Zijn nieuwe roman Jij bent van mij (2018) van de Groninger schrijver Peter Middendorp is gebaseerd op de moord op Marianne Vaatstra. Hij raakte al vroeg bij de zaak Vaatstra betrokken. HP/De Tijd stuurde hem in 1999 naar Zwaagwesteinde voor een reportage en toen de dader werd aangehouden, was hij daar opnieuw.  “Het is een verschrikkelijk boek natuurlijk (...) en ik ben wel blij dat het af is,” zei Middendorp in Dagblad van het Noorden. In een panelgesprek met professor literatuurwetenschap (Rijksuniversiteit Groningen) dr. Liesbeth Korthals Altes en forensisch psychologe en onderzoeker aan het WODC dr. Marleen Nagtegaal vertelt Middendorp je alles over de totstandkoming van dit boek. Gespreksleider bij dit programmaonderdeel is Coen Peppelenbos. Coen is dichter, docent aan de Schrijversvakschool, recensent bij de Leeuwarder Courant en hoofdredacteur van literair weblog Tzum.

Peter Middendorp (Emmen, 1971) is een van de origineelste schrijvers van ons taalgebied. Hij brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs.
Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant.

Marleen Nagtegaal studeerde klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na afronding van haar studie heeft zij als AIO verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek gedaan naar agressieve fantasieën en gedachtecontrolestrategieën. In 2008 promoveerde zij met het proefschrift getiteld Aggressive behaviour: Its association with dysfunctional thought control processes, cognition, and personality. Sinds 2005 is zij verbonden als wetenschappelijk medewerker (onderzoeker) aan het WODC waar zij voornamelijk onderzoek verricht voor tbs-beleid.

Liesbeth Korthals Altes is hoogleraar Literatuurwetenschap bij de opleiding Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar belangstelling gaat met name uit naar de manier waarop romans - en meer algemeen, de kunsten - ethische kwesties aansnijden en reflectie over waarden en moraal oproepen.