Explore the North

Taaltoer

i.s.m. Lân fan taal

In 2018 maken we het hele jaar door programma. Veel doen we in samenwerking met Lân fan taal, zoals de Taaltoer. De Taaltoer is een twee uur durende tocht-met-gids door Leeuwarden, die in het teken staat van een specifiek taalfenomeen. We organiseren deze iedere derde donderdag van de maand in samenwerking met Lân fan taal. Eerdere Taaltoers brachten deelnemers langs onder andere de kelder van het Stadhouderlijk Hof en het Gitaarhuis.

Hieronder vind je de data en onderwerpen voor alle Taaltoers, inschrijven verloopt via lanfantaal.nl.

Taaltoer 20 sept – De taal van de stad
De stad heeft haar eigen taal. De straten en gebouwen fluisteren je toe, ze zitten vol met geluiden en verhalen. Loop over het Ruiterskwartier en luister. Sla een steeg in en luister opnieuw. Wat hoor je? Wat vertelt de stad?

Taaltoer 18 okt – Gebarentaal
Taal bestaat niet alleen uit woorden. Gebarentaal wordt minstens zo veel gebruikt als spreektaal. Voor doven en slechthorenden is het de belangrijkste vorm van communicatie. Maar denk ook aan monniken die een gelofte van stilte hebben afgelegd, of duikers die onder water met elkaar moeten communiceren.

Hoe werkt gebarentaal? En welke talen zijn er eigenlijk binnen de gebarentaal? Want als jij in Australië vrolijk je duim opsteekt naar iemand, kun je gegarandeerd rekenen op een blauw oog.

Taaltoer 15 nov – Personificatie
We maken levenloze dingen en abstracte begrippen graag wat menselijker. En dat doen we vaak zonder dat we het door hebben. Dan zeggen we bijvoorbeeld: ‘De auto heeft dorst!’ of ‘Het gevaar ligt op de loer.’ Gevaar heeft natuurlijk geen lichaam om mee te liggen en geen ogen om mee te loeren, maar toch zijn dit heel gewone uitdrukkingen. Ook van onze huisdieren maken we met regelmaat behaarde, ietwat gekrompen mensen. Je kent vast wel iemand met een heel ‘brutale’ kat.

Waarom doen we dit? Wordt gevaar minder gevaarlijk als het wordt vermenselijkt? En begrijpen we onze kat beter als we zijn gedrag kunnen toeschrijven aan een menselijke eigenschap? Dat is wat we gaan onderzoeken tijdens deze laatste Taaltoer.

Blijf op de hoogte via het Facebook-evenement of houd deze website en lanfantaal.nl in de gaten!