Foto's: Sannemaj Betten door Heleen Haijtema | Marieke Ornelis door Sanne De Wilde | Johannes Lievens door Jurgen Delnaet | Mees van Rijswijk

Vanaf 5 september gaan zij op residentie bij ons in Leeuwarden. Tijdens hun residentie, waarin ze als Vlaams-Nederlands duo aan de slag gaan, buigen ze zich over de Oera Linda. De Oera Linda is een beroemde maar ook compleet verzonnen mythe, waarin beschreven wordt hoe de West-Europese samenleving is ontstaan uit een Friese, matriarchale samenleving. De makers Sannemaj Betten, Marieke Ornelis, Johannes Lievens en Mees van Rijswijk schrijven geïnspireerd op de Oera Lindahun eigen nieuwe mythe.

Het resultaat hoor je tijdens ons festival!


Over de Friese makers

Sannemaj Betten is dichter, docent en theatermaker. Ze zoekt in haar werk de dingen op die je liever met rust zou willen laten. Die laat ze vervolgens zien zoals ze zijn: rauw, puur en bitter (een beetje zoals chocolade soms smaakt). 
 
Mees van Rijswijk is schrijver, muzikant en zacht-activist. In hun teksten kiest hij zijn woorden zorgvuldig: alles wat meer dan vijf lettergrepen telt valt al af. Hen gelooft dat spreken zilver is en fluisteren goud. Met vriendelijke woorden kan Mees maatschappelijke thema's op een subtiele, toegankelijke manier aansnijden. Met een korreltje zout voor onderweg neemt Mees je graag mee in hun wereld. 
 
 


Over de Vlaamse makers

Marieke Ornelis is schrijver, theatermaker en volgt de regieopleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Ze vraagt zich af wat waarheid is in een wereld waar wij onze realiteit construeren aan de hand van onze verhalen. Ze leest ondertussen dagelijks haar horoscoop-app en koestert een mateloze fascinatie voor deep-fakes en tabloids. Marieke bewandelt de grenzen tussen poëzie, theater en film, brengt teksten op podia, en haar gedicht ‘Kamers’ werd geprojecteerd op de gevel van Het Paleis in Antwerpen.  
 
Johannes Lievens is toneelspeler en kunstenaar. Hij behaalde in 2021 een Master Woordkunst met een honderd-dagen-lang klimaatprotest en een monoloog over De Baron in de bomen van Italo Calvino. Wijzen naar de wereld is het centrale thema in zijn werk.

De Verwonderkamer is een project van Explore the North en Vlaams-Nederlands huis deBuren.