor de Relaxerette een soundscape die je even laat ontsnappen uit deze overvolle wereld. De Relaxerette wordt gepresenteerd door Arjan Kruidhof, Lân fan taal en Explore the North.

Jonge scribenten presenteren Eenakters in wording en gaan duel met elkaar aan

Er is nog veel meer programma. Zo verrassen de jonge scribenten van Meeuw Jonge Schrijvers je met gloednieuwe teksten. Op vrijdag duelleren de dichters met elkaar tijdens de Poetry Slam, onder leiding van NK-poetryslamkampioen Daniël Vis. Zaterdag laten ze zien dat ze ook het toneelschrijven onder de knie krijgen met een paar overdonderende eenakters. De stukken worden gespeeld en geregisseerd door professionele theatermakers.

Projectie op de Oldehove en feest in Obe

Ook gaat de tweede projectie op de Oldehove dit weekend in première, een prachtige samenwerking van filmmaker/muzikant René Duursma, schrijver/dichter Rodaan Al Galidi en animator Antonia Rehnen. De projectie ‘Weagen / Waves / Wellen’ gaat over muziek als belangrijkste taal, muziek als poort tot beelden, geuren en herinneringen. Centraal staat de confrontatie van de Friese gedichten en stem van Tsjêbbe Hettinga en de Arabische gedichten en stem van Rodaan al Galidi. Na afloop van de projectie ben je in Obe aan het juiste adres voor een wonderbaarlijk feestje. Jamila Faber/Bisoe brengt Nederlandstalige, elektronische muziek. Skeve Hindoe zorgt voor zinderende balkanbeats!

Filmprogramma

TRAILER 'Michel, acteur verliest de woorden' [NL] from Timecut Films on Vimeo.

Op het filmprogramma staat onder andere 'Memories wrapped in paper planes', een korte film van Antonia Rehnen op de grens van droom en werkelijkheid. Stop-motion animatie gemengd met oude archiefbeelden van de Groninger Archieven. De experimentele soundtrack komt van de Groninger band Kinetophone. Daarnaast is de documentaire 'Michel, acteur verliest de woorden te zien. We volgen Michel, bij wie in 2014 een zeldzame vorm van progressieve afasie is ontdekt. Hoe gaat hij om met het verlies van zijn woorden? In de Bald'r is daarnaast een Virtual Reality experience, zie voor de tijden hiervan het blokkenschema.

Het Talentuinfestival wordt georganiseerd door Lân fan taal en Explore the North. Blijf hier op de hoogte van het programma dat we de komende week nog flink aanvullen met onder andere een filmprogramma.

Klik hier voor het blokkenschema.