Foto: Ruben van Vliet

Tijdens Bosk x ETN hebben we een programma rondom Bosk in samenwerking met Arcadia voor je. In de zomer van  2022 vond de eerste editie van Arcadia plaats: een 100 dagen durend cultureel programma in de provincie Fryslân dat makers en bezoekers uitdaagde om na te denken over de toekomst en goed voorouderschap: in welke wereld wil jij leven?

Eén van de hoofd-projecten van Arcadia 2022 was Bosk: een wandelend bos van meer dan duizend bomen dat honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden groen kleurde. Dit wandelende bos gaf de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen, om daarmee onszelf opnieuw uit te vinden en verrijkend in plaats van belastend te zijn voor de aarde? Naast het wandelende bos, waren er ook verschillende exposities, lezingen en voorstellingen tijdens Arcadia rondom Bosk te bezoeken. We vinden het leuk om in De Stadskas nog een keer met je in de wondere wereld van bomen te duiken! Hieronder lees je het programma van de avond.

Houtstromen in Friesland, dendrochronoloog Paul Borghaerts
20:00 - 20:50 uur

De veel in Friesland werkende Paul Borghaerts onderzocht al van honderden Friese kerken, stadspanden en boerderijen de herkomst van het hout waarmee ze gebouwd zijn. In zijn boek Houtstromen vertelt hij hoe de herkomst van het hout in de loop der jaren verandert. In zijn lezing vertelt hij over onderzoek naar De Westerkerk en andere gebouwen in Friesland, waarmee hij een stuk verborgen geschiedenis van de gebouwen en de wereld waarin onze voorouders leefden onthult.


Jonge schrijvers
20:50 - 21:10 uur
Tijdens Bosk van Arcadia nodigde Explore the North een aantal vooraanstaande bomen-wetenschappers uit, zoals Valerie Trouet. Zij vertelden tijdens De taal van bomen wat bomen en hout ons allemaal leren over het heden, verleden en de toekomst, over herkomst en handelsroutes en klimaatverandering bijvoorbeeld. Jonge schrijvers (verbonden aan de Jonge Schrijvers-opleiding van Explore the North en Meeuw jonge theatermakers) ontwikkelden tijdens dit programma nieuw werk en een literaire podcast, op basis van Bosk en de verhalen van de wetenschappers.

Dit werk dragen ze voor tijdens Bosk x ETN.


BoskLab

Een belangrijk onderdeel van Bosk, was het BoskLab. Tijdens de honderd dagen van Bosk-Arcadia-2022 werkten zevenentwintig kunstenaars in residentie in Leeuwarden en/of in de provincie. Ze reflecteerden op de thema’s van Bosk, de relatie tot de natuur, het lange termijn denken en het belang van verbinden. 

Drie makers van het BoskLab presenteren tijdens Bosk x Explore het werk dat ze tijdens hun residentie maakten: Eise Ivo Smit, Anna Lillioja en Maartje Terpstra.

Eise Ivo Smit - De gouden liuw fan it Bosk
Eise Ivo Smit is een idioot die met een vurig hart tijd in en uit elkaar schrijft, in een theater van op water wandelende bergen vliegt, tot het licht hem verborgen maakt. Smit is schrijver, performer en docent.

Performance: Eise Ivo Smit / Kostuumontwerp: Grytsje Suze Abma / Eindregie: Merel Spikker

Anna Lillioja - Onder een esdoorn dacht ik aan mijn lot
Schrijver Anna Lillioja (33), geboren in Estland, kwam op haar zesde naar Nederland en verhuisde daarna meerdere keren. Ze woont nu in Leeuwarden, en schrijft verhalende artikelen voor kranten en tijdschriften, proza en poëzie. Ze vraagt zich af wat het betekent om te wortelen. Tijdens haar residentie in het BoskLab, schreef ze vijf verhalen.

Maartje Terpstra - Je vormen
Maartje Terpstra is taalkunstenaar, cultuurwetenschapper en activist.  

"Many worlds are walked in the world. Many worlds are made. Many worlds make us. […] In the world we want, everybody fits. The world we want is a world in which many worlds fit." — EJÉRCITO ZAPATISTA DE LIBERACIÓN NACIONAL

Tekst en concept: Maartje Terpstra / Animator: Reynaert Vosveld / Timelapses: Marijn Bruinen

do 13 okt | 21:25 - 22:30 uur