Kun je voor een stad een nieuwe taal ontwikkelen, die een afspiegeling vormt van de diversiteit van de bevolkingssamenstelling? En hoe doe je dat? Kunstenaar Ahilan Ratnamohan, zelf wereldburger, ging samen met inwoners van Leeuwarden de uitdaging aan. Het resultaat: Pidgin Leeuwarden is geboren, met oprichters van de taal, een woordenlijst én een performance. Pidgin weerspiegelt de demografie van de stad, constant in ontwikkeling, met nieuwe en oude invloeden. De taal vertelt iets over de inwoners van de stad: hun favoriete woorden en onmisbare uitdrukkingen vanuit de moedertaal, maar ook de onderlinge talige kruisbestuivingen. Van habibi tot lytse pop, Pidgin neemt je mee op wereldreis door Leeuwarden.

In het weekend van 25 - 27 juni wordt de Westerkerk omgebouwd tot het Pidgin Instituut, het centrum voor een nieuwe stadstaal van Leeuwarden. In de traditie van grote taalinstituten als het Alliance Française en het Goethe Instituut kun je hier in ongeveer negentig minuten het Pidgin Leeuwarden beleven, verhalen achter de taal ontdekken en word je met cursussen en ontmoetingen klaargestoomd om zelf je eerste woordjes Pidgin Leeuwarden te spreken.

Speeltijden en overige info
vr 25 juni 20.30 uur (première) > diner in De Westerkerk bij te boeken
zo 27 juni 15.30 uur
Westerkerk | prijs: € 12,50 | Taal: Pidgin Leeuwarden


Koop hier je tickets.

Pidgin Leeuwarden is een project van productiehuis Explore the North, de Afûk, Leeuwarden City of Literature en kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van Brussels kunstenaarscollectief ROBIN), met dank aan de Brakke Grond, en wordt vanuit de Proeftuin Meertaligheid ondersteund door We the North. Na Pidgin Leeuwarden volgen Pidgin-projecten in andere steden, waaronder Groningen en Zwolle.

Over Ahilan Ratnamohan
Ahilan Ratnamohan is een Australische theatermaker van Srilankaanse afkomst die naar Europa kwam voor een voetbalcarrière. Toen dat anders liep, besloot hij zijn ervaringen om te vormen naar theatervoorstellingen. Sinds 2012 woont hij in Antwerpen, waar hij onderdeel is van het Brussels Kunstenaarscollectief ROBIN. Zijn performances zijn cross-disciplinair en vinden zowel in Europa als Australië plaats. Thema’s als sport(choreografie), film en taalkunde (taalverwerving) komen veelvuldig terug in zijn werk.