#NieuweStukken

Het traject #NieuweStukken is een gezamenlijk initiatief van het Fonds Podiumkunsten en het Nederlands Letterenfonds. Het is een regeling voor beginnende schrijvers waarvan de verhalen nog te weinig te horen zijn op de Nederlandse podia. Zij krijgen de ruimte om nieuwe verhalen te maken en te presenteren. De beginnende schrijvers volgen een traject van acht maanden waarin ze werken aan nieuwe teksten en hun schrijverschap verder ontwikkelen in samenwerking met een ervaren coach. Daarnaast volgen ze gezamenlijk workshops en volgt er een eindpresentatie aan het werkveld.


Gemale Bofunda en Raymond Muller

We hebben twee talenten aangedragen voor deelname aan het traject: Gemale Bofunda en Raymond Muller. Explore werkte al eerder met beide makers:

Gemale werkt als multitalent samen met ons productiehuis en dat van Popfabryk aan de ontwikkeling van zijn eerste voorstelling Enter Salzirius (binnenkort te zien!). Hierin presenteert hij zijn wereldbeeld door middel van het verhaal van de fictieve planeet Salzirius.

Raymond Muller was deelnemer aan het literair project De Verwonderkamer dat we samen met Leeuwarden UNESCO City of Literature en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren organiseerden. Hierin ontwikkelde Raymond samen met Vlaming Marie Borremans in korte tijd een audiowandeling De Winterslaapwandeling.

Onze directeur Mark hierover: "We vinden het geweldig om voor zo’n traject gevraagd te worden als noordelijke partner. Het valt blijkbaar ook landelijk op dat er in Leeuwarden en Fryslân iets aan de hand is op het gebied van taal, literatuur en schrijven. Beide schrijvers zijn enorm getalenteerd en hebben een groot vermogen om hun persoonlijke blik te vertalen naar een verhaal dat iedereen kan raken. We vinden het fantastisch dat we als partner in dit traject de kans krijgen om hen langdurig en intensief te mogen begeleiden.”


Talentontwikkeling

#NieuweStukken past goed binnen de talentontwikkelingslijn van Explore the North in De Westerkerk, met onder meer Jonge Schrijvers in samenwerking met Meeuw jonge theatermakers, Poetry Circle 058 in samenwerking met Nowhere (Amsterdam) en diverse andere projecten met partners als Dichter Bij Leeuwarden, Leeuwarden UNESCO City of Literature en Popfabryk.


Kick-off #NieuweStukken

Voor de derde editie van het talentontwikkelingstraject zijn naast Gemale Bofunda en Raymond Muller ook Lev Avitan, Lisette Ma Neza, Ramy El Dardiry, Yasmina Ahamiane, Jasper Albinus, Rachel Rumai Diaz, Marieke Stam en Patrick Ribeiro geselecteerd. Op 12 april kwamen zij (online) bij elkaar voor de eerste workshop, die tevens de aftrap van het traject vormde.

Naast Explore the North werken het Fonds Podiumkunsten en het Letterenfonds voor deze editie van #NieuweStukken ook samen met culturele partners El Hizjra, Filling the Gap, Mensen Zeggen Dingen, Nowhere, Bijlmer Parktheater, Theater Zuidplein en ROSE.