Van jazzgrooves tot atmosferische synthesizers, van meerstemmigheid en melancholieke folk tot theater vol verbeeldingskracht; je vindt het allemaal terug in ons eerste rij met namen. 

Dit zijn ze: Amaro Freitas, Maria W Horn, Carmen Villain, Marina Herlop, Maya Shenfeld, Eydís Evensen, Pitou, Nyk de Vries met Artvark Saxophone Quartet, Manu van Kersbergen ft. .multibeat, Bram van Helden en Joost Oomen, Willie Darktrousers en de Poezieboys!

Deze eerste batch artiesten trekt je - zachtjes of bruut aan je haren - mee naar andere werelden. Zet de knop om, schud je schouders los en ga mee! En het beste nieuws: dit is nog maar het begin. We breiden de line-up snel uit met nog meer prachtige namen.


Heb je er zin in? Wij in ieder geval wel!

Je Allervroegste Vogel-tickets voor het festival koop je nog tot en met 16 juli met een fijne korting voor slechts € 32,50. Daarmee kun je een heel weekend dwalen door de Leeuwarder binnenstad en je laten verrassen door de mooiste optredens en verhalen!
(Vanaf 17 juli geldt tijdelijk het Vroege Vogel-tarief van € 39,50)

Je tickets kun je hier kopen. En daarna kan het inluisteren natuurlijk beginnen!



Eerste namen festival Explore the North 2022

Wil je meer weten? Hieronder hebben we ze alle elf voor je op een rijtje gezet en vertellen we er meer over.

Amaro Freitas
Vanuit de Braziliaanse kuststad Recife profileert pianist Amaro Freitas zich met een geluid dat hem tot een gewild muzikant in de internationale jazztop bombardeerde. Zijn bijtijds duizelingwekkende pianospel roept het werk van jazzlegendes als Thelonious Monk en Chick Corea op, maar dat alles wel gestileerd door een ferme Afrikaans-Braziliaanse invloed. Freitas, ondersteund door Jean Elton op bas en Hugo Medeiros op drums, vertelt op zijn nieuwe album Sankofa de vergeten verhalen en eeuwenoude filosofieën van invloedrijke figuren uit het Afrikaans-Braziliaanse verleden.

Maria W Horn
De Zweedse componist Maria W Horn is een muzikale veelvraat in de juiste zin van het woord. De atmosferische geluidsinstallaties van Horn voeren je naar een wereld waar tijd, ruimte, realiteit en droom samensmelten in een buitennatuurlijk muzieklandschap. Denk analoge synthesizers, strijkinstrumenten en orgels, verweven met audiovisuele elementen. Met Horns sonische soundscapes word je deel van een andere werkelijkheid, precies dat wonderschone gevoel dat je soms even nodig hebt.

Carmen Villain
Als je goed luistert, hoor je in de muziek van Carmen Villain een veelvoud aan instrumenten: fluit, klarinet, piano, bass drum, maar ook synthesizers en andere elektronica. De Noors-Mexicaanse artiest experimenteert er op los, wat gedetailleerde ambient-melodieën met een vleugje dub tot gevolg heeft. Villain neemt je bij de hand in een mystieke atmosfeer, organisch versterkt door opnames uit de natuur. Haar nieuwste plaat Only Love From Now On is volgens Pitchfork dan ook een van de niet-te-missen albums van het jaar.

Marina Herlop
Met haar indrukwekkende, bijna hypnotiserende, performance speelde de Catalaanse Marina Herlop onlangs Rewire 2022 plat. De klassiek geschoolde componiste, zangeres en pianiste maakt levendige, post-humane muziek waarin ze zich een wereld voorstelt die teruggenomen is door de natuur. Haar zang, geïnspireerd door Zuid-Indiase muziek, zit vol vocale, acrobatische klanken, die doen denken aan het geluid van vroege beschavingen. Dit bijzondere percussie-achtige stemgeluid combineert ze met avantgardische klassieke muziek en experimentele elektronica tot intense melodieën waarin de meest uiteenlopende invloeden samenkomen. Zo ontstaat muziek met een harmonieuze gelaagdheid, die door haar live performance met band nog eens een bijzondere extra dimensie krijgt.

Maya Shenfeld
Enorm krachtig en opvallend intiem, zo zou je het werk van componist en geluidskunstenaar Maya Shenfeld kunnen omschrijven. Nadat ze als klassiek gitarist van Jerusalem verhuisde naar Berlijn, stortte ze zich in de punk- en experimentele muziekscenes van de stad. Al snel pendelde ze tussen verschillende muzikale werelden; van het grootse Konzerthaus Berlin tot vrijzinnige Indie-plekken. Zo vindt ze inspiratie voor haar geluidsinstallaties en muziek, waarvoor ze zowel uit de klassieke traditie als uit de experimentele underground put.
Op haar indrukwekkende debuutalbum In Free Fall onderzoekt ze het spanningsveld tussen volmaakt gestructureerde composities en het plezier van ruis en schurende structuren. Het maakt haar muziek en installaties dynamisch en avontuurlijk, waarin verschillende lagen van tijd en ruimte verkend worden.

Pitou
Pitou combineert het intieme karakter van haar folkmuziek op overtuigende wijze met haar achtergrond in de klassieke muziek. Al vanaf jonge leeftijd registreert de Amsterdamse songwriter de schoonheid van geluiden in haar omgeving. Dat resulteert sinds het debuutalbum uit 2016 in zowel betoverende, intieme liederen als harmonieuze, orkestrale melodieën. Met de veelbelovende, nieuwe single Big Tear presenteert Pitou een stevige sound met een nog grootser orkestraal karakter, waarmee ze zich stevig vestigt als solide naam in de alternatieve pop.

Eydís Evensen
Al van jongs af aan is componist Eydís Evensen in de ban van klassieke muziek. De IJslandse groeide op in een nauwelijks bewoonde wereld, vol natuurschoon in het noorden van haar land. Haar ontzag voor de natuur en de waardering voor het uitgestrekte land heeft ze verwerkt in de muziek op haar album Bylur (sneeuwstorm). Post-classicistische composities die bijna nostalgisch aandoen, vol verlangen, plezier en escapisme. Ze werken als een levendig verslag van de stilte en de rust van de donkere avonden, waarop ze haar muziek componeerde. Laat je meevoeren naar een winters IJsland door de magische verstilling in haar pianospel.

Tagelyk - Nyk de Vries & Artvark Saxophone Quartet
De muzikale flexibiliteit van saxofoonkwartet Artvark én de verhalende kracht van de poëzie van oud-Dichter van Fryslân Nyk de Vries maken van Tagelyk een bijzondere theatrale ervaring. Tagelyk is een productie waarin taal en muziek elkaar dragen, versterken en samenvloeien tot een meertalige poëzie-muziekproductie die verder reikt dan wat de taal en de muziek afzonderlijk vermogen. Tagelyk was de openingsvoorstelling van Poetry International in 2021.

De herontdekking van de hemel - Manu van Kersbergen ft. .multibeat
Met muzikale performance De herontdekking van de hemel bevragen woordkunstenaar Manu van Kersbergen en muziekcollectief .multibeat de status quo. Het is tijd om afscheid te nemen van de oude wereld met gedachtenmonsters als rassendenken, nationalisme en gendernormen. Met een experimentele crossover tussen woordkunst en compositie gaan ze op zoek naar nieuwe taal voor een nieuwe realiteit. Het resultaat is een literaire spoken word- en muziekvoorstelling, waarbij je als toeschouwer een soms vervreemdende, en soms ook herkenbare wereld wordt ingezogen die bol staat van explosieve woordkunst en confronterende verhalen.

EISFØGL - Joost Oomen, Willie Darktrousers & de Poezieboys
Wie aan IJsland denkt, denkt aan gletsjers, geisers en wilde pony’s. Maar wist je dat de grootste onbekende twintigste-eeuwse dichter van Europa ook van dit mysterieuze eiland afkomstig is?
Joost Oomen, Willie Darktrousers en de Poezieboys en brengen met deze performance een ode aan zuiplap, poolreiziger en literair wonderkind Jörgi Eisføgl. De voorstelling stelt je verbeeldingskracht op de proef en neemt je mee naar een wereld van kleurrijke poëzie en wonderlijke gebeurtenissen, zoals alleen Joost, Willie en de Poezieboys die kunnen creëren.

Bram vindt ruimte – Bram van Helden
In Bram vindt ruimte neemt Bram van Helden het publiek mee naar een plek van rust en aandacht. Naar een verbeelde kamer uit Japan, waar hij graag zou willen zijn en soms voor heel even is. Naar een kamer die zichzelf opbouwt en waarin je kunt verdwijnen. De voorstelling probeert stap voor stap een beeld waar te maken en dit moment vast te houden. Ondertussen laten de klanken van geluidskunstenaar Mathijs Leeuwis je schipperen tussen de realiteit van de theaterzaal en de droom van een ruimte.



Dat waren ze. Binnenkort meer!
Zien we je 14, 15 en 16 oktober?