Tuut Tuut Kwantumschuim - Joost Oomen & Kruidkoek | Foto: Xanne Vera Wijkamp

Zaal 3 van Het Nationale Theater

Het spannende podium van Zaal 3 in Den Haag vormt al jaren dé springplank voor nieuw talent en daarbij wordt het avontuur niet geschuwd. Theatermakers, muzikanten, dichters, allen die zich los wurmen van de verwachte patronen in de performancekunst worden omarmd en verdienen een groot publiek.

“In Zaal 3 zetten we alle onderdelen van de podiumkunsten op losse schroeven. Daardoor komen we tot verrassende nieuwe inzichten en boeiende resultaten. Daarbij werken wij vooral met makers die met de grootste vanzelfsprekendheid níet aan disciplines doen.”

Laat dit nou precies passen bij wat het productiehuis Explore the North beoogt met het voortstuwen van talent. Het programma JA! Tegen het avontuur van de kunst bij de seizoensopening in Zaal 3 is dan ook divers, avontuurlijk en vernieuwend met muziek, lichtkunst, spoken word en poëzie.

Mark Hospers: “Dat de producties van Explore the North resoneren tot ver buiten de Friese provinciegrenzen is een prachtige ontwikkeling. Een toch nog redelijk nieuw noordelijk productiehuis dat een week lang eigen programma in Den Haag mag vertonen en op veel landelijke festivals kind aan huis is, kan juist ook in de toekomst veel betekenen voor (noordelijk) talent. Wij hebben iets in gang gezet wat echt begint te werken.”


Chagall | Foto: Marc Henri Queré


 

Het programma van JA! Tegen het avontuur van de kunst

Hieronder vind je de line-up en de dagen waarop de producties te zien zullen zijn. Het is mogelijk om voor elke individuele voorstelling een ticket te kopen, maar met een passe-partout van €40,- kun je vrij naar alle voorstellingen. Tickets koop je via Het Nationale Theater.


 

vr 2 & za 3 september
Unlocked - Chagall

Zangeres/performer Chagall treedt op in haar unieke interactieve lichtinstallatie B.A.B.Y., waarmee ze haar popmuziek ten gehore brengt. In een nieuwe live muziekervaring, waarin zij met sensoren en de beweging van haar lichaam en handen alle elektronische elementen in de muziek bestuurt, terwijl zij tegelijkertijd controle heeft over een immersieve lichtinstallatie. Chagall zingt, speelt en beweegt zich in de installatie die zich als een netwerk lichtgevend neuronen om haar heen vormt.

Unlocked van Chagall is een coproductie van Paradiso Melkweg Productiehuis en Explore the North. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Stichting Amarte Fonds, Stichting Dioraphte en Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschappen.


 

ma 5 & di 6 september
Double Bill: Vruchtjes Eten en Tuut Tuut Kwantumschuim - Joost Oomen & Kruidkoek

Joost Oomen & Kruidkoek spelen op maandag 5 en dinsdag 6 september maar liefst twee voorstellingen achter elkaar:

Tuut Tuut Kwantumschuim

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is. Hoe maak je de omstandigheden van een leeg zonnestelsel helder voor een menselijk publiek? Tuut Tuut Kwantumschuim probeert de ervaring van de grootste en de kleinste natuurkundige processen begrijpelijk te maken voor jou. Natuurlijk op geheel eigen wijze, zoals alleen Joost Oomen en de garagejazzband Kruidkoek kunnen met taal en muziek. Het resultaat is een voorstelling die niet uitlegt hoe het werkt, maar laat voelen hoe het is om bij de grote verschuiving in het heelal aanwezig te zijn.

Vruchtjes Eten

In een tijd waar het aanpraten van angst en woede het enige gereedschap van politici lijkt, is het zaak om het aanpraten van het tegenovergestelde; vrolijkheid en gelukzaligheid, zeer gedegen te onderzoeken. Precies dat doen Joost Oomen en Kruidkoek in de muzikale en literaire voorstelling Vruchtjes Eten. Zonder verhaallijn, zonder moraal, maar met kleuren en vruchten in een hecht en gelijkwaardig huwelijk van muziek en poëzie.

Tuut Tuut Kwantumschuim en Vruchtjes Eten zijn producties van Explore the North, met dank aan Station Noord.


 

do 8 & vr 9 september
Poetic Resistance - Willie Darktrousers, Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen

Poetic Resistance is een opstandige kruisbestuiving tussen vier jonge, getalenteerde makers. Muzikant en kunstenaar Willie Darktrousers en performers Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen steken de koppen bij elkaar voor splinternieuw werk over woede en verzet. Ze zijn boos en dat zullen jullie weten! Deze rebellen blazen je omver met een razende interactie tussen woord en geluid.

Poetic Resistance is een productie van Explore the North.


 

wo 7 september
Poeziebar - de Poezieboys

In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré. Zo’n theatertempel uitverkocht voor poëzie ondenkbaar? De Poezieboys vinden van niet en richten De Poeziebar op. De Poezieboys, dat zijn Jos Nargy en Joep Hendrikx. Samen brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op de legendarische avond in 1966. Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. Iedere keer nodigen zij verschillende dichters uit met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie!

Deze Poeziebar is een samenwerking met makers vanuit de projecten van Explore the North. De Poezieboys werken veel samen met Explore the North, zoals bijvoorbeeld voor de voorstelling EISFØGL en Pussynight.


 

Ook zal de double bill Poetry Circle & Alstublieft, Zawadi te zien zijn op zondag 4 september. Poetry Circle is hét landelijk platform voor schrijvende performers en performende schrijvers. Spoken word artiest Daniëlle Zawadi zal met Alstublieft, Zawadi voordrachten en verhalen delen rondom vriendschap, ouder worden, womanism, zelfacceptatie en natuurkunde.

Tickets en meer informatie zijn te vinden bij Het Nationale Theater. Klik hier!