Een toekomst vol hoopvolle verhalen


Voor het project 2084 - De toekomst is hoopvol schreven tien Nederlandse en Vlaamse auteurs hoopvolle verhalen voor de toekomst. Het resultaat is het boek Over over morgen - Andere verhalen over de toekomst, dat in september uitgegeven is.

Zes van de auteurs zullen tijdens Explore the North in duo’s het project presenteren, (delen van) hun verhaal voordragen en in gesprek gaan over het belang van hoopvolle toekomstverhalen. Elke festivaldag gaat een literair koppel, onder leiding van literatuurwetenschapper Jesse van Amelsvoort in gesprek over het thema. Een boeiend programma dus, waar we naar uitkijken!

We presenteren dit project onder meer in samenwerking met Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren uit Brussel. Project 2084 is een initiatief van Greentrack Gent.



Programma

vr 19 nov | 21:30 - 22:30 | Waalse Kerk
Simone Atanga Bekono & Jens Meijen

za 20 nov | 14:00 - 15:00 | De Westerkerk
Arnon Grunberg & Fiep van Bodemgom

zo 21 nov | 15:30 - 16:30 | De Westerkerk
Lize Spit & Rebekka de Wit



Over de auteurs

Arnon Grunberg (1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. In 1994 debuteerde hij met Blauwe maandagen en later is hij bekend geworden met zijn boek (met verfilming) Tirza (2010). Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Ook schrijft hij regelmatig columns voor dagbladen, zoals het NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Fiep van Bodegom (1984) schrijft voor weekblad De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids.

Simone Atangana Bekono (1991) is dichter en debuteerde in 2017 met de dichtbundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren. In 2019 riep de Volkskrant haar uit tot een van de literaire talenten van 2020. Dat jaar verscheen haar roman Confrontaties, waarin discriminatie en racisme centraal staan. Het boek werd bekroond met verschillende prijzen.

Jens Meijen (1996) is schrijver, letterkundige, en politicoloog. Hij doet onderzoek naar nationalisme en populisme aan de KU Leuven. Daarnaast is hij journalist en recensent bij Humo en kernredacteur van literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde eerder in Revisor, #Viralen, deFusie, Hard//hoofd, Deus Ex Machina en Het Liegend Konijn. Meijen was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België. Met zijn debuutbundel Xenomorf (2019) won hij de C. Buddingh’-prijs en werd hij genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Zijn debuutroman De lichtjaren is afgelopen zomer uitgebracht.

Lize Spit (1988) is dichter en schrijver. Ze publiceerde korte verhalen en poëzie in verschillende tijdschriften en bracht in 2016 haar eerste roman Het smelt uit, dat ook vertaald werd naar het Engels. Delen uit het boek werd door haar voorgelezen in de productie Aladdin en De Wolf van in Symfonieorkest Vlaanderen. Een verfilming van Het Smelt komt uit in 2022.

Rebekka de Wit (1985) is schrijver en theatermaker. In 2015 verscheen haar debuutroman We komen nog één wonder tekort. Vanaf 2016 is ze columnist en heeft ze de artistieke leiding bij theatergroep De Tijd.