Programma 2020: Ontdek het onvoorstelbare
Deze november nodigt Explore the North je uit om het onvoorstelbare te ontdekken. Eerder werd al bekend dat Bas Heijne, Lyra Pramuk, Nynke Laverman, Chagall, Alma Mathijsen, Poetic Resistance en Liet op het programma staan. Daar worden nu de volgende acts aan toegevoegd:

Spinvis
Erik de Jong alias Spinvis is in twintig jaar uitgegroeid tot een van de meest eigenzinnige en veelzijdige artiesten in het Nederlandse poplandschap. Nieuwe muziek is onderweg en laat niet lang op zich wachten. Muziek die zich met geen pen laat beschrijven, behalve dan dat het ‘vintage Spinvis’ is. 7.6.9.6. verschijnt op 2 oktober en is live te horen op Explore the North 2020.

Tryater - It gelok fan Fryslân
Deze zomer vroeg Tryater inwoners van Fryslân wat hen gelukkig maakt. De antwoorden zijn verzameld en verwerkt tot een groot geluksgedicht. Aan de hand van dit gedicht creëerden ze een verrassende poëtische én visuele ervaring op locatie. Op Explore the North gaan bezoekers mee op reis in een zoektocht naar geluk in Leeuwarden. Een avontuurlijke audio-wandeltocht die de zintuigen opent en laat ervaren waar Fryslân gelukkig van wordt.                 

Literaire fanfictie met Welmoed Wagenaar, Alma Mathijsen en Munganyende
Een Harry Potter-halsketting, een Lord of the Rings-quilt, of een zelfgeschreven Star Trek-verhaalvariant, alles gemaakt door fans. Onderzoeker Welmoed Wagenaar neemt je mee in de wereld van de fanfictie. Schrijvers Alma Mathijsen en Munganyende Hélène Christelle schrijven speciaal voor dit programma een literaire fanfictie over hun eigen favoriete fandom.

Jacco Wynia
Geïnspireerd door artiesten als Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Yann Tiersen neemt de neoklassieke Nederlandse pianist en componist Jacco Wynia zijn bezoekers deze Explore the North mee op een intieme muzikale reis. Zijn muziek is doordrenkt van sfeer, rust en melancholie - maar altijd met een vleugje licht erin.

Anne Fay - Reaspora
Zangeres Anne-Fay Kops en broer en filmmaker Felix Kops reisden de diaspora van hun familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over hun roots. De verhalen, mensen, de muziek en de beelden die ze tegenkomen op hun reis, verwerken ze in een multidisciplinaire liveshow met muziek, visuals en dans over racisme, white privilege en de koloniale erfenis.

Brader Musiki
De legendarische Koerdische zanger/saz-speler Brader Musiki komt uit het Koerdische deel van Turkije en woont al 30 jaar in Nederland, nadat hij als politieke gevangene verbannen werd. Hij speelde in films en toneelstukken, maar de muziek staat voor hem op nummer één. Hij treedt vaak op in het Koerdische deel van Irak, waar hij een grote beroemdheid is. Deze zomer verscheen zijn nieuwste album Herin Kuda.

Phil//Mills & Michelle Samba - Platoo
De fusie van Phil//Mills' muziekstijlen (ambient, cinematic techno, postrock en industrial) en die van Michelle Samba (stuwende beats, hiphop, anime, en elektronisch avantgarde) levert een hybride verzameling genre-loze en sfeervolle tracks op. De exclusieve liveshow wordt speciaal voor Explore the North 2020 gemaakt.

Iris Sommer
Professor Iris Sommer (1970) is psychiater en neurowetenschapper, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Eerder schreef ze de bestsellers Haperende hersenen en De Zeven Zintuigen. Sommer maakt deel uit van het wetenschappelijke programma op Explore the North 2020.

Festival 2020: aangepaste vorm en Westerkasprogramma in plaats van de Stadskas
De bijzondere ontdekkingstocht door Leeuwarden die Explore the North is, gaat dit jaar langs een kleiner aantal locaties. Het festivalweekend van 20 t/m 22 november vindt plaats in de binnenstad van Leeuwarden met als centrum De Westerkerk. De ontdekkingstocht gaat verder met verschillende doorlopende producties in de binnenstad.

Voorafgaand aan het festivalweekend is vrijwel geheel november het Westerkasprogramma te bezoeken: een afwisselend programma in De Westerkerk, elke dag gemaakt in samenwerking met andere lokale makers en initiatieven. ‘Westerkas’ is een samenvoeging van De Westerkerk en de Stadskas. De glazen Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof zelf keert in 2020 niet terug; het is vanwege de huidige coronamaatregelen helaas niet mogelijk een festivalhart te creëren waar honderden mensen samenkomen.

Kaartverkoop en route samenstellen
Explore Everything Weekendtickets en losse dagkaarten zijn verkrijgbaar via explore-the-north.nl

Na het kopen van kaart(en) vragen we je begin november gevraagd via een online systeem een eigen route samen te stellen uit de verschillende programmaonderdelen. Daar rolt dan een persoonlijke expeditie door het programma uit, van optreden naar optreden en van locatie naar locatie. Op deze manier zijn er nooit te veel bezoekers op één plek, en kunnen wij overal de dan geldende regelgeving in acht nemen om je een veilige en toch echte Explore-ervaring mee te geven.