Foto: Xanne Vera WijkampPremière Tuut Tuut Kwantumschuim van Joost Oomen & Kruidkoek

Tuut Tuut Kwantumschuim is een voorstelling over de ruimte. Of preciezer, een voorstelling over de ruimte waar de mens niet aanwezig is. Over ongeveer 5 miljard jaar is het waterstof in de kern van de zon op en als gevolg daarvan zal de zon zover opzwellen dat de aarde verzwolgen wordt. Als mens hebben we de keuze om samen met de aarde ten onder gaan of om voor dit moment ons zonnestelsel te verlaten. Zeker is in ieder geval dat de mens zich over 5 miljard jaar niet meer hier bevindt. Dat verlaten zonnestelsel is het startpunt van deze voorstelling.

Tuut Tuut Kwantumschuim probeert de ervaring van de grootste en de kleinste natuurkundige processen te ontsluiten voor jou als publiek. Waar echte sterrenkundigen wiskunde gebruiken om deze processen te beschrijven, gebruiken Kruidkoek en Joost Oomen taal en muziek. Het resultaat is een voorstelling die niet uitlegt hoe het werkt, maar laat voelen hoe het is om bij de grote verschuivingen in het heelal aanwezig te zijn.

De poëtische muziektheatervoorstelling Tuut Tuut Kwantumschuim is de tweede productie die Joost Oomen & Kruidkoek maken met Explore the North. Na de première is de voorstelling net als Vruchtjes Eten op verschillende plekken in het land te zien. Maar je ziet hem dus als allereerste in De Westerkerk op zaterdag 12 maart. Ben je erbij?


Ook op 12 maart: de boekpresentatie van Visjes, door Joost Oomen

De première op zaterdag 12 maart begint met een tof voorprogramma: Joost gaat voorafgaand aan de voorstelling in gesprek met schrijfster Simone Atangana Bekono over zijn vandaag uitgegeven boek Visjes. Visjes - Een avontuur op Salina is een literaire non-fictie geïnspireerd op Joost Oomens verblijf op het eiland Salina, een boek zoals alleen Joost dat kan schrijven.

Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna.

Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de eilanders te helpen. Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.
Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.De Standaard over Visjes:
"Nu is er Visjes, een al even bedwelmende en inventieve vertelling (als het Perenlied) over een verblijf op het Italiaanse eiland Salina."Zien we je tijdens de première van Tuut Tuut Kwantumschuim en de boekpresentatie van Visjes?

Vanaf vandaag kun je kaarten kopen voor de première met boekpresentatie op 12 maart 2022 in De Westerkerk in Leeuwarden. Voor € 12,50 ben je bij Tuut Tuut Kwantumschuim en de boekpresentatie van Joost. Het programma start om 20.30 uur.

Vooraf is er ook de mogelijkheid om iets te eten in De Westerkerk. Voor € 25 extra geniet je van een heerlijk vegetarisch driegangendiner met streekproducten in het sfeervolle café. Daarvoor is een beperkt aantal combitickets (€ 37,50) beschikbaar.
 **UITVERKOCHT**

Koop hier je tickets voor Tuut Tuut Kwantumschuim en de boekpresentatie van Visjes