The Jerry Hormone Ego Trip, Tsead Bruinja, Nynke de Jong en meer!

Vrijdagavond komt The Jerry Hormone Ego Trip Nederlandstalige punkrock-liedjes spelen over onder andere tederheid, de Kaketoekan, een medicijnman en zusjes van vrienden die stout zijn. DJ Hielke Mous houdt je voorafgaand en na afloop van The Jerry Hormone Ego Trip warm met een selectie fijne plaatjes. Je luistert op de Bald’r naar nutteloze weetjes, waar je, als puntje bij paaltje komt, toch heel veel aan hebt tijdens de spreekbeurt van Nynke de Jong. Ze maakt furore als tafeldame bij De Wereld Draait Door en is columnist bij het AD. Ook schreef ze twee boeken. Fleur van der Bij geeft een spreekbeurt over haar boek ‘De Nijl In Mij’. Een aangrijpend verhaal over verdwalen en thuiskomen, een ontdekkingsreis van werkelijkheid naar waanzin. Op Explore the North 2017 kon je dichter Tsead Bruinja al zien met De Harde Marge. Tijdens het Spreekbotenfestival wordt hij samen met visueel kunstenaar Jules van Hulst geïnterviewd over de Oldehove-projectie die zij maakten, in samenwerking met zanger/theatermaker Herman van Veen.  

Spreekbeurten van bekende en onbekende sprekers

Zaterdagavond kun je luisteren naar de spreekbeurten van tientallen gepassioneerde Friezen en andere fanaten over hun bijzondere fascinaties. Je kunt je verdiepen in ‘Blind vertrouwen op mijn geleidehond’, een spreekbeurt door Hilda Snippe (en haar hond!), ‘De ontmoeting met de 100-jarige Bunny’ door Jacco de Boer, de wondere wereld van popfotograaf Nick Helderman of luister naar Ilja Nieuwland, een Fries fundamentalist met een dinosaurussenobsessie. Je loopt van boot naar boot, door de sfeervol verlichte Prinsentuin, om je te laten inspireren door 30 minuten durende spreekbeurten van bekende en onbekende sprekers, waarmee je zelf ook in gesprek kunt gaan. Michael Minneboo laat in een spreekbeurt over zijn boek Mijn vriend Spider-Man onder andere zien welke levenslessen we kunnen opsteken van de Spider-Man. Michael weet alles van Spider-Man en is al dertig jaar fan. Nanne Nauta is één van de Grote Drie flarfdichters van Nederland, en ja: flarfpoëzie is een bestaand genre binnen de Nederlandse literatuur. Raoul de Jong neemt het publiek mee in zijn boek ‘Manifest voor de Dromer’. Het gaat best goed met ons, maar daar hebben we het eigenlijk nooit over. Hoe komt dat?

Dit is slechts een tipje van de sluier: er zijn nog veel meer bijzondere, boeiende, rare en/of ontroerende onderwerpen te ontdekken tijdens het Spreekbotenfestival.

Kinderprogramma: vertellen waar je blij van wordt in het Kunst-taal-laboratorium

Op de zondagmiddag wordt er een speciaal programma voor kinderen samengesteld in het Kunst-taal-laboratorium. Kinderen worden in drie stappen op drie verschillende boten op weg geholpen naar een spreekbeurt die ze zelf mogen presenteren op spreekboot de Bald’r. Het Kunst-taal-laboratorium wordt op Salonboot Gaasterland ingericht met een installatie die kinderen inspiratie geeft voor het blije onderwerp dat ze willen tonen.

Er zijn ook een aantal grote mensen gevraagd om over iets te praten waar ze blij van worden. Daar werden ze wel zenuwachtig van, maar ze komen toch. Zo komen Peter Sijbenga, een briljant muzikant die gefascineerd is door taal en een kindermusical heeft geschreven en Tim Laning, eigenaar van één van de grootste game-ontwikkelaars in Nederland. Vertellen over je blijste onderwerp:  je kat, je oma, je eenhoorn, een lieveheersbeestje of dinopoep. Het mag zondagmiddag allemaal tijdens het spreekbotenfestival.

Het Spreekbotenfestival

Prinsentuin, Leeuwarden
Vrijdag 2 februari: 20:30 uur – 00:00 uur
Zaterdag 3 februari: 19:00 uur – 00:00 uur
Zondag 4 februari: 13:00 uur – 17:00 uur

Het Spreekbotenfestival is onderdeel van het openingsweekend van Lân fan taal en gratis toegankelijk. Het hele programma van het openingsweekend vind je op www.lanfantaal.nl. Het blokkenschema is spoedig beschikbaar. Lân fan taal en Explore the North organiseren in 2018 samen drie taalfestivals en op elke donderdag van de maand een Taaltoer door Leeuwarden.