Foto: Arnon Grunberg, fotograaf: Sander Voerman



Over Hoop en Democratie
De democratie is een kwetsbaar politiek stelsel dat gestoeld is op vertrouwen. We leven in tijden waarin grote groepen mensen dat vertrouwen verliezen, terwijl tegelijkertijd de roep om idealistischere politiek sterker wordt. Maar hoe werkt hoopvolle retoriek anno 2022 in de democratie? Wat is naïef en wat positief daadkrachtig - en is dat anders op links dan op rechts? En hoe oprecht kan die retoriek zijn in het licht van onder andere de klimaatcrisis?



Op basis van het gesprek en ander onderzoek schrijft Arnon Grunberg een essay over dit thema in opdracht van deBuren en Explore the North.



Koop hier je tickets voor dit Zoom-gesprek



Maandag 31 januari 20:00 - 21:30 uur
Prijs: € 5 | € 3 voor 65+ en 26-



Tickets zijn verkrijgbaar via de bovenstaande link op de website van onze mede-organisator deBuren. Als je in het bezit bent van een ticket, ontvang je op 31 januari van deBuren een e-mail met de Zoom-link en overige praktische informatie.



Over de sprekers
Arnon Grunberg
(1971) is schrijver en acteur. In 1994 debuteerde hij met Blauwe maandagen en later is hij bekend geworden met zijn boek (met verfilming) Tirza (2010). Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Ook schrijft hij regelmatig columns voor dagbladen, zoals het NRC Handelsblad en de Volkskrant.



Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is schrijver en filosoof. Met haar debuutroman Een soort van liefde (2016) won ze de Debuutprijs 2017 en werd ze genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs. Daarna volgden verschillende bekroonde essays. In 2021 debuteert ze als dichter met de bundel Trojaanse gedachten. Als academica heeft ze gewerkt aan de Universiteit Gent, Princeton University en Amherst College. Momenteel is ze directeur van het Philosophy by Research Programme van de University of Buckingham.



Warda El-Kaddouri (1990) studeerde Engelse en Duitse Taal-en Letterkunde aan de Universiteit Gent/Westphälische Wilhelmsuniversität Münster en European Studies aan de KU Leuven. Ze was actief als VN-jongerenvertegenwoordiger. In 2019 promoveerde ze aan de Universiteit Gent op haar proefschrift over religie en identiteit in de Duitse literatuur. Ze is journalist voor onder andere De Groene Amsterdammer. In haar werk houdt ze zich onder meer bezig met het ontleden van denkpatronen.



Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij publiceerde eerder op Samplekanon en Hard//Hoofd, in onder andere nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering.



Dit programma stond eerder gepland op ons festival, dat helaas geannuleerd is. We presenteren Hoop en democratie in samenwerking met deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.