Explore the North

Onze artistiek leider Sjoerd Bootsma stopt

Met pijn in ons hart nemen we na zes edities afscheid van onze artistiek leider Sjoerd Bootsma, een van de oprichters van Explore the North. Al vanaf onze eerste editie in 2011 gaf Sjoerd inhoudelijk vorm aan het festival. Hij maakte de keuze om te stoppen na afloop van de afgelopen editie in november in goed overleg met onze organisatie om zich als artistiek leider van het legacyteam LF2028 vanuit een andere hoek bezig te kunnen houden met een sterkere, hernieuwde culturele sector in Leeuwarden en Fryslân.

Onze artistiek leider Sjoerd Bootsma stopt

Sjoerd was in de afgelopen acht jaar onder meer directeur en grondlegger van Podium Asteriks en Welcome to The Village, waar hij ook nu nog artistiek leider is. In 2014 ging hij werken voor De Culturele Hoofdstad waar hij uiteindelijk medeverantwoordelijk werd voor het hele programma. Op 23 november 2018 kreeg hij tijdens onze zesde editie bovendien de Jan Jansz. Startersprijs uitgereikt voor de uitzonderlijke artistieke bijdrage die hij heeft geleverd voor de podiumkunsten in Leeuwarden. Een moment om ook als organisatie enorm trots op te zijn. Uit het juryrapport:

“Hij is aanjager van het eerste uur voor de Culturele Hoofdstad 2018 en hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het binnenhalen van deze Europese nominatie en het succesvol uitvoeren van het programma. Hij is de ongekroonde koning van Leeuwarden 2018 en het is nu tijd dat deze erkenning ook publiekelijk wordt gegeven. Hij wist vaak tegen de stroom in zaken voor elkaar te krijgen en daarbij grote groepen mensen mee te krijgen in ambities en enthousiasme.”

Sjoerd, BEDANKT! We gaan je enorm missen aan onze tafel als vlijmscherpe denker, onverbeterlijke humorist en bovendien als goede, lieve vriend. Het is voor Explore the North het einde van een tijdperk, maar mede dankzij Sjoerd vooral ook het begin van een veelbelovend nieuwe hoofdstuk!

Seven new names added to this years line up

Seven new names added to this years line up

First artists for Explore the North 2018

First artists for Explore the North 2018