Journey to Kenia: a trip marked by contradictions

In 2018, the poets Sytse Jansma and Frank Keizer travelled to Kenya. They experienced beautiful poetry, encountered interesting individuals and a breath-taking culture, but were also confronted with other realities, political intrigue and themselves. In Kenya, they were the ‘Westerner’. Back in the Netherlands, they used their experiences in two personal performances which they will be giving for the first time ever at Explore the North. Frank Keizer will be investigating what – in the words of Kenyan writer Ngũgĩ wa Thiong'o – ‘shifting the centre’ entails, in a geographical, political and cultural sense. Sytse Jansma will be transporting you to places in Kenya that yielded him great insights. Made possible by Explore the North.

About

Sytse Jansma is actief als schrijver van gedichten. Daarnaast is hij ook beeldend kunstenaar en filmmaker. Twee dichtbundels verschenen er reeds van hem: wa’t tate seit moat ek whisky sizze (2008) en as nomaden yn tinten teplak / als nomaden in tenten terecht (2015). In 2016 verscheen het prentenboek Wapper waar hij de tekst van verzorgde. Sytse werkt vaak interdisciplinair. Zo maakt hij animatiefilms en soundscapes bij zijn eigen gedichten. En in 2018 werd er visuele poëzie van hem tentoongesteld op een van de vier poëziemachines in Tresoar. In het najaar van 2018 is hij naar het internationale literatuurfestival Kistrech in Kenia geweest. Daar heeft hij voorgedragen, taal/theaterworkshops gegeven en de culturen en talen van het land ontdekt. Als tweetalig dichter is hij bewust hoe een culturele context invloed heeft op het kijken en luisteren. Momenteel werkt hij aan zijn derde dichtbundel. De opgedane ervaringen en beelden in Afrika neemt hij mee in zijn poëzie.

Frank Keizer (1987) is dichter en essayist. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Polis zijn bundel Onder normale omstandigheden, dat genomineerd werd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. Hij is redacteur bij het Vlaamse tijdschrift nY en richtte samen met Maarten van der Graaff het online no budget tijdschrift Samplekanon op, dat in 2018 werd bekroond met de Lokienprijs. Zijn gedichten werden vertaald naar het Engels, Duits, Frans, Turks, Roemeens en Portugees. Hij treedt wereldwijd op, van London tot Istanboel en van San Francisco tot India. In het voorjaar van 2019 verscheen zijn tweede bundel Lief slecht ding.