Arcadia, De Harmonie en Explore the North presenteren gezamenlijk avontuurlijke, vernieuwende en internationale podiumkunsten als opvolging van Culturele Hoofdstad. In 2021 brengen zij vijf eigenzinnige voorstellingen met lef en een groot hart; van kunstenaars die niet zoeken naar bladgoud en bubbels, maar geïnteresseerd zijn in een goed gesprek van mens (of maker) tot mienskip. 


LET OP: Meerdere voorstellingen zijn geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Kaartkopers ontvangen bericht.Markus Öhrn - Bergman in Uganda

I.s.m het Noordelijk Film Festival


Hollywood in de sloppenwijk:
Film-installatie toont Ingmar Bergmans Persona door de ogen van Oegandese veejays


In Oeganda zijn van de kleinste dorpjes tot de grootste sloppenwijken veejays aan het werk. In geïmproviseerde cinemazaaltjes vertalen én becommentariëren deze hedendaagse volksvertellers live kaskrakers uit Hollywood. Toen de Zweedse kunstenaar Markus Öhrn over dit fenomeen hoorde, kwam hij op een idee. Wat als die vertellers aan de slag zouden gaan met de films van cineast Ingmar Bergman? Öhrn filmde de veejays, terwijl ze hun interpretatie geven van Bergmans Persona uit 1966. 

Do 11 nov 20:00 | vr 12 nov 19:15 & 21:30 uur
Tijdens het Noordelijk Film Festival | De Harmonie
Tickets: € 10 > noordelijkfilmfestival.nlGEANNULEERD | Francois Chaignaud en Marie-Pierre Brébant - Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum

Laat je onderdompelen in de magische monodieën van Hildegard von Bingen

Tijdens deze winteravonden is De Grote Kerk het decor waarin François Chaignaud en Marie-Pierre Brébant het publiek meenemen naar de magische Middeleeuwen: de tijd waarin de mens nog geen rationele orde had aangebracht maar alles verbonden was in een geheimzinnige Goddelijke Harmonie. In een betoverende setting word je teruggebracht naar de tijd waarin Hildegard von Bingen haar liedcyclus Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum componeerde. 
Met deze voorstelling verkennen ze ons muzikale en spirituele verleden met als resultaat een performance op de grens van een meditatieve installatie, concert en dans-choreografie.

In Nederland alleen te zien in de Grote Kerk in Leeuwarden, waarmee het dé kunstbeleving van het najaar belooft te worden.

Za 20 nov 20:00 | Gratis met Festivalbandje Explore the North
Di 23 & wo 24 nov 20:00 | Tickets € 17,50 > harmonie.nl/invited
Grote Kerk LeeuwardenGEANNULEERD | Eline Arbo (Het Nationaal Theater) - Yerma

Muzikale voorstelling over een leven vol verlangens

Twee jaar zijn Yerma en Juan getrouwd. Juan lijkt tevreden met wat hij bezit: zijn huis, zijn schapen, zijn land. Maar Yerma is ongelukkig. Zij verlangt naar een vrij en hartstochtelijk leven. De eenzaamheid verstikt haar. De zwangerschap van haar vriendin Maria en de aantrekkingskracht tot jeugdvriend Victor confronteren haar met een existentiële leegte. Jaren verstrijken, en Yerma raakt geobsedeerd door de gedachte dat een kind haar leegte zal vullen. Haar relatie met Juan komt onder steeds grotere druk te staan, tot ze uiteindelijk een dramatische daad verricht.

Yerma, dat in 1934 geschreven werd door de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca, wordt door Eline Arbo vertaalt naar het nu. De vragen ‘wat is een volmaakt leven en wat is daarvoor nu bepalend?’ vormen hierbij haar uitgangspunt. Met een cast bestaande uit Antoinette Jelgersma, Bram Coopmans, Mariana Aparicio Torres en Rick Paul van Mulligen en onder begeleiding van een all-female-liveband, belooft het een eigenzinnige, muzikale en poëtische voorstelling te worden.

Di 30 nov 20:30 | Tickets € 22,50 > harmonie.nl/invited
De HarmonieGEANNULEERD | MOHA en Biljana Radinoska - Who Cares?

I.s.m. De Westerkerk

De kunst van de ontmoeting

Who cares? gaat over dagelijkse menselijke relaties en de zorg voor elkaar.
Dit inspirerende participatieproject onderzoekt de rol van ‘care’ in onze maatschappij. Voor Who Cares? Leeuwarden werkte MOHA langere tijd mee met de huishoudelijke dienst van serviceflat Nijlânstate. Zo leerde het gezelschap het wel en wee van de werknemers én bewoners van de serviceflat kennen, wat leidde tot deze unieke performance. Tijdens de performance Who cares? beleef je als publiek op verschillende manieren de rol van ‘care’. Via verhalen, interactieve installaties en meer, nodigt MOHA je uit om zorg, zorgzaamheid en aandacht vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Vr 3 dec & za 4 dec 20:00 uur
Tickets € 12,50 > harmonie.nl/invited
De WesterkerkGEANNULEERD | MOTUS - MDLSX

Spraakmakend Italiaans theatercollectief Motus komt na wereldtournee naar Leeuwarden

MDLSX is een explosieve ode aan de vrijheid om te worden wie je wilt. Een urgente en theatrale solo over een mens geboren in een verkeerd lichaam. De fenomenale, androgyne actrice Silvia Calderoni gebruikt in MDLSX haar eigen fluïde genderidentiteit als basis voor een krachtige en persoonlijke performance. Als een DJ mengt ze autobiografische elementen met personages uit de roman Middlesex van Jeffrey Eugenides en thema’s uit theoretische teksten. Met als resultaat een aanstekelijke wervelwind van muziek en theater. Een coming-of-ageverhaal dat identiteitsvorming bevraagt en laat zien hoe jongeren tegenwoordig ruimte krijgen zichzelf individueel te definiëren en te ontwikkelen tot wie ze zijn.

Do 9 & vr 10 dec 20:30
Tickets € 17,50 > harmonie.nl/invited
De Harmonie